Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szukam pomocy od znawców/doświadczonych - silnik, skrzynia aut

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Jestem posiadaczem od niedawna A4 B6 Avant 2.5 AKE w Q. Zrobiłem jakieś 3 tyś km nim. Mam kilka problemów z nim.

Pozwoliłem sobie wypunktować kilka najważniejszych problemów (5 pkt). Bardzo proszę o pomoc. Zakochałem się w "fałce" choć to mój pierwszy diesel

1. Silnik i dpalanie:

Silnik zimny, grzeje świece 0,5-1 sek, odpalam i obroty 800, płynna jazda

Silnik gorący, grzeje świece w niskończoność, odpalam i obroty 1200, jazda z szarpaniem skrzyni. Czasem te obroty spadną do 800 po 2-4 min, czasem nie spadną. Masakra bo wtedy szarpie skrzynią lub mocno potrafi przywalić przy włączaniu D i R

2. Skrzynia biegów: Po ściągnieciu osłony, mech stwierdził mały wyciek. Stad mogą być poniższe problemy ? Olej wymieniany 55tyś temu

Skrzynia zimna: przełącza ok

Skrzynia gorąca: zaczyna świrować przy przyspieszaniu np zmiany biegów 2 na 3 , 3 na 4 lub w dół. Przy gwałtownym hamowaniu redukując skrzynia redukując na ostatni "1" bieg potrafi przywalić. Czasem to ustąpi na 10 km potem sie na chwile nawróci i tak w kółko. Czasem ratuje sie jazdą na tiptroniku, nie ma tego walenia czy złego przełączania biegów

W pierwszym punkcie napisałem o szarpaniu i stukaniu z powodu wyższych obrotów silnika na jałowym ale w przypadku skrzyni jak jest rozgrzana to nie ma reguły, czyli wali nawet jak się obroty ok.

3. Spalanie: raczej nie spodziewałem się tak dużego spalania.

Trasa 8,6 l (jazda do 100 - 140 km/h)

Jazda mieszana 12 l.

4. Błędy zczytane w garażu VAG CAN PRO od "niby" znawcy, prośba o interpretacje czy coś ważnego się tam znajduje:

Silnik

rhyfg9dn.jpg

Skrzynia

r4wjkuyw.jpg

Komfort

ajgncpo2.jpg

Klima

imxxpf5o.jpg

ABS

wjsmziuv.jpg

5. Problem trakcji:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/355158-nosi-na-17/#entry4898902

P.S

Może znalazł by sie dobry samarytanin z Poznania i okolic, np Plewiska który ma Avanta A4 B6 2,5 V6 w Q

Bardzo chciałbym sie przejechać taką samą Audi (oczywiście jako pasażer)

kontakt 783 291 455

P.S2

Gdzie w Poznaniu i okolicach zrobię wycieki ze skrzyni + wymiana oleju ?

Proszę o wskazania ewent dobrych fachowców

Bardzo WAM wszystkim Z GÓRY dziękuje

Mariusz

Koledzy, naprawdę nikt nie pomoże ?

Edytowane przez mesko

Opublikowano

Hej

Jestem posiadaczem od niedawna A4 B6 Avant 2.5 AKE w Q. Zrobiłem jakieś 3 tyś km nim. Mam kilka problemów z nim.

Pozwoliłem sobie wypunktować kilka najważniejszych problemów (5 pkt). Bardzo proszę o pomoc. Zakochałem się w "fałce" choć to mój pierwszy diesel

1. Silnik i dpalanie:

Silnik zimny, grzeje świece 0,5-1 sek, odpalam i obroty 800, płynna jazda

Silnik gorący, grzeje świece w niskończoność, odpalam i obroty 1200, jazda z szarpaniem skrzyni. Czasem te obroty spadną do 800 po 2-4 min, czasem nie spadną. Masakra bo wtedy szarpie skrzynią lub mocno potrafi przywalić przy włączaniu D i R

2. Skrzynia biegów: Po ściągnieciu osłony, mech stwierdził mały wyciek. Stad mogą być poniższe problemy ? Olej wymieniany 55tyś temu

