Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Scinanie opon- przod - gwint

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Moje a4b6 scinanie opony z przodu od wewnątrz. Zawieszenie jest gwintowane -nie jest skręcone na mają. Zbieżność jest ok- sprawdzałem na 2 stacjach diagnostycznych. Pierwsze opony miały rozmiar 225x50r17 pomyślałem zły rozmiar i kupiłem na swoje Alu nowe gumy 225/45r17 i zauważyłem, że nadal zbiera mi opony od komory silnika druga strona ok. Czy ktoś może mi powiedzieć co jest nie tak?

Edytowane przez Mariusz2104

Opublikowano

Sprawdź cała geometrię a nie tylko zbieżność. Możliwe ze przez gwint mocno zmienił się kąt pochylenia koła.

Opublikowano

Potwierdzam to co kolega wyżej napisał- zbieżność może być dobra, ale kąty też MUSZĄ być ustawione tak naprawdę przy jakiejkolwiek zmianie w zawieszeniu- od nowej sprężyny, przez amor, o montażu obniżającego kitu albo gwintu już nawet nie mówiąc.

Opublikowano

U mnie zauważyłem ten sam problem a mam obniżone auto około 50mm na sprężynach. Diagnosta mówił, że w przedniej osi nie ustawia się kątow. Widziałem górne wahacze które mają regulację długości ramienia ale nawet na cenę nie patrzyłem. Widziałem jeszcze tuleje piuretanowe z wewnętrzną tuleją która ma otwór na śrubę na boku która można obracać i zmieniać odległość ale sztuka kosztowała 200zł ... Także ja nie mam pomysłów jak ustawić kąt bo u mnie jest lewy -1.37' prawy -1.08'.

Opublikowano

Kątów z przodu się nie ustawia obniżając zawieszenie siła rzeczy kąty się zmieniają -50 to już dużo. Takie wynalazki jak regulowane wahacze bym odpuścił.

Opublikowano
  • Autor

Podjadę na geometrię 3d i zobaczymy. Dam znać.

Opublikowano

Geo nic Ci nie da. Tak skonstruowane zawieszenie, że przy obniżeniu robi się negatyw = ścina bardziej wewnętrzną stronę opony.

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli rozkrece gwint i samochód się podniesie czy to coś zmieni? Czy opony węższe lub/ i niższe też będą scinane?

Edytowane przez Mariusz2104

Opublikowano

Jak kąt będzie w negatywie to każda oponę będzie cieło.

W 1be opon nie tnie, przy -30 chłopaki tez nie piszą żeby opony cieło. Podnieś te 2 cm i powinno być ok

Opublikowano
  • Autor

Ok. Rozkrecę trochę i podskoczę na geometrię pomierzyć. Dam znać.

Opublikowano
Opublikowano
  • Autor

Rozkrecilem gwint o jakieś 2cm. Kąty i zbieżność jest ok. Zobaczymy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zawsze można szybciej po zakrętach jeździć, żeby zjadało opony z zewnątrz :decayed:

Nie wiem ja kw B6, ale w B5 kąty z przodu reguluje się przesuwając całe "sanki" pod silnikiem.