Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem ze wskazaniami spalania na fisie po swapie z 2.5 na 1.9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam taki mały problemik po swapie audi c5 2004 rok 2.5 bdg multi na 1.9 avf manual pokazuje mi na fisie jakieś astronomiczne spalania typu 23 l średnia 18 itp. Licznik mam przekodowany na manual i na 4 cylindry więc to nie to, bo obroty i reszta pokazuje ok tylko problem z tym spalaniem bo realne na pewno tyle nie pali. Zauważyłem że w kostce 10 pinowej brązowej jest żółty kabelek (pin 10) który wychodzi z 28 pinu ecu a w kostkach od karoserii nie ma tego pinu. Za to w wiązce od 2.5 pin 28 ecu to zielono niebieski kabelek idący do wiązki od skrzyni multi, czy któryś z kolegów wie co mam gdzie zmienić żeby pokazywało tak jak trzeba ?

Opublikowano

Jaką masz wartość adaptacji w kanale 60 licznika?

podaj wartość bloku pomiarowego 125 z licznika i z ECU

Edytowane przez Banan

Opublikowano
  • Autor

mam 1025 a wcześniej miałem 1027

Opublikowano

ok rozumiem że żadnych błędów nie ma liczniku? silnik i wiązką z A6?

podaj tak z ciekawości wartość kodowania w liczniku...

tego przewodu zółtego nie ma bo ten sygnał w tym roczniku idzie po CAN...

Opublikowano
  • Autor

ok rozumiem że żadnych błędów nie ma liczniku? silnik i wiązką z A6?

podaj tak z ciekawości wartość kodowania w liczniku...

tego przewodu zółtego nie ma bo ten sygnał w tym roczniku idzie po CAN...

Tak silnik i wiązka z A6

błąd z licznika, mam wyłączone immo

kodowanie 00040

1 Fault Found:

01177 - Engine Control Unit

49-00 - No Communications

blok 125 tylko w 1 grupie pisze engine 1

w ecu silnika błędów brak

blok 125 grupa 2 abs status "abs 1"

grupa 3 int. status "insruments 1"

Edytowane przez czteryrazy

Opublikowano

sprawdź czy przewody CAN powertrain - czyli pin 18 ( CANH ) i 19 ( CANL ) zielonej wtyki licznika mają przejście do odpowiednio pinu 7 ( CANH ) i 6 ( CANL ) ECU

one przechodzą przez czerwoną wtykę koło ECU

Aha wiązka z 1.9 to manual czy z multi?

Opublikowano
  • Autor

sprawdź czy przewody CAN powertrain - czyli pin 18 ( CANH ) i 19 ( CANL ) zielonej wtyki licznika mają przejście do odpowiednio pinu 7 ( CANH ) i 6 ( CANL ) ECU

one przechodzą przez czerwoną wtykę koło ECU

Aha wiązka z 1.9 to manual czy z multi?

manual z tymi przejściami postaram sie sprawdzić jutro, dobrej nocy ;p

Opublikowano

w ostateczności podciągnij ten żółty pod licznik pin 25 niebieskiej i zobacz czy spalanie nie ruszy

Sprawa rozbija się pewno o to że tak jak pisałem , w późniejszych rocznikach sygnał spalania idzie po Can , nie wiem z którego roku masz silnik i Ecu 1.9 ale eg schematu w 2002 jest jeszcze żółty kabel od spalania ( co by się zgadzało bo u Ciebie jest ). Jedyny problem jaki możesz napotkać to że twój licznik przyjmuje tylko sygnały cyfrowe po szynie can ( tak było w późniejszych od softu d12 albo d11 )

Edytowane przez Banan

Opublikowano
  • Autor

w ostateczności podciągnij ten żółty pod licznik pin 25 niebieskiej i zobacz czy spalanie nie ruszy

Sprawa rozbija się pewno o to że tak jak pisałem , w późniejszych rocznikach sygnał spalania idzie po Can , nie wiem z którego roku masz silnik i Ecu 1.9 ale eg schematu w 2002 jest jeszcze żółty kabel od spalania ( co by się zgadzało bo u Ciebie jest ). Jedyny problem jaki możesz napotkać to że twój licznik przyjmuje tylko sygnały cyfrowe po szynie can ( tak było w późniejszych od softu d12 albo d11 )

Na sterowniku silnika pisze jakaś data z 2002 roku, a czy podmiana sterownika silnika na nowszy może załatwić temat ?

Opublikowano

Można spróbować ale mogą być jeszcze inne różnice w osprzęcie , tego nie wiem, podaj numer sterownika

Opublikowano

A moze lepiej by było licznik podmienić na okolice 02r zeby sie dal przekodowac na analog

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

no też opcja ;)

Opublikowano
  • Autor

no też opcja ;)

Licznik ma soft D14, i nie chciał bym go wymieniać, ma pełny fis i działa itp spróbuje tym kabelkiem może łyknie a jak nie to porzycze od znajomego sterownik silnika od nowszego avf i podam wieczorem numer sterownika silnika (muszę go wyjąć czy vagiem się da? )

Panowie problem sie rozwiązał sam i był w ogóle gdzie indziej ;p , otóż prawdopodobnie tyle palił :D korekcja wałka rozrządu była rozjechana ponad skale i spalanie chwilowe na vagu pokazywało 1l-1,2l-1,4l/h, poprawiłem korekcje na prawie 0,0 -0,6 i teraz spalanie chwilowe jest 0,6l/h a na fisie średnia 7,5l przy dynamicznej jeździe po mieście i chwilowe tez pokazuje dobrze. Wygląda na to że problemu już nie ma ;p a sygnał z ecu idzie po can.

Edytowane przez czteryrazy