Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B8 2.0 TDI Avant Quattro] 210HP + Eibach + B&O - matriw edition

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AUDI A4 B8 AVANT 2.0 TDI QUATTRO
- Silnik CAGA
- Skrzynia LRV (6+R)
- Lakier LZ7L (Lava Grey)

WYPOSAŻENIE: (w boldzie to co już grzebnięte/dołożone) :kox:

Silnik i hamulce:
- MOC 210 KM 430 NM (Nowe turbo od CAHA) :naughty:

- Start & Stop (wyłączony)
- HAMULCE 320/300 mm Zimermann/Ferodo (Nowy komplet)

Zawieszenie:
- Sprężyny S-line (Przód) i Eibach Pro Kit (Tył) + odboje i amortyzatory od 1BE (Przód/Tył 670-680mm
)

Oświetlenie:
- LAMPY PRZÓD BIXENON
+ LED (Osram Cool Blue Intense D3S)
- ASYSTENT ŚWIATEŁ DROGOWYCH - HIGH BEAM ASSIST
- DOSWIETLENIE ZAKRĘTÓW

- TYLNE LAMPY LED/NEON POLIFT + SEMI DYNAMIC
- COMING/LEAVING HOME
-
Oświetlenie wewnętrzne QQ1 (schowków, pokręteł nawiewów oraz przestrzeni nóg z regulacją) – LED
- Podświetlenie przestrzeni przy otwartych drzwiach - LED
- Podświetlenie tablicy rejestracyjnej – LED

Wnętrze:
- Klimatyzacja 3 strefowa
- WENTYLACJA POSTOJOWA AUTA
- KLIMATYZOWANY SCHOWEK
- Czujnik wilgotności/jakości powietrza

- Nawigacja MMI 3G HIGH ( MAPY 2016, PL MENU)
- AUDI MMI INTERFEJS w schowku
- Nagłośnienie BANG&OLUFSEN

- Centralny zamek z domykaniem szyb
- 4 x Elektryczne szyby + roleta na szyby boczne z tyłu
- Czujniki parkowania przód i tył z wizualizacją na MMI

- Kolorowy FIS
- TEMPOMAT
- GAUGE TEST / NEEDLE SWEEP
- LAP TIMER
- Lusterka wewnętrzne i zewnętrzne fotochrom

- Kierownica skórzana multifunkcyjna, regulowana
- Fotele skórzane, grzane
- Podłokietnik z przodu i z tyłu
- ISOFIX
- Siatki na siedzeniach oraz schowki pod nimi + siatka w bagażniku
- Tylna roleta bagażnika + siatka
- Szyny do adaptacji przestrzeni bagażnika

Inne:
- Wyłącznik AIR BAG schowku
- Lusterka zewnętrzne elektryczne, grzane i składane
- Czujnik deszczu i światła
- Podgrzewane dysze spryskiwaczy szyb
- Elektroniczny hamulec ręczny
- Immobiliser

Koła:
- Lato 19'' 225/40 - MAM A1 + Hankook Ventus S1 Evo2 K117
- Zima 17" 225/50 z Q5 + Continental WinterContact
 TS860

Fotki stare, jeszcze z ogłoszenia, ale przy ładniejszej pogodzie postaram się z updateować :)

Audi (16).jpgAudi (17).jpgAudi (19).jpgAudi (15).jpg

MODY:
Niestety dopiero teraz (ale zawsze lepiej późno niż wcale) znalazłem czas aby pochwalić się swoim wozidłem, które zakupiłem już ponad rok temu.
Przez ten czas trochę gratów w nim wymieniłem, a trochę dołożyłem. Miłej lektury :)

Part 1 (05.2015):
Zaraz po zakupie tego samego dnia wpadły kodowania wszystkiego co możliwe, czyli np. GAUGE TEST, LAP TIMER, DOŚWIETLANIE ZAKRĘTÓW, WENTYLACJA AUTA, wyłączenie START & STOP, OTWIERANIE I ZAMYKANIE OKIEN Z PILOTA, EMERGENCY FLASH LIGHT, EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA, POZIOM AKUMULATORA, OBNIZANIE PRAWEGO LUSTERKA, wyłączenie OGRANICZNIKA PREDKOSCI DO OGLADANIA DVD, COMING/LEAVING HOME, ustawienie LOGO startowego na własne oraz montaż CB pod siedzeniem w schowku.

2015-05-21 16.25.45 — kopia.jpgstartup_genric — kopia.png

Part 2 (06.2015):
Auto trafiło na podnośnik, żeby je przygotować do jazdy bo nie ufam sprzedawcom i wtedy wpadło:
- Oleje silnik + skrzynia + most z tyłu + płyn chłodniczy,
- Filtry oleju + powietrza + pyłkowy,
- Obsługa Klimy z manualnym czyszczeniem parownika
- Komplet sprzęgła (ORI LUK) + wyprzęgnik + łożysko igiełkowe + wałek sprzęgłowy
- Komplet rozrząd + pompa wody
- Pasek wielorowkowy + napinacz + rolka
- Klocki przód

Part 3 (11.2015):
Kolejny przegląd, czyli oleje i filtry i dodatkowo:
- Czyszczenie EGR i przepustnicy + nowe uszczelki

- pomimo ulepszonego wałka napędowego pompy olejowej zdecydowałem się dmuchać na zimne i go wymienić :)

Part 4 (12.2015):
Wpadły wlepy quattro na tyle drzwi. Skorzystałem z szablonów wektorowych dostępnych w necie, ale musiałem je trochę poprawić, ponieważ są one w starej wersji (górna krawędź daszka t nie jest na tej samej wysokości do górna krawędź literek).

Part 5 (01.2016)
- Nowy gateway (chyba końcówka AB) oraz lusterko pod HIGH BEAM ASSIST
- Nowe żarniki Osram Cool Blue Intense
- Nowe turbo od CAHA
- Program w R-PERFORMANCE

Wykres copy.jpg

Part 6 (04.2016)
Wizyta u wrclaguna i wpadły tylne lampy poliftowe LED/NEON z modułem SEMI DYNAMIC

2016-08-21 18.35.54.png

Part 7 (06.2016)
Kolejny przegląd i tym razem wpadło:
- Nowe jarzma + zaciski i większe tarcze z klockami (320mm) Zimmermann na przód i Ferodo (300) z klockami na tył + przewody elastyczne na przód
- Sprężyny Eibach Pro Kit + Amortyzatory Billstein i odboje od 1BE
- Przeguby zewnętrzne przód + lożyska kół
- Tuleje wahacza + hokej + obsady stabilizatora
- Klimatyzowany schowek
Co więcej, nie będę musiał zmieniać zimowych kół/felg 16", bo zostało mi ze 2 mm luzu między obciążnikiem a zaciskiem :banan:

Audi (14).jpgAudi (7)-copy.jpg
2016-10-01 21.49.07.jpg

Najnowsze foto:
IMG_5057c.jpg
IMG_5058c.jpg
PLANY:

- Tuner TV - DONE
- Lotka/Progi S-Line
- Felgi 19” w tym samym designie co obecne 
-
DONE
- Przyciemniane szyby - DONE
- Lusterka boczne fotochromDONE
- Gałka zmiany biegów z S3/4
- Zderzak tył S-Line lift i podwójny wyziew

- Kosmiczne powłoki ochronne na lakier
- DAB? :huh: 
nie, chyba jednak nie :)
- 3G+ SIM GOOGLE? :huh: nie, z pewnoscią nie :)
- elektryczna klapa
…i to tyle

Edytowane przez matriw
wygasły linki

Opublikowano

Nowe są tylko jarzma, nie cały zacisk?

320mm fabrycznie wychodziło z felgami 16"

Opublikowano
  • Autor

Masz rację, zaciski oczywiście też ;) Dużo tekstu gdzieś umknęło.
A widzisz, o tym nie wiedziałem. Jedyne co słyszałem, to że do jakiś tam 16" nie pasują, ale tym większa moja radość, ze chociaż trochę kasy będzie na inne mody :)

Opublikowano

To tak jak można wyczytać, że felga 17" się nie nadaje do 345mm.

Patrząc na logikę, zarówno przy 345mm / felga 17" jak i 320mm / felga 16" jest praktycznie tak samo mało miejsca między zaciskiem a felgą.

A tysiące aut wyjechało z fabryki na feldze 16" przy hamulcach 320mm i jakoś żyją :)

Tylne zaciski do pomalowania kiedy idą? :D

Opublikowano

siema.peikna lalka. powiedz mi jak wylaczyc start stopa ?:)

Opublikowano
  • Autor

Tylne zaciski do pomalowania kiedy idą? :D

Też mnie to wnerwia...pewnie przy kolejnej okazji kiedy auto będzie mogło stać tydzień w warsztacie, żeby poszły na malowanie proszkowe ;)

siema.peikna lalka. powiedz mi jak wylaczyc start stopa ? :)

Przejrzyj temat Kodowania VCDS tam jest wszystko. Jeśli nie na pierwszej stronie to szukaj pod koniec ;)

Opublikowano

Ładne wozidełko, kolor jak w moim :P

Jak to się odpycha w porównaniu do serii? Jak sprzęgło? Nie ślizga?

Opublikowano
  • Autor

Ładne wozidełko, kolor jak w moim :P

Jak to się odpycha w porównaniu do serii? Jak sprzęgło? Nie ślizga?

Odpycha się w porządku-w porównaniu do serii to w ogóle jedzie, a nie się wlecze :P, ale czuć, że jest ograniczony właśnie ze względu na sprzęgło, bo zabawa zaczyna się dopiero od 3-go biegu i na 4 kończy :) Pierwsze dwa biegi są takie hmm..."tępe". Wiadomo, że to diesel i ten typ tak ma, jednakże czuć, że jeszcze coś oprócz przełożeń go trzyma.

A sprzęgło odpukać jest w porządku, nic się nie dzieje, a już 30kkm zrobione. Mam nadzieję ze jeszcze 2 razy tyle przejeździ :)

Edytowane przez matriw

Opublikowano

A jak jeździ ci się na tym zawiasie blistein i eibach ? Który to bilstein ? B8?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Jeździ się bardzo fajnie. Komfort taki sam jak w 1BA, a to jak auto się klei teraz do drogi i nie wychyla na boki to poezja :) Tylko te sprężyny Eibacha mnie wnerwiają bo tył sterczy 2cm wyżej niż przód :/

To zwykły Bilstein od 1BE.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MODY MODY MODY!

W ostatnim czasie wpadł mi w rączki TUNER TV, który postanowiłem zamontować do swojej krowy. A z racji tego, że wiązka i wzmacniacze już dawno czekały, to wraz z Golem1 wzięliśmy się do roboty. Po 20 min faza rozbrojenia była zakończona. :D

2016-09-11 21.39.32.jpg2016-09-11 15.05.16.jpg

Okazało się że z prawej strony nie ma kabelków przy szybie i trzeba będzie lutować. Po kilku nieudanych próbach odłożyliśmy temat na kolejny weekend. Tydzień później udało się znaleźć magika, który w 3 min przylutował to bez wyjmowania szyby. :banan:

IMG_20160917_120645.jpg

Dla potomnych: Przewody na szybie od góry to: Czarny, żółty, czerwony i taka sama kolejność licząc od wypustki na wtyczce. (Serdecznie pozdrawiam uprzejmego Pana z jednej z aukcji na Allegro, który był łaskaw podejść do szyby którą sprzedawał i przedyktować mi jak idą kabelki i to za darmo!

Jak się okazało (http://a4-klub.pl/index.php?/topic/304674-tuner-tv-w-naszych-a4/page-2#entry4925988) wzmacniacze, które kupiłem są od modelu do 10' ... i nie pasowały, a prawidłowych z końcówką C i J na allegro brak.....na ebay brak....wiec zamówiłem w ASO (kosmiczne ponad 6 stów, ale jak się powiedziało A to trzeba i B....po tygodniu przyszedł tylko prawy i przy okazji rozbierania auta w celu lutowania kabelków do szyby został on zamontowany.
Niestety na jednym wzmacniaczu TV odbiera słabo....prawie w ogóle, wiec tylko poogladałem trochę TVP Warszawa (jak się nie zacinało), wiec kiedy przyjdzie mi drugi wzmacniacz to będę edytował tego posta, żeby pokazać efekty. :wink:

Mały teaser...przyszło też to :naughty:
IMG_20160919_212942.jpgIMG_20160919_213009.jpg

No i przyszedł znów czas na UPDATE, czyli było rezanko! :banan:

Tym razem wpadły:
-wiązki do zewnętrznych fotochromów (szkieł jeszcze nie zakupiłem) :(
-ori lotka od S-Line którą wycinałem z kupionej klapy
-pomalowane zostały zaciski z tyłu, żeby nie wyglądało głupio tylko z pomalowanymi przednimi....ale żałuję, że kupiłem tarcze Ferodo bez coatingu bo rdzewieją :/
-wpadło przyciemnianie szyb 80%
-zakodowałem Audi Selective Drive Individual i co najważniejsze czuję różnice :decayed:
Wszystko oczywiście przy współpracy z Golem1 :)

Efekty jak poniżej:

2016-10-01 21.48.35.jpg2016-10-01 21.48.46.jpg2016-10-01 21.49.07.jpg

Edytowane przez matriw

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Plany ciekawe. Lotka poprawia wyglad :P Nie wsadzasz wiekszych felg?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Lotka poprawia wygląd, choć na pewno nie tak jak lotka w a3 8p, ale to chyba kwestia nachylenia szyby ;)

Felgi oczywiście wsadzę większe, ale pewnie w przyszłym roku... Szkoda mi aktualnych opon bo są w dobrym stanie i pchnąć je za grosze z felgami to nie interes

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

MODY, MODY, MODY!
Jak zwykle przy okazji wymiany oleju (tym razem na MOTUL 8100 X-Clean) musiało wpaść coś jeszcze...:
- sprężyny przód S-Line (Sachs), bo już nie mogłem na Eibachu wytrzymać tej ciągłej niepewności i napięcia w pośladkach pokonując ponad 20 progów zwalniających dziennie...no i teraz przynajmniej tył równo z przodem 
- szkła fotochrom do lusterek zewnętrznych
- nowy termostat (choć potem okazało się, że to tylko kabel od czujnika nie stykał :facepalm:)
- nowe wahacze Lemforder, bo śruby nie chciały odpuścić przy wymianie sprężyn :(
- nowy wentylator wnętrza Nissens, bo stary po czyszczeniu nie chciał już działać :facepalm: - nie polecam Nissensa, strasznie piszczy/hałasuje na 3,4,5 biegu - czyli tam gdzie zwykle jest używany przy AUTO klimie
... a z bardziej widocznych:
- końcówka tłumika z alledrogo...niestety jest ochydna w wydaniu oryginalnym "błyszczącym", więc zrobiłem ją na wzór "sczotkowanej"... powinna wystarczyć dopóki nie uda mi się kupić jakiejś używki z oryginału 

BEFORE
2017-04-27 18.52.43.jpg
AFTER
2017-04-29 15.57.52.jpg

- Kratki a'la RS (podpatrzone u Bodas-a :decayed:), też z alledrogo, dodatkowo wywierciłem w nich otwory na wkrętak, zeby łatwo można je było wypiąć -jak w oryginale. Według mnie wyglądają całkiem spoko i są nieźle wykonane, poza tym, ze aby zapiąć je na wszystkie zaczepy trzeba zejść do kanału.
2017-04-28 17.05.49.jpg

- jeszcze jeden mały bajer z alledrogo, który bardzo mi się podoba i (chyba) nie jest wieśniacki :naughty:
2017-04-19 19.47.02.jpg

- no i długo oczekiwane 19" na wzór moich starych 17", czyli wzór z S5
2017-04-29 16.09.56.jpg

Felgi to MAM A1 19x8, a oponka 225/40/19 Hankook Ventus S1 evo2 k117..... FCKGW - RHQQ2...... chyba o żadnym oznaczeniu nie zapominałem :kox:
2017-04-29 13.59.15.jpg2017-04-29 13.59.35.jpg2017-04-29 13.59.38.jpg

Niestety oponka nie grzeszy rantem ochronnym, więc będę chyba musiał zainwestować w Alloygator-y. Zdecydowanie odradzam 225 do 8cali, nawet przy tak kwadratowej oponie jak Hankook. Myślę, że lepszy byłby Goodyear Eagle F1 Assymetric2...tam rant jest ogromny i pewnie nawet przy tym rozmiarze spełniałby swoją funkcję...tylko ja nie mogłem jej znaleźć w tych parametrach i bez RunFlat-a:angry:
2017-04-29 13.40.34.jpg2017-04-29 13.58.11.jpg

...są też inne złe wiadomości :/ Przy zakładaniu kratek w zderzak zauważałem to:
2017-04-29 14.39.36.jpg
ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, więc do przeglądu pójdzie też alternator, no i ustawie sobie zbieżność/geometrię na nowych kołach :) 

...kilka luźnych fotek :)
2017-04-29 13.56.22.jpg2017-04-29 16.02.03.jpgKilka zadków :naughty:
2017-04-29 16.12.31.jpg

Edytowane przez matriw

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ładnie lecisz z tematem, sporo porobione również mechanicznie co się chwali :wink:

Powiedz mi jak wygląda sprawa z tym "wietrzeniem auta na postoju" ?

Co zrobiłeś i jak to działa dokładniej ?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki :)

Kiedyś w kodowaniach było opisane, ale po zmianie silnika forum widzę, że połowa postu Grzesia (wrclaguna) zniknęła.

Możesz sobie ustawić timer przez jaki czas działa Ci wentylacja w samochodzie:
a. ustawiasz ją wychodząc z auta np na 10 minut do sklepu a on CI przez te 10 min cały czas mieli wiatrakami.
b. ustawiasz na konkretną godzinę/godziny np. żeby auto CI się po całym dniu stania w słońcu trochę przewentylowało zanim wyjdziesz z pracy i do niego wsiądziesz.
Tu jest pokazane jak to się koduje (ale ręki za to nie dam sobie obciąć bo nie pamiętam)-polecam wyłączyć dźwięk :decayed:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Przyszły Alloygatory :naughty: Jutro będziemy działać!

Plik 02.06.2017, 19 48 25.jpeg

Plik 02.06.2017, 19 48 59.jpeg

Opublikowano

Felgi to zamienniki? Czy OEM audi? 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

@crm123 Zamienniki MAM'a

Troszkę mnie nie było, a kilka rzeczy się zadziało :)

Standardowo nie mogłem wymienić tylko oleju, ale wpadł też nowy kompresor klimy i alternator trafił do regeneracji. Zupełnie przy okazji wpadł zderzak S-line poliftowy i wydech od 3.0 TDI :banan:
Nie pasowało mi tylko to, że zderzak się błyszczy, a auto nie więc oddałem auto chłopakom z DiamondWash (polecam) na pełną polerkę, wyciągnięcie wgniotek i nałożenie powłoki kwarcowej na lakier szyby i felgi.
Ostatecznie auto po wszystkich zabiegach wygląda tak:
IMG_5057c.jpgIMG_5058c.jpgIMG_5155.JPG

Wpadły też nowe felgi 17" z Q5 na zimę i oponki Continental WinterContact TS860 225/50 R17

unnamed.jpg

P.S. Kupie komplet gratów do elektrycznej klapy wraz ze sterownikiem :hi:

Edytowane przez matriw

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 6.01.2018 o 15:25, matriw napisał:

@crm123 Zamienniki MAM'a

Troszkę mnie nie było, a kilka rzeczy się zadziało :)

Standardowo nie mogłem wymienić tylko oleju, ale wpadł też nowy kompresor klimy i alternator trafił do regeneracji. Zupełnie przy okazji wpadł zderzak S-line poliftowy i wydech od 3.0 TDI :banan:
Nie pasowało mi tylko to, że zderzak się błyszczy, a auto nie więc oddałem auto chłopakom z DiamondWash (polecam) na pełną polerkę, wyciągnięcie wgniotek i nałożenie powłoki kwarcowej na lakier szyby i felgi.
Ostatecznie auto po wszystkich zabiegach wygląda tak:
IMG_5057c.jpgIMG_5058c.jpgIMG_5155.JPG

Wpadły też nowe felgi 17" z Q5 na zimę i oponki Continental WinterContact TS860 225/50 R17

unnamed.jpg

P.S. Kupie komplet gratów do elektrycznej klapy wraz ze sterownikiem :hi:

Aktualnie jakie masz te opony naciągnięte na te 19? Mówisz ze następne będą szersze ? Bo brak rantu

Opublikowano
  • Autor

225/40/19 - chyba ze wybierzesz opcje AO w hankook. Wtedy maja jebitny rant.