Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Slabe ladowanie, duzy spadek napiecia miedzy alternatorem a akumulatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

ostatnio zmagam się z problemem ładowania po tym, jak się okazało że akumulator po nocy ma 11,8V.

Po pomiarach okazało się, że na alternatorze jest 14V (14,2 przy wyłączonych światłach), a na akumulatorze jest 13,3V (13,7V przy wyłączonych światłach). Spadek na plusie wynosi 0,55V, a na minusie 0,15V. Z tego co sprawdziłem, to kabel plusowy z alternatora na akumulator idzie przez rozrusznik. Chciałem dzisiaj sprawdzić to połączenie, ale chyba od góry się do rozrusznika nie dostanę :/

Czy ktoś się zmagał z takim problemem?

Przy okazji, czy udało się komuś z akumulatora Varta Silver Dynamic zrobić akumulator obsługowy? Chciałem dolać wody destylowanej, bo w drugim aucie z aku Centra okazało się kwasu było bardzo mało, ale tam pokrywę ściągnąłem bez problemu, a w Varcie jest chyba zgrzane.

Pozdrawiam

Opublikowano
19 godzin temu, szeryf napisał:

Chciałem dzisiaj sprawdzić to połączenie, ale chyba od góry się do rozrusznika nie dostanę :/

Nie bardzo, już szybciej od spodu.

Sprawdź to połączenie oraz masę do silnika i karoserii.

Opublikowano

Ja się zmagałem. Słabe ładowanie, malejące z nagrzaniem silnika, doszło jeszcze rozładowywanie akumulatora przez noc.

Głównym problemem były źle stawiane diagnozy i wadliwy nowy akumulator.

Tak czy inaczej wymieniłem alternator na mocniejszą wersję Boscha, regulator napięcia na taki, który po nagrzaniu silnika trzyma parametry,  dodatkowo dałem nowy przewód plusowy z alternatora wprost do akumulatora.

Potem, gdy już było wiadomo, że ładowanie jest idealne w każdych warunkach, a w nocy nic nie podkrada prądu, wymieniłem akumulator na inny i ostatni problem został rozwiązany.

Opublikowano
  • Autor

A coś Ci jednak podkradało prąd w nocy?

Jaki przewód ułożyłeś? Na starym też miałeś spadki napięcia?

Czy napięcie 14V na alternatorze jest ok? Czy w nim też szukać problemu?

Opublikowano

Nic nie podkradało, na szczęście. Przemierzyłem wszystko od A do Z, nawet nabyłem multimetr z funkcją rejestracji parametrów. No ale winien był nowy, wadliwy akumulator.

Tak, na starym były, na nowym są praktycznie minimalne.

14V w A4 jest jak najbardziej ok, biorąc pod uwagę jak pracują fabryczne/oryginalne regulatory napięcia.

Opublikowano

Kolego, a orientujesz się może jak jest z regulatorami w zamienniku? Jaki kupic żeby trzymał trochę wyższe napięcie ładowania? Nigdy nie badałem tego tematu i nie orientuję się.

Też mam tak, że w upały napięcie siada, i moduł DRL się wyłącza (próg załączenia/wyłączenia to 13,8V) :(

Ogólnie to kupię pewnie mocniejszy altek 150A albo 180A i powinno byc po sprawie.

Opublikowano

Huco.

Wymiana alternatora niewiele zmieni w kwestii podbicia napięcia na rozgrzanym silniku, chyba że masz już żyjący ostatkiem sił regulator. Ale warto kupić altek młody np. z Tiguana (bynajmniej do 1.8T pasuje od TSI) i podmienić regulator na wspomniane Huco. 

Co do modułu, jeśli to ten z proeltec - podepnij czarny przewód wg instrukcji.

Edytowane przez erchi

Opublikowano

Dzięki Kolego za podpowiedź co do marki regulatora. Altek był wymieniany jeszcze w niemcowni, ale nie wiem dokładnie kiedy. Cyrki były w największe upały, i wtedy też podpięłem czarny kabelek o którym wspominasz.

Zobaczy się, albo kupię regulator, albo jakiś młody altek.

Pozdr