Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zapchana odma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Borykam się z problemem zapchanej odmy, gdyż wyrzuca mi olej przez bagnet, jakiś miesiąc temu czyściłem cały układ i było ok a dzisiaj znowu pod maską wszystko od oleju i auto kopci, od czego po tak krótkim czasie mogła się znowu zapchać odma?

Opublikowano

A na jakich odcinkach najczęściej używasz auto? Czy odma zapycha się też w okresie letnim?

Opublikowano
  • Autor

No póki co tylko trasa praca - dom około 20km w dwie strony plus po mieście co dwa - trzy dni jakieś 10km i raz na dwa miesiące trasa - około 200km.. No latem nie miałem tego problemu..

Opublikowano

wydaje mi się, że zamarza Ci po prostu...

robisz za krótkie trasy 

Edytowane przez Osiollekk

Opublikowano
  • Autor

Ale jak czyściłem ją ten miesiąc temu to w tych wszystkich rurkach było pełno takiej żółtej mazi.. A można po prostu inną rurkę zastosować która wychodzi z bloku silnika? Bo ta oryginalna to jest taka wąska że ona w każdej chwili będzie się zapychać pewnie:/

Na dodatek auto kopci i smród straszy z rury wydechowej to normalne jak odma zapchana?

Mogę zrobić zdjęcie jak wygląda pod maską.

Edytowane przez bonczek87

Opublikowano

Ta żółta maź, którą usuwałeś z odmy to mieszanina wody (kondensat z wnętrza bloku) i oleju silnikowego. Przy temperaturach poniżej 0st woda w tej mazi po prostu zamarza, przez co robi się dużo gęstsza jak nie ciałem stałym. W czasie pracy silnika jak jest zamarzniętą ta maź w odmie, następuje nie odpowietrzenie bloku, przez co w bloku powstaje podwyższone ciśnienie i wywala olej wszelkimi możliwymi ujściami, albo nawet ja u Ciebie uszkodzenie najdelikatniejszego elementu w tym przypadku odmy.

Opublikowano

Mi też ostatnio zamarzła odma i wywyaliło ze 300 ml oleju bagnetem. 

powie ktoś w którym miejscu najbardziej lubi zamarzać?? 

Opublikowano
  • Autor

Można tą odmę zastąpić czymś innym? Wiem że jest w odmie kolanko gdzie prześwit jest na mały palec więc to pewnie tam sie gów.. zapycha.. 

Opublikowano

Byc moze

Opublikowano

Najczęściej zapycha się sama odma :kwasny:

Opublikowano

przejda mrozy to zobacze co tam w niej sie nazbierałą. a jak narazie to nie jeżdze audi 

Opublikowano
  • Autor

No dobra ale patrząc na mój przypadek, trzy tygodnie wszystko wyczyszczone i skąd nagle się to nazbierało przez tak krótki czas? Byłem raz w trasie około 600km w tym czasie wiec ten syf dalej się zbiera to musi być czegoś wina?

A jest możliwość zastosowania jakiegoś separatora odmy jak w B6 albo czegoś innego?

Edytowane przez bonczek87

Opublikowano

U mnie jest to samo, w Grudniu miałem zamarzniętą odmę, odmroziłem wyczyściłem i było ok to kolejnych większych mrozów u mnie -10 w nocy.  Wali olej na turbo od strony spływu. Wyciągam odmę koło filtra pow. w środku kawa z mlekiem zamarznięta, i kawałek tej gumy co łączy się z metalową rurką w środku zamarznięta. Może to efekt jazdy na LPG ? sam już nie wiem zaczyna mnie to strasznie irytować ...

Opublikowano
  • Autor

A czy możliwe że odma się zapycha bo źle spełnia swoją rolę separator który na rysunku jest pod numerem 6?

inline.png

Opublikowano

Ciezko powiedziec u mnie np wszystko wymienialem rok temu czesci z aso i nadal zamarza ... wymienialem wszystko od 1 do 11 z wykresu a reszta czyszczona byla

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Oddałem auto do znajomego mechanika, stwierdził że po prostu odma jest zbyt wąska i ma na to patent że powiększy otwór i przeczyści.. dam znać czy dalej będzie się to działo..

Opublikowano

Daj znac jak bedziesz znal wiecej szczegolow co dokladnie chce powiekszyc i jaki bedzie final

Opublikowano

Ja ten zaworek numer 6 mam wyrzucony

Opublikowano

co do samej odmy, ona na niczym sie nie trzyma ? jest tylko ten klips ktory ja dociska? bo nie zaskakuje on w zadne rowki...

Opublikowano

O którym elemencie dokładnie mówisz ? patrz foto wyżej.

rafal9119 - skąd taka decyzja ? jakaś zmiana w pracy ? masz problemy z zamarzającą odmą ?