Skrzynia zimna: przełącza ok

Skrzynia gorąca: zaczyna świrować przy przyspieszaniu np zmiany biegów 2 na 3 , 3 na 4 lub w dół. Przy gwałtownym hamowaniu redukując skrzynia redukując na ostatni "1" bieg potrafi przywalić. Czasem to ustąpi na 10 km potem sie na chwile nawróci i tak w kółko. Czasem ratuje sie jazdą na tiptroniku, nie ma tego walenia czy złego przełączania biegów

W pierwszym punkcie napisałem o szarpaniu i stukaniu z powodu wyższych obrotów silnika na jałowym ale w przypadku skrzyni jak jest rozgrzana to nie ma reguły, czyli wali nawet jak się obroty ok.

3. Spalanie: raczej nie spodziewałem się tak dużego spalania.

Trasa 8,6 l (jazda do 100 - 140 km/h)

Jazda mieszana 12 l.

4. Błędy zczytane w garażu VAG CAN PRO od "niby" znawcy, prośba o interpretacje czy coś ważnego się tam znajduje:

Silnik

rhyfg9dn.jpg

Skrzynia

r4wjkuyw.jpg

Komfort

ajgncpo2.jpg

Klima

imxxpf5o.jpg

ABS

wjsmziuv.jpg

5. Problem trakcji:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/355158-nosi-na-17/#entry4898902

P.S

Może znalazł by sie dobry samarytanin z Poznania i okolic, np Plewiska który ma Avanta A4 B6 2,5 V6 w Q

Bardzo chciałbym sie przejechać taką samą Audi (oczywiście jako pasażer)

kontakt 783 291 455

P.S2

Gdzie w Poznaniu i okolicach zrobię wycieki ze skrzyni + wymiana oleju ?

Proszę o wskazania ewent dobrych fachowców

Bardzo WAM wszystkim Z GÓRY dziękuje

Mariusz

Koledzy, naprawdę nikt nie pomoże ?

na początek to wymień ten czujnik płynu. znajduje sie z przodu po lewej stronie pompy tryskowej . ma on wtyczke z dwoma kablami. kup tylko oryginał z aso bo reszta to padlina. kosztuje około 100 pln.

Opublikowano

Co do czujnika temperatury to najpierw sprawdź dokładnie przewody przy wtyczce czujnika czy któryś z nich nie jest przecięty, to standardowa sztuczka do zamaskowania ciężkiego odpalania na ciepłym silniku w tych motorach, jak trzeba auto opchnąć :decayed::hi:

Opublikowano
  • Autor

Co do czujnika temperatury to najpierw sprawdź dokładnie przewody przy wtyczce czujnika czy któryś z nich nie jest przecięty, to standardowa sztuczka do zamaskowania ciężkiego odpalania na ciepłym silniku w tych motorach, jak trzeba auto opchnąć :decayed::hi:

Wymieniony czujnik :)

Apropo mojego posta:

Ad 1 jest juz ok

Ad 2 prawdopodobnie jest ok (za mało przejechałem km)

Ad 3 nic sie nie zmieniło - nadal duże

Ad 4 po wymianie czujnika i resecie wszystkich mało istotnych błędów znalazłem coś takiego co mech nie potrafił mi powiedzieć co to jest: 01375 Elektrozawory poduszek silnika (-0 i -nieciągły) - co to oznacza ?

Ad 5 czeka w kolejności

Opublikowano

Ad 4 po wymianie czujnika i resecie wszystkich mało istotnych błędów znalazłem coś takiego co mech nie potrafił mi powiedzieć co to jest: 01375 Elektrozawory poduszek silnika (-0 i -nieciągły) - co to oznacza ?

Ad 5 czeka w kolejności

Poduszki silnika masz wyposażone w elektrozawory które zamykając przestrzeń powietrzną pod częścią hydrauliczną poduszki, powodują utwardzenie jej charakterystyki w na wyższych obrotach i przy większym obciążeniu silnika .

A błąd mówi o prezerwie w obwodzie elektrozaworu lewej poduszki :hi:

Opublikowano

Spalanie norma ja mam manual i ponizej 8 nie schodze w quattro. Nie spali ci 5-7 litrów tyle pali 1.9tdi 2.5 nie sa oszczedne.

Edytowane przez lunatic