Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przygasające oświetlenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam pewien problem w mojej B5. Posiadam silnik 1.9 PD 115 AJM. Nadwozie Avant 2000 rok. Mam taki problem że czasami (nie zawsze ) podczas jazdy mruga (pulsuje rytmicznie ) całe oświetlenie samochodu zewnątrz jak i wewnątrz, kontrolki etc.  Czasami wogóle, a czasami bardziej przy większych obrotach silnika. Co to może być?

2 sprawa jest taka że potrzebowałbym opis przekaźników. Czasami po odpaleniu po nocy na mrozie słychać takie cykanie przekaźnika i jakby coś pod maską się załączało i rozłaczało. Po minucie to ustępuje i problem jest tylko na zimnym po nocy, jak temp. spadła poniżej 0 stopni.

Prosze o pomoc :)

Opublikowano

A niema problemów z ładowaniem? Wygląda to tak jakby regulator napięcia na alternatorze się zepsuł.

Opublikowano

No właśnie z ładowaniem problemów nie ma. A czasami są momenty że jest dobrze z tym mryganiem. I to jest własnie dziwne. 

Zastaawia mnie ten cykający przekaźnik raz przy razie po odpaleniu zimnego silnika jeszcze ?

Opublikowano

Zamieszczam filmik owego przygasania świateł i oświetlenia w całym pojeździe. Efekt widoczny od 5 sek i 23 sek. Występuje przez chwile. Czasami wogóle tego nie ma, a czasami bardziej widoczny jest przy obrotach 2500 RPM, a czasami na wolnych obrotach? Help !!!

https://www.youtube.com/watch?v=hju4shYUWBw

Opublikowano

Obstawiam jeszcze połączenie masy z karoserią. Może to być to?

Opublikowano

Na chłopski rozum to jak wspomniałeś o uzależnieniu od obrotów to tym bardziej bym się zastanawiał nad alternatorem. Jakby było kiepskie połączenie masy to by poprostu było słabe światło ale to i ładowania by nie było. No chyba że masa jest luźno na śrubie i raz styka dobrze a czasami wpada w drgania i nie łączy.

Opublikowano

A moim zdaniem padł ci któryś duży przekaźnik, np od świec zarowych i cyklicznie załącza i wyłącza świece. Pobierają one dużo prądu wiec pojawia się spadek napięcia a przez to przygasaja swiatla

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 godzin temu, misiek95 napisał:

A moim zdaniem padł ci któryś duży przekaźnik, np od świec zarowych i cyklicznie załącza i wyłącza świece. Pobierają one dużo prądu wiec pojawia się spadek napięcia a przez to przygasaja swiatla

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Ale to wtedy chyba by kontrolka sie od świec zapalała, czy nie koniecznie?

Opublikowano

1 nie koniecznie 

2 masz też świece żarowe podgrzewające płyn chłodniczy- sztuk 3. one nie mają kontrolki 

Opublikowano
27 minut temu, misiek95 napisał:

1 nie koniecznie 

2 masz też świece żarowe podgrzewające płyn chłodniczy- sztuk 3. one nie mają kontrolki 

A który to przekaźnik? Ew. mozna go odłączyć na pare minut i odpalić silnik  żeby wykluczyć ze to on?

Opublikowano

w obudowie komputera masz dwa bezpieczniki. jeden 80A odpowiadający za świece żarowe silnika i 60A odpowiadający za świece dogrzewające płyn. Wyjmij oba

Ale najpierw to posłuchaj w czasie migania świateł czy w ogóle któryś przekaźnik cyka

Opublikowano
14 godzin temu, misiek95 napisał:

w obudowie komputera masz dwa bezpieczniki. jeden 80A odpowiadający za świece żarowe silnika i 60A odpowiadający za świece dogrzewające płyn. Wyjmij oba

Ale najpierw to posłuchaj w czasie migania świateł czy w ogóle któryś przekaźnik cyka

Nie właśnie w czasie tego migania nic nie cyka. A dziś na przykład wogóle nie miigało .

Opublikowano

Koledzy. Wymieniłem w końcu regulator napięcia bo juz mi nawet wolne obroty zaczeły falować i egr klekotać. Po wymianie regulatora wszystkie objawy ustąpiły. Regulator założyłem BOSCHA. Stary regulator byl firmy no-name. Widać poprzedni wlasciciel oszczedzal na regulatorze. W kazdym badz razie wszystko teraz jest w porządku, aż chce się jeździć :D