Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z falującymi obrotami i pompa powietrza wtórnego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prośba o pomoc? Podpowiedzi?, ale do rzeczy problem pojawił się z 3-5dni temu, a dokładnie falujące obroty na postoju. Przykład podróż do pracy odpalenie , ssanie , jest git nic nie faluję, obroty spadają tam do ok 800(na liczniku) , ruszam jadę , silnik lekko rozgrzany parę km , staję na światłach i już czuć falowanie obrotów (900-700) i bujanie samochodem. Dzisiaj nawet zauważyłem lekki problem z odpalaniem auta , tzn muszę sekundę dłużej pokręcić i odpali. Od czego zacząć sprawdzanie/wymienianie? 1f603.png :D Czemu się dokładniej przyjrzeć ? Dodam że z 2-3 tygodnie temu wyskoczył mi "check" byłem na sprawdzeniu i powiedział mi że problem z "pompą powietrza wtórnego" ale cytując "jak Ci wyskakujący check nie przeszkadza to na spokojnie " , i teraz kolejne pytanie czy tą pompę "wymienić" czy ją się jakoś naprawia? coś warto sprawdzić przed wymianą?

Opublikowano

moze byc nieszczelnosc

Opublikowano

Falowanie obrotów i błąd pompy powietrza wtórnego, zamiennie określanej pompą SAI to raczej będą u Ciebie dwa oddzielne problemy. Pompa SAI włącza się na krótko po odpaleniu zimnego silnika. U Ciebie falowanie pojawia się później po przekroczeniu określonego progu temperatury płynu. Wtedy pompa już nie jest w stanie pracy. Pytanie czy zjawisko falowania jest regularne, tzn pojawia się zawsze i przy tej samej temperaturze?

Co do pompy SAI, to poniżej temat z forum dosyć wyczerpująco podejmujący temat:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/267604-naprawa-sai-sap-secondary-air-injection-pompa-powietrza-wtornego-wtorego/

Oczywiście przed wymianą warto sprawdzić, czy elektrycznie jest wszystko ok, czy nie stanęła np, czy inne elementy układu sprawne? Ten błąd nie zawsze oznacza fizyczne uszkodzenie samej pompy.

Opublikowano
  • Autor

z tą nieszczelnością? jak sprawdzić jedna osoba do auta i "gazować" a druga przy masce ? czy organoleptycznie ? PawelEn , tak samo mi się wydaję i trochę czytałem więc obstawiam że problemy dwa różne nie zależne od siebie , Regularne tak , od tych 3-5dni pojawia się po paru minutach jazdy i pierwszy postój (światła, przejście) cokolwiek że auto stoi w miejscu i parę sekund posotju i już "falują obroty" , przy tej samej temperaturze? hmm trudno powiedzieć , mogę podrzucić filmik z "falowaniem obrotów"

Opublikowano

Z tym falowaniem to sprawdź zaworek odpowietrzenia skrzyni korbowej. Jest temat "wypadanie zapłonu problem rozwiązany". Tam są numery. U mnie tak było tylko skakały di 1200. 46 zł w aso i po problemie. Taka bolączka naszych 1.8t

Opublikowano

Falowanie najprawdopodobniej tak jak mówiono wcześniej zawór odpowietrzający skrzynie korbową - sam tak samo miałem. Zaznaczam, że podobno zamienniki na długo nie wystarczają a koszt niewielki w ASO( ja zapłaciłem we WRocławiu 49 zł).

Co do układu SAI do sprawdzenia w pierwszej kolejności bezpiecznik. Jeżeli sprawny, a pompa się załącza (da się to usłyszeć przy odpalaniu zimnego silnika) to najprawdopodobniej będzie gdzieś nieszczelny układ - też to przerabiałem.