Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja, ujemna temp zew. Pytanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Klima w b5 nie włącza się jak temp zewnetrzna spadnie poniżej 2 stopni.

Pytanie czy da sie to inaczej zakodowac?

Robił ktos coś podobnego?

Opublikowano

potwierdzam nie idzie włączyć tej śnieżynki przy tej temperaturze

Opublikowano

Pytanie w jakim celu miała by się włączyć poniżej 2 stopni ?

Opublikowano
  • Autor

Żeby odparowac szyby

Opublikowano

dokładnie

Opublikowano

nie ma takiej mozliwosci-mogloby dojsc do zamrozenia ukladu

Opublikowano

Witam. Klima w b5 nie włącza się jak temp zewnetrzna spadnie poniżej 2 stopni.
Pytanie czy da sie to inaczej zakodowac?
Robił ktos coś podobnego?

Da się. Musisz pokombinować z czujnikami temp zewnętrznej, tak żeby pokazywały powyżej 2C :)

Musisz też pamiętać, że poniżej tej bezpiecznej temp skropliny zaczną zamarzać na parowniku klimatyzacji i go rozsadzą

Opublikowano
  • Autor

Bardziej chodzi mi by zmienic temperature domyslna ponizej ktorej klima nie zostaje wlaczona w srerowniku. Jezeli sie da wogole.

Skropliny to mi nawet latem zamarzaja na parowniku wiec o to nie ma strachu zbytnio.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też zastanawiałem się jak to rozwiązać. I udało się:) chodziło głównie, jak pisał jeden z przedmówców, o odparowanie szyby. Zrobiłem to w prosty sposób, mianowicie zamontowalem drugi ori czujnik temperatury powietrza, ale nie przed chłodnicą jak jest oryginalnie, tylko obok przegrody między silnikiem a podszybiem kilkanaście cm nad kolektorem wydechowym. Dodatkowo zamontowalem przełącznik trzypozycyjny (I-0-II) tak aby można było wybrać z którego czujnika klimatronik i termometr ma odbierać sygnał, dzięki temu, gdy chcę odparować szyby, przełączam się na drugi czujnik gdzie temp. jest wyższa:) po czym wracam do poprzedniego czujnika, by jak niektórzy pisali, nic nie pozamarzalo i nie rozsadzilo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A np w Mondeo 2.0 TDDI z 2001 r klimę używałem również całą zimę i przy np. - 25 i nigdy nie miałem z nią kłopotów. Wkurzajace jest właśnie to że bez uruchomienia klimatyzacji ciężko jest szybko odparować szyby.

Opublikowano

A np w Mondeo 2.0 TDDI z 2001 r klimę używałem również całą zimę i przy np. - 25 i nigdy nie miałem z nią kłopotów. Wkurzajace jest właśnie to że bez uruchomienia klimatyzacji ciężko jest szybko odparować szyby.

mogles nie wiedziec ze klima nie dziala- czujnik sam ja wylaczy, nie musi byc znaku na konsoli

Opublikowano

klima w mondeo działa na 100% nawet przy dużych mrozach, dlatego byłem bardzo zdziwiony, że w audi jest inaczej. Od kilku lat użytkuję też renault master 2.3 dci i klima działa również przy dużych mrozach.

Opublikowano

klima w mondeo działa na 100% nawet przy dużych mrozach, dlatego byłem bardzo zdziwiony, że w audi jest inaczej. Od kilku lat użytkuję też renault master 2.3 dci i klima działa również przy dużych mrozach.

Miałem dwa Mondeo dwóch generacji (jednego dalej mam) i w żadnym klimatyzacja nie działa poniżej 0C. W żadnym aucie nie będzie działa - jak pisali wyżej - zamarzną skropliny, rozsadzą parownik albo go zalepią i nici z nawiewu.

Opublikowano

W żadnym aucie nie będzie działa - jak pisali wyżej - zamarzną skropliny, rozsadzą parownik albo go zalepią i nici z nawiewu.

dokładnie tak- fizyki nie oszukasz.

to ze swieci kontrolka od klimy to nie znaczy ze fizycznie ona dziala, od tego sa odpowiednie czujniki.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
  • Autor

Nasze b5, a przynajmniej moja nie ma czujnika zamarzania parownika, dlatego poniżej 2 stopni na zewnątrz już nie włączy kompresora. Myślałem że da sie w sterowniku jakoś zmienić tą temperature graniczną. No trudno, zostaje pokombinować z czujnikiem temp :)