Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciśnienie na cylindrach A4 BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na forum jest parę tematów ale dosyć wiekowe. Mam taką sprawę kupiłem oczywiście A4:)B6 1.8t BFB  mierzyłem kompresję i wyszło mi po 11,5 na każdym, dolałem po 10ml oliwy i wyszło po 15 też na każdym, silnik był lekko ciepły. Czy takie ciśnienia są OK? Piszą ,że OK jest od 7 do 13 to rozrzut jak z pepeszy dziadka w 1939

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

9-13, przy 7 to już raczej ciężko będzie palił, i oleju będzie dużo brał...

11,5 jest średnio dobrze ;-) Ważne aby było miej więcej równo, w tedy nic się nie martw, przy 11,5 jak nic nie stanie się nadzwyczajnego to jeszcze ze 200tyś zrobisz jak nie więcej. Ja mam 13 na trzech i 12 na jednym z przebiegiem rzeczywistym 290tyś km więc nawet takie różnice są do przeżycia ;-)

PS: jak dojdziesz do 10tki to zacznij się zastanawiać co dalej, a tak to nie przejmuj się - taka moja rada ;-)))

Opublikowano

11,5 to dobry wynik, nic nie kombinuj.

Opublikowano

Dzięki jedna rzecz mniej z bańki

Opublikowano

Ciśnienia cylindrów zazwyczaj się mierzy na zimnym silniku, najlepiej jakby stał np.całą noc i wtedy sprawdzić ;)

Opublikowano
1 minutę temu, Adrian1727 napisał:

Ciśnienia cylindrów zazwyczaj się mierzy na zimnym silniku, najlepiej jakby stał np.całą noc i wtedy sprawdzić ;)

moim zdaniem to bez sensu bo jak na ciepłym nie bedzie miał to i na zimnym i na odwrót

Opublikowano
1 minutę temu, hunter91 napisał:

moim zdaniem to bez sensu bo jak na ciepłym nie bedzie miał to i na zimnym i na odwrót

zależy na ciepłym zawsze ciśnienie jest większe na zimnym z kolei jest takie bardziej prawidłowe, fakt niektórzy mogą się zdziwić że np. na ciepłym sprawdzą a ja mam 12.5 a tak na prawdę jest 11.5 także moim zdaniem najlepiej badać na zimnym bo wtedy jest ta prawdziwa kompresja, nie zawyżona. Ja np. mam na 4 cyl. 11.5-12.0 ale ma dużo km nabite na lpg także nie jest jeszcze tragicznie. Odpala na mrozach na pstryknięcie palcem więc myślę że 11.5 to ciśnienie jest jak najbardziej normalne.