Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Uszczelniacz wałka rozrządu PTFE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć koledzy mam pytanie natury technicznej muszę zmienić uszczelniacz wałka rozrządu. Mam uszczelniacz erlinga ptfe/acm . Ze zwykłym ze sprężynką nie było by kłopotu bo się go wbija i po problemie a tu jakaś śmieszna warga jest. Gdzieś wyczytałem że ludzie wycinają z butelki pet pasek ok 4cm i średnicy minimalnie większej od średnicy wałka zwijają to w rulon i wkładają w wargę uszczelniacza i na wałek. Jak to się powinno zakładać żeby się nie lało z niego? Prosiłbym o w miarę szybką odpowiedź . Dzięki

Opublikowano

na forum ktoś już mówił o tym sposobie co napisałeś i niby było okej

Opublikowano

trzeba tylko uważać aby rant PET nie uszkodził wargi uszczelniacza,

potrzebna jest naketka o odpowiedniej średnicy która się nakłada na wałek rozrządu, z średnicą odrobinę większą niż powierzchnia współpracująca wałka, ja się wsuwa w uszczelniacz, a pozniej z niej zsuwa na włałek.

później trzeba wprasować uszczelniacz w gniazdo, nie wolno wbijać.

Opublikowano

Tyle zachodu z głupim uszczelniaczem. Jeszcze jedno pytanie jak wsuwam uszczelniacz na wałek to w którym momencie wyjąć delikatnie nakładkę zaraz po nasunieciu na wałek czy jak juz prawie na miejscu siedzi?

Opublikowano

oryginalnie srednica wewn nakladki jest idealnie spasowana do walka, wiec uszczelniacz schodzi bez progu.

nakladke mozna usunac, kiedy nie ma ryzyka ze sie uszczelniacz zsunie z walka.

Opublikowano

Ok wielkie dzięki za info