Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

a4 b6 2,6v6 Falowanie obrotów na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam problem z moim Audi a4 b5 2,6 v6 ABC.

Po odpaleniu silnika na zimnym (np po nocy) odpala na dotyk ale obroty są nierówne, wahają się między 700-1300. Utrzymuje się to przez jakieś 30 sekund, gdy silnik złapie temperaturę wszystko się normuje czyi obroty stają na 1200 po czym spadają do 800 (typowo dla V-ki).

Co może być tego przyczyną? Czy może to być czujnik cieczy chłodzącej?

Dodam, że przepustnica jest wyczyszczona i zaadaptowana, przewody sprawdzone tak samo jak świece (wymienione, dzieje się to samo) brak lewego powietrza. Auto posiada 3 miesięczną instalację LPG.

Opublikowano

może być ten czujnik ,może być też silniczek krokowy

Opublikowano

czujnik

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Czujnik wymieniony, chodzi jak ta lala. Porada na przyszłość, są dwa rodzaje czujników : czarny i zielony. Polecam sprawdzić przed zakupem, który znajduje się w samochodzie, załączam link do wymiany

Co prawda filmik jest od Audi A6 2,8 ale wymiana jest bardzo podobna, ja poradziłem sobie bez zdejmowania osłony filtra powietrza, tylko zdjąłem samą rurę i plastik z przepustnicy.

Czujnik wymieniony, chodzi jak ta lala. Porada na przyszłość, są dwa rodzaje czujników : czarny i zielony. Polecam sprawdzić przed zakupem, który znajduje się w samochodzie, załączam link do wymiany

Co prawda filmik jest od Audi A6 2,8 ale wymiana jest bardzo podobna, ja poradziłem sobie bez zdejmowania osłony filtra powietrza, tylko zdjąłem samą rurę i plastik z przepustnicy.

Kolejne pytanie do tematu... Przed wymianą czujnika po 4-5 km jazdy silnik osiągał 85 stopni po 6-7 90 stopni. Wczoraj i przedwczoraj zrobiłem trochę trasy około 80-100 km i nie osiągnąłem większej temperatury niż 82 stopnie+-

Co może być przyczyną?

Doszedłem co było nie tak, termostat do wymiany... Po wymianie spokój.

Edytowane przez yaro1411

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie czy ten czujnik to jest ten który odpowiada za temperaturę wyświetlana na zegarach ?

Opublikowano

tak.odpowiada za temp na zegarach i do ecu silnika

Opublikowano

i do ecu silnika

Czujnik temperatury cieczy dla ECU w 2.6 ABC jest dwupinowy, położony dosyć nisko z tyłu za głowicą od strony kierowcy, na wężu wodnym. Piny skierowane ku górze.

Opublikowano

4 pinowy na magistrali po lewej stronie stojac przed autem

Opublikowano

4, a potem 3 pinowy mniej zawodny to wskazania/ostrzeżenie na zegary, oraz czujnik "pomocniczy" dla klimatyzacji

2 pinowy -wyłącznie dla ECU, a z czym się wiąże wiadomo

Opublikowano

i do ecu silnika

Czujnik temperatury cieczy dla ECU w 2.6 ABC jest dwupinowy, położony dosyć nisko z tyłu za głowicą od strony kierowcy, na wężu wodnym. Piny skierowane ku górze.

tak jest w b4 i w setach

Opublikowano

Sam już się gubię. Ze cztery lata nie podnosiłem maski w b5 z ABC, a kojarzę mgliście jakiś spór o te czujniki w garażu :/

W powyższych jak piszesz(czyli b4 i c4) są dwa całkiem oddzielne, co zresztą jest moim zdaniem sensowne.

W b5...nie dam głowy. Może w zależności od produkcji, bo wiadomo, że ABC też się nieco różnią np. prowadzeniem paska i samym paskiem wielorowkowym, dolotem itp.

Niby znalazłem OBA TYPY w ofercie(i dwupinowy zaznaczone "do..." ale to jeszcze nie wyrok.

Możesz mieć rację.

Edytowane przez pulpecik

Opublikowano

w b5 jest tylko 1 czujnik.w zależności od roku produkcji w starszych czarny a w nowszych zielony

Opublikowano

jeden 4 pinowy,