Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.9 TDI 1Z - Zaślepienie EGR i pozbycie się N18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.  Niedawno nabyłem kolejna b5 z silnikiem 1.9tdi tym razem 1z i z racji tego że swoje już ten silniczek przelatal chce mu dać trochę swobody. Usunięcie kata i zaslepienie egr. Z katem problemu nie będzie ale zaslepiajac egr chcial bym też usunąć zaworek n18 tak jak zrobiłem to w afn, i tu moje pytanie czy krociec na filtrze i przy pompie vacum poprostu zaslepic czy może połączyć je ze sobą żeby zostal przepływ powietrza do pompy. Myślę że ktoś to przerabial i pomoże :) Zgory dzięki

Opublikowano

Najlepiej nie rób nic - zostaw instalację podciśnieniową tak, jak jest - po mechanicznym zaślepieniu EGR-a nic nie wnosi i niczemu nie przeszkadza a w sterowniku nie będziesz miał błędu od N18. Ale jeżeli chcesz go koniecznie usunąć, to zaślep oba króćce.

Opublikowano

N18 zostaw podłączony a trójnik podciśnienia przy n18 pomijasz i całe podciśnienie idzie wtedy na n75

Opublikowano

Hmm...ciekawe rozwiazanie tylko nie bardzo rozumiem jak to ominąć,ten trojnik.przydalby sie jakis rysuneczkek :)

Opublikowano

Jak na razie gibie w pracy po 12h, jak wróce i mi się uda zrobić fotke (zeby było jakoś to widać) to wam podrzuce, musicie zaczekać tak do 19-20

Opublikowano

Oki czekamy

Opublikowano

Podciśnieniowe N75 w 1Z? 

Opublikowano

Mi akurat ta wiedza sie przyda do avg/afn :)

Opublikowano

W AFN/AVG to co innego - można to zrobić bardzo prosto - ściągasz wężyk podciśnienia z króćca N18 oznaczonego jako VAC (najcieńszy króciec tego elektrozaworu), zaślepiasz ten wężyk i to tyle.

Opublikowano

Przy 1Z pewnie tez się będzie dało.

Brat w passacie b4 z silnikiem 1Z nic nie kombinował a ja już nie pamiętam jak tam wyglądał układ podciśnienia, więc zbytnio nie pomogę :/

Fotki z obejściem z mojego AFN:

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/23e010d98a0845fe

http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/0f34195c68624668

Edytowane przez Hezen

Opublikowano

Fajnie to pokazałeś ale.ja jeszcze kurcze do końca zatrybić nie moge tego hehe musze dobrze popatrzeć pod maską jeszcze :)

Opublikowano

No prościej się nie da, dla mniej kumatych jeszcze wszystko opisałem żeby było jeszcze bardziej czytelne i zrozumiałe.

Specjalnie dla was w ciemnościach grzebałem i brudziłem ręce [emoji6]

Co do podciśnienia 1Z, wiem na jakiej zasadzie pracuje turbina z klapą upustową, więc jakby ktoś podrzucił kompletny i sprawdzony schemacik to pomyślałbym nad ominięciem n18

EDIT: na pierwszej focie troszku mi się kierunki strzałek pomyliły, bo tak na prawde vacum pompa ciągnie i strzałki powinny wskazywać w swoje przeciwne strony.

Oczywiscie opis "vacum pompa" - trójnik jest podpięty tuż przy grodzi a nie bezpośrednio do vacum pompy.

Opublikowano
  • Autor

No w afn poomijalem trujniki i wyciagnolem n18, jednak w 1z n75 jest sterowany ciśnieniem a podcisnienie z pompy vacum steruje tylko n18. I właśnie jak zaslepie krucce na filtrze i przy pompie to nie będzie problemu z pompowaniem serwa??

Opublikowano

Układ podciśnienia musi być szczelny, jak go zaślepisz nie będzie problemów z hamulcami.

Problem z hamulcami będziesz miał jak nie zaślepisz odłączony wężyk podciśnienia n18

Wyjście filtra powietrza dla n18 też możesz zaślepić, bo do filtra ma być kierowane świeże i zimne powietrze przez tunel z przodu auta.

Opublikowano

No tak juz powoli rozumiem co i jak tylko wlasnie co z tymi wezykami co ida od n18 do filtra powietrza i jeszcze dalej chyba do n75? Bo wiem gdzie ten trojniczek juz jest i odlaczyc wezyk a nawet wywalic go co idzie do n18 i polaczyc bezposrednio podcisnienie na n75 tak? Tylko co z tym przewodem wlasnie co idzie od n18 do filtra powietrza i dalej? A na serwie co masz te drugie zdjecie to gdzie wychodzi u ciebie w góre ten od lewej wezyk to ja mam zaslepione.

Edytowane przez tkamicki5