Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wycieraczki zwariowały

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wycieraczki przedniej szyby włączają się z odpaleniem stacyjki, zatrzymują się gdzie chcą, na czasowym chodzą kilka razy, a na pjednyńczym nawet kilkanaście i stają pionowo. czy to przekaźnik czy przełącznik pod kierownicą??? proszę o pomoc

Opublikowano

wycieraczki przedniej szyby włączają się z odpaleniem stacyjki, zatrzymują się gdzie chcą, na czasowym chodzą kilka razy, a na pjednyńczym nawet kilkanaście i stają pionowo. czy to przekaźnik czy przełącznik pod kierownicą??? proszę o pomoc

Stawiam na przekaźnik... ale gdyby okazało sie inaczej i wykruszył sie przełącznik (prawa cześc zespolonego) to mam takowy na zbyciu :]

Opublikowano
  • Autor

dzieki tomcio za propozycję. obawiam się najpierw muszę podjechać na vaga sprawdzić przekaźnik.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam podobny problem :/

co to jest ten przekaźnik? ile kosztuje wymiana?

pzdr

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Koledzy podączę się pod temat, u mnie też wycieraczki chodzą jak chcą, nie da sie ich wylaczyć, na czasowych chodzą ciagle bez przerwy, jak węzmę raz w dół to powinny zrobić 3 ruchy i staną a one robią kilka i staję gdzie chcą.

Mial już ktoś taki przypadek?

czy to ten jakis przekaznik czy przelacznik ?

Opublikowano

Za pracę wycieraczek odpowiada:

- włącznik ich oczywiście :),

- regulator przerywanej pracy wycieraczek,

- przekaźnik częstotliwości pracy wycieraczek i spryskiwaczy.

To pogrubione to nie wiem co to jest i gdzie to jest umiejscowione (podejrzewam że to jest ten suwak na dźwigni wycieraczek - ja go u siebie nie mam, ale to tylko podejrzenie). Ja na wstępie sprawdziłbym przekaźnik bo wiem gdzie on jest i łatwo do niego dojść. Trzeba zdjąć "podsufitkę" między nogami kierowcy a kierownicą (4 śrubki i już). Tam są przkaźniki, wegług schematów przekaźnik odpowiedzialny za wycieraczki jest w trzecim rzędzie (licząc od góry, czyli na samym dole) i piąty od lewej lub 2 od prawej.

Opublikowano

Panowie pomocy, podmieniłem przekażnik od seata co prawda był troche inny ale mój u niego działał i czasówki chodziły normalnie. A u mnie w cały świat szybkie i najszybsze działaja nie da sie tylko ich wyłączyć jak wezmę przełącznik na 0, chodza jak na pierwszej szybkości. Jak sie na czsówki wlączy to też chodzą ciagle i za jakis czas zatrzymuja w dowolnej pozycji.

Czy to może być wina silnika, jest w nim jakiś wyłacznik ?

Opublikowano

Jeżeli wymieniłeś przekaźnik to już tylko styk przy kierownicy, nie mam przed sobą schematów, ale nie kojarze tam nic więcej co mogłoby się uszkodzić.[br]Dopisany: 09 Marzec 2009, 15:09_________________________________________________Ale jak to inny?? Może ma piny pozamieniane i dlatego nie masz 0 i biegu 1. Podejrzewam że musisz przełożyć złączki i dopasowac do przekaźnika.

Opublikowano

Inny w tym sęsie ze miał mniej pinów, ale mój u niego działał, kumpel co smi mówił ze na silniku jest jakiś wyłacznik i że to moe dawać ciała, ciekawe jet to że jak wyłacze zapłon i włącze zapłon to wycieraczki sie nie ruszaja jak przelącznik jest na 0 czy jets ok. Po naciśnięciu raz w dół robia kilka lub kilkanaście ruchóa i zatrzymuja sie w dowolnej pozycji, na czasuwce też robia kilka lub liklanaście ruchów, zatrzymuja sie na sekunde do dwóch i znowu nawijają.

Musze jeszce z kims sie ugadac co ma taki sam przekażnik.

Opublikowano

Wydaje mi się że masz uszkodzenie styku przy kierownicy, trzeba by było sie pobawić mierniczkiem i dojść co jest grane.

PS. Ale z tego co piszesz to może byc też tak że sprawdzasz nie ten przekaźnik. Przekaźnik od kierunków tak robi w seatach, że jak delikatnie naciśniesz wajchę od kierunkw to one migną 3 razy (albo 5 już nie pamiętam). Ale ten przekaźnik od kierunków w AUDI jest chyba w przełączniku świateł awaryjnych, natomiast nie wiem gdzie jest w seacie. Tak tylko gdybam. Najlepiej posłużyć się mierniczkiem i sprawdzić czy to przekaźnik nawala czy styki w kierownicy.

Z tego co pamiętam to przy silniczku nic nie ma w AUDI, ale nie mam schematów przed sobą więc nie jestem pewien na 100%.

Opublikowano

Nie wiem co jest grane ale dzis rano w drodze do pracy wszytko sie uspokoiło i działają normalnie.[br]Dopisany: 10 Marzec 2009, 09:38_________________________________________________Witam

Dzis znowu moje wycieraczki zaczęły działać w cały świat, zadzwoniłem do mechaniora a on powiedział ze na 90% silniczek klęka, ma ktoś moze na zbyciu taki silniczek?

Opublikowano

Witam

Dzis znowu moje wycieraczki zaczęły działać w cały świat, zadzwoniłem do mechaniora a on powiedział ze na 90% silniczek klęka, ma ktoś moze na zbyciu taki silniczek?

poszukaj na alledrogo a napewnoz najdziesz :wink4:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam

mam ten sam problem. w pozycji neutralnej po przekreceniu stacyjki wycieraczki robia 6 cykli i staja w losowej pozycji. wymienilem przekaznik wycieraczek ale nie pomoglo. mialem ten problem ok miesiaca temu i tez sam sie naprawil, niestety tydzien temu znowu zaczelo sie sypac. pozostalo mi sprawdzic wlacznik na kolumnie kierownicy.

EDIT: problem rozwiazany: przekaznik/modol czasowy sie przepalil i wycieraczki wariowaly

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czesc

mam ten sam problem z wycieraczkami i juz niewiem co zrobic, w serwisie gdzie mieszkam nie maja pojecia i najchetniej wymienili by wszystko, kolega mial podobny problem i podobno to silniczek, jutro bedziemy go rozbierac i zobaczymy :)

takze na tym forum przeczytalem o tym problemie i wyczyszczenie i nasmarowanie powinno pomoc.

[ALL B5] Naprawa wycieraczek przednich

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_naprawa_wycieraczek_przednich-t80207.0.html;msg894673#msg894673[br]Dopisany: 21 Maj 2009, 14:02_________________________________________________Naprawione :)

przyczyna byla prosta, choc trzeba bylo sie napracowac, do przegubu ramion ktore poruszaja wycieraczkami dostawala sie woda, zaczelo korodowac i zatrzymywalo prace wycieraczek, silniczek przy tym zepewne wariowal i chodzily jak chcialy, niestety duzo pracy, trzeba bylo wyciagnac caly mechanizm wlacznie z silniczkiem, wszystko przeczyscic i nasmarowac, ale sie udalo :)