dzoanna80 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Mam pytanie. Od kilku dni silnik zaczął głośniej chodzić, słychać takie "pomruki, dudnięcia" jakkolwiek to nazwać. W każdym bądź razie dźwiek jest inny niż był. Nie wiem czy ma to coś wspólnego z wymianą oleju. Nie wiem jaki był wcześniej zalany, ale został właśnie parę dni temu zalany Mobil 1 ESP Formuła 5W-30. Wydaje mi się że to odpowiedni olej. Spełnia norme 507.00. Nie slychać tych dźwięków na jałowym biegu. Poziom oleju jest w normie. I jeszcze jedna sprawa- temperatura silnika spada do poziomu około 70 stopni podczas postoju. Podczas jazdy wraca do 90 i sie tak utrzymuje. Prosze o opinie i rady
Pawlo 2004 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Na moje oznaczenie oleju powinno być VW 505.01 ze smarowaniem pompowtrysków ale moze sie myle. Takim olejem powinien być zalany twój dieselek koleżanko. Co do temp wody ja mam tak samo i chyba to juz norma w AVF-ach bo juz poruszałem ten wątek w jednym z działów i uzytkownicy tych silników wypowiedzieli sie ze oni tez tak mają. No i zrób coś z opisem bo w temacie piszesz o silniku AWX a w opisie masz wpisane AVF :gwizdanie:
Madas Opublikowano 27 Grudnia 2008 Opublikowano 27 Grudnia 2008 oliwa z normą 507.00 przeznaczona jest do używania w silnikach diesela z PD szczególnie DPFem ale 505.01 jest typowy do PD
Pawlo 2004 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Respect madas26 teraz ja bede troszke mądrzejszy
dzoanna80 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2008 Ale czy zmiana oleju może mieć wpływ na tą głośniejszą pracę silnika??
Madas Opublikowano 27 Grudnia 2008 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Mobil 1 ESP to bardzo dobry olej i nie sądzę aby przez to praca silnika była głośniejsza na tyle żebyś to słyszał....no chyba że jakąś podróbę wlałeś
Rekomendowane odpowiedzi