Jump to content
IGNORED

Problem z centarlnym zamkiem i kodowaniem pilota w kluczyku po wymianie rozrusznika A4 b6 avant

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam. Mam taki problem, z uwagi na to skończyły się szczotki w rozruszniku (valeo) musialem wymienic na nowy (bo valeo nie da sie samych szczotek wymienić). Zostal wsadzony nowy rozrusznik i wszystko byłoby git gdyby nie to że nagle ni stąd ni z owąd przestał działać pilot z kluczyka do centralnego. Akumulator byl odlączony na czas wymiany rozrusznika może przez 2 godziny max. Co więcej otwieranie działa tylko z klucztka po przekręceniu go w zamku w drzwiach (z tym ze nie otwiera klapy bagażnika), klapę musze osobno otwierac też po przekręceniu kluczyka, a po otwarciu nie działa lampka w klapie oraz automatyczne oświetlenie w bagażniuku (te jedynie wlacza sie po wcisnieciu przelacznika recznie). Normalnie zgłupiałem bo przedtem wszystko działało bez zarzutu! i zauważyłem coś jeszcze - nie lącza sie oświetlenie kabiny wewnątrz bez wlożonego kluczyka do stacyjki - przedtem działalo! Zauwazylem rowniez że jak przekrece w stacyjce kluczyk na zaplon (nie odpalajac auta) a potem spowrotem za pozycje bez zaplonu (nie wyciagajac kluczyka ze stacyjki) to slysze ciche ciągłe pstrykanie jakby przekaznika w okolicach drzwi lub bezpieczników - przestaje dopiero po wyjeciu kluczyka ze stacyjki. Na szybko podjechałem do speca od elektyki i alarmow zeby sprawdził co z tym pilotem od centralnego, podpiął VAG i zrobil kodowanie ... ale... nie może zapamietac jakis wartosci z poz 3 i 4 i wraca do poczatku. W czym może tkwić problem? Rozrusznik robi jakieś zwarcie? Pomocy...

Edited by wrclaguna
Posted

po odłączeniu aka zawsze nie działa centralny z pilota ale po odpaleniu auta i przejechaniu paru metrów wszystko powinno wrócić samo do normy, a kontrolka od esp ci się świeci?

Posted (edited)

swiecila się i zgasla po przejechaniu kilkunastu metrow - esp dziala, chodzi o to ze tak jakby zniknal prad w niektorych miejscach (np. przy zamku od tylnej klapy i lampce w klapie), pozatym ni hu... jesli chodzi o kodowanie pilotow w kluczykach. Baterie dobre (bo dzilalo wszystko przedtem), jest to conajmniej dziwne. ;/

Edited by nukee
Posted (edited)

właśnie chodzi mi oto że jak u siebie aku wymieniałem tez mi centralny z pilota nie działał i swieciło sie esp, ale przejechałem kilka metrów i wszystko samo wrociło do normy

Edited by wyzyk83
Posted

Mialem tez taki przypadek w jednej avant odlaczylem aku i piloty przestaly dzilac udalo sie zakodowac ale tylko jeden z 2, tego drugiego nigdy nie dalo sie dopisac, w sterowniku zrobilo sie miejsce tylko na 1 pilot a dzialaly dwa,nie opanowalem tego nigdy dziwna sprawa do tej pory nie wiem czemu tak sie stalo.

Posted

i wg mnie tak powinno być, ... a tu widze wiekszy problem. BTw. Immo w kluczykach (2 scyzorykach i serwisowym) dziala bo autko odpala i nie robi niespodzianek. Moze miał ktoś podobny problem?

Posted (edited)

sluchaj wejdz do auta włoż kluczyk w stacyjke i włącz zapłon i próbój pilotem otwiorzyc lub zamknąć pilotem za nim cokolwiek poprzestawiasz vagiem

Edited by wyzyk83
Posted

Nie dziala. probowalem wszelakich sposobow ktore znalazlem w sieci , na zaden nie reaguje... sprobuje moze od tego co jest nie tak z pradem - miernik i sprawdze gdzie jest napiecie a gdzie nie, bezpieczniki )jeszcze raz sprawdze) ... może co znajde

Posted

Przekręcasz kluczyk na zapłon i naciskasz na pilocie otwieranie drzwi trzymając 10 sekund. Zawsze działa.

Posted

Witam. Krótko i na temat. W jakiś sposób uszkodzony został moduł oświetlenia i nie pozwalał na zakodowanie pilotów do centarlnego. Generalnie nie wiem czy to jest tam gdzie moduł komfortu ale grzebane było przez majstrów w tej części pod nogami kierowcy (tam gdzie idzie spora wiązka kabli), moduł zrobiony - jak na razie działa - gwarancja jest ;) - koszt 300zl.