Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

problem z nierówną pracą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak to w niedziele z rana znowu mnie coś dopadło, tzn moje cudowne alt, wczoraj wszystko git, a dzisiaj chwile po odpaleniu zaczęła się nierówna praca, vcds pokazał 17748 (czujnik wałka), 16684,16687 i 16688- wypadanie zapłonów na 3 i 4 cylindrze. No i tak : w blokach wypadania zapłonu to bardzo wypadanie zasówa na 3 i 4 ale na 1 i 2 też jest, tylko mniejsze , po zamianie cewek , bez zmian, w świecach 3 i 4 troszkę oleju na dnie, zdjąłem pokrywę ale łańcuszek ok, nic nie przeskoczyło, i co teraz? świece trafiło bo troszkę oleju dostały i przy tym czujnik wałka naraz poleciał? zbieg okoliczności? do dam że auto nierówno pracuje na wolnych obrotach , na trasie normalnie jedzie, gdy tak męczyłem to raz nie mogłem ruszyć z miejsca (automat), zrobił beeee :)))) i niechciał jechać , ale dwa razy pedałem gazu i pojechał i ze dwa razy ciężko odpalił.

Opublikowano

no, a czujnik wałka ? cewki zmieniłeś ale czujnika nie ?

; )

Opublikowano
  • Autor

cewki pozamieniałem tylko miejscami, żeby wyeliminować problem cewek, a czujnik wałka to dopiero jutro będę miał na podmiane

Opublikowano

zdaj więc relacje po podmianie, ale i cewka może spowodować nierówną pracę na niskich obrotach/jałowym biegu więc skoro już padły, trzeba wymienić i je :(

ja kiedyś miałem błąd wypadania zapłonu, lecz cewka jeszcze dawała radę buda trzęsła się na jałowym a jak wracałem 550km z zakopanego to normalnie cisnąłem na trasie ;)

miałem też problemy z czujnikiem obrotów silnika, jednak po podmianie cewki problem zniknął po kasowaniu błędu, nie występuje od lutego.

radzę i Tobie tak zrobić, czujnik może być zbędny, a cewki i tak trzeba będzie zakupić

Edytowane przez TomOskroba

Opublikowano
  • Autor

dwie cewki mam nówki beru dwa tyg temu założone, i po wsadzeniu ich na 3 i 4 cylinder (z największym wypadaniem) , wypadanie zapłonu bez zmian na wszystkich , więc nie wina cewek

Witam, no i d*pa, nadal telepie na wolnych obrotach, świece wymienione ,czujnik wałka podmieniony i mam brak wypadających zapłonów ale ciągle błąd czujnika wałka rozrządu.

Zastanawiam się czy wariator morze być tu przyczyną ? Vcds pokazuje , że w bloku 91 mam różnice w zadanym (0 stopni KW) i aktualnym (14 stopni KW)położeniu wałka rozrządu, sprawdzane na wolnych obrotach, a zawór N205 cały czas na 18% nawet jak przygazowuje, wie ktoś do czego się dobrać?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

To nie wibracje kolego , nierówna praca , teraz zacZynam obstawiać zawór N 205, ale czy to nie byłby inny błąd ?

na dniach zrobię logi, może wtedy ktoś pomoże

witam logi zrobione zinterpretuje ktoś?

styczne:

http://vaglog.pl/log-002_032_033_mQf6G.html

http://vaglog.pl/log-020_091_tg4P6b.html

i z jeden dynamiczny;

http://vaglog.pl/log-002_032_033_v8I40.html

dodam że podczas normalnej jazdy nie wyskakują żadne błędy, a na postoju czujnik wałka i auto szatkuje i sporadyczne wypadanie zapłonów

a może lewuchę łapię? niby psikałem w koło plakiem...

dodam że jak rano odpaliłem na totalnie zimnym to chwile chodził równiutko , ale jak zaczął łapać temp. i jak spadły obroty to znowu zaczął się telepać

ale tak patrząc na logi to chyba zawór N205 nastawnika faz się zaciął albo padł bo cały czas jest na 18% otwarcia , a chyba na postoju powinien być zamknięty i przez to źle działa wariator , bo zadana wartość powinna być 0.0, a jest 13-15. Chyba dobrze to rozkminiam :)

Witam ponownie, u mnie problem rozwiązany, tak jak przeczuwałem odpowiedzialny był nastawnik wariatora, który był zacięty , wyciągnąłem wyczyściłem wymyłem sprayem do czyszczenia przepustnic, poskładałem i auto znowu pięknie pracuje :)

Edytowane przez leszek1973

Opublikowano

W jakim kanale sprawdzic ten zawor ?

Opublikowano
  • Autor

kanał 91