Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana zaworków oleju spod kolektora ssącego w Audi S4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!
Po wymianie rozrządu w moim BBK zazwyczaj na ciepłym silniku bylo nadal grzechotanie. Krew mnie zalewała bo wiadomo robimy te rozrządy bo mieli przy odpalaniu. Tyle pieniędzy ale brak 100% satysfakcji. 
Zacząłem wertować forum.  Trafiłem na zaworki. Poczytałem jak działaja i do czego są... o duzym układzie olejowym itp. Wiec zacząlem dedukować... że skoro nie trzymaja to faktycznie olej spływa na dól i zanim sie napompuje wszystko to chwile pomieli, tymbardziej jak olej jest goracy i rzadki.  Dodatkowo przestraszyło mnie to że inni koledzy uprzedzali ze przez nieszczelności w układzie cierpią napinacze itp.... 

ASO - 2x 079103175c (zaworki, szybko dostępne)  no i do garażu bo nie mialem zamiaru juz wiecej inwestować w mechaników którzy maja terminy,  mam troche pojecia o mechanice to mowie że spróbuje sam.

Robimy wszystko przede wszystkim na spokojnie... 

Co demontujemy: **************klema*

1 Osłony silnika górne

2 rura z przepływomierza - do przepustnicy 

3 węże paliwowe

4 delikatnie odłączamy wtyczki wtrysków  

5 Rozkręcamy wszystkie śruby od góry na Torxa T30 i imbusa 5 od kolektora 

6 wyjmujemy wszystkie śrubki na bok żeby nigdzie nie wpadły

7 Kolektor robi sie luźny, wypinamy wtyczki z uchwytów od czujników stukowych niebieