Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z akumulatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem. Kilka dni temu wyjąłem akumulator z auta (A4 1.9 TDI 130 KM AVF) w celu oczyszczenia kanału z liści i syfu. Po kilku minutach aku wrócił na swoje miejsce, rozkodował się jedynie pilot ale udało mi się go łatwo zakodować. Jakie było moje zdziwienie, jak na drugi dzień rano auto nie odpaliło - aku padło całkowicie, nawet nie zakręcił. Naładowałem, auto odpaliło. Po dwóch dniach niestety identyczna sytuacja, znów akumulator całkowicie rozładowany.

Do tej pory nie było z nim żadnych problemów. Czy mógł nagle umrzeć? Nie wierzę, że po chwilowym odłączeniu mogło się coś stać :/ Klemy są czyste. Chciałbym go wyjąć z auta i naładować raz jeszcze, po czym zostawić tak na jakiś czas i zmierzyć napięcie, zobaczę co będzie. Miał ktoś podobne problemy, co powinienem jeszcze sprawdzić?

Opublikowano

a jakie ma napięcie po tych dwóch dniach ?

nie przypadkiem koło 10 Volt ?

Mogła paść cela czasem padają same z siebie czasem przy jakimś uderzeniu czy mocniejszym puknięciu

Opublikowano
  • Autor

11,50 miał, przy próbie rozruchu spadło aż do 6, więc obawiam się że aku umiera.

Wyjąłem go z auta, poluzowałem korki i podłączyłem pod prostownik. Pozostawię naładowany na kilka godzin, żeby sprawdzić czy trzyma napięcie. Czy nie będzie większych problemów z autem, jeśli aku ponownie podłączę jutro? Niestety nie mam nic zastępczego na podtrzymanie...

Opublikowano

z podłączeniem aku do auta po kilku dniach nie będzie żadnego problemu,

jeśli prąd spada aż do 6 V,to aku umarło,

Opublikowano

Spada do 6V bo przed obciążeniem ma 11,5V tzn., że akumulator jest rozładowany. Naładuj akumulator, podłącz do samochodu i sprawdź pobór prądu na postoju (wszystko wyłączone, drzwi zamknięte, włączony alarm). Może coś go rozladowuje podczas postoju.

P.S. akumulator jest naładowany w pełni jeżeli gęstość elektrolitu w ogniwach wynosi 1,28 g/cm3. Można to sprawdzić areometrem (kosztuje ok. 10 zł kupisz w sklepie motoryzacyjnym).

Edytowane przez kaami112

Opublikowano
  • Autor

Akumulator po całej nocy ładowania ma napięcie 10.9V, także wszystko jasne.