Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Concert II - problem z regulacją głośności

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam! Potrzebuje wymienić enkoder w radiu Concert II, zna ktoś parametry enkodera? Chodzi mi o ilość impulsów na 360 stopni + średnica i długość ośki. Nie mam aktualnie radyjka na stole wiec nie mam jak zmierzyć.

PS. Rozkręciłem radyjko jak by ktoś szukał parametrów to 30 impulsów na 360 stopni, średnica ośki 6mm (korony), długość ośki 15mm, długość całkowita 20mm, wymiary enkodera 12x12mm. Koszt takiego enkodera to 4zł, gdy na allegro dedykowane do radia są sprzedawane po 50zł... (ta sama firma, ten sam enkoder), jak przyjdzie zamieszczę foty z wymiany, będzie dla potomnych. Pozdrawiam!

Edytowane przez adrian242424
Opublikowano

Kolego a podaj konkretny numer części i producenta.

Opublikowano

Niestety nie znalazłem na oryginalnym enkoderze nr czesci, możliwe, że jest nadrukowany od spodu, a narazie puki co go niewylutowywałem więc nie wiem. Zamówiłem enkoder o identycznych parametrach i wyglądzie, jak przyjdzie zrobię testy i przedstawię.

Opublikowano

Miałem to samo wystarczyło go wyczyścić w środku i uzyć preparatu Kontakt PR działa jak nowy.

Opublikowano (edytowane)

Miałem to samo wystarczyło go wyczyścić w środku i uzyć preparatu Kontakt PR działa jak nowy.

Też miałem czyścić swój, ale stwierdziłem, że jeżeli kosztuje 4zł to szkoda się z tym pieprzyć, tym bardziej, że mój ma już wyczuwalne luzy na ośce.

PS.

Jestem po wymianie i wszystko działa ładnie pięknie tylko jest jedno ale , regulacja działa w odwrotną stronę trzeba zamienić nóżki 1 i 3 enkodera i działa jak powinno.

Opublikowano

Gdzie zamawiałeś ten enkoder kolego ?

Wysłane z mojego myPhone ARTIS przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na allegro, jak wrócę z pracy postaram się napisać poradnik z wymiany enkodera, wszystkie informacje będą zawarte w temacie.

Dla zainteresowanych tematem http://a4-klub.pl/index.php?/topic/369854-wymianaczyszczenie-enkodera-audi-concert-ii-problem-z-regulacja-glosnosci/?fromsearch=1

Opublikowano

Kolego miałeś podać źródło gdzie kupiłeś impulsator. Na Allegro są po 40zł nie po 4 jak pisaleś.

Wysłane z mojego myPhone ARTIS przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Proszę bardzo, kupiłem ten z linku http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6457544714 jednak trzeba go przerobić jak w poradniku, bo po założeniu działał w odwrotną stronę czyli sciszał zamiast pogłaśniać i na odwrót.

PS. Na allegro jest tego do koloru do wyboru, dostaniesz też taki w większym sklepie z elementami elektronicznymi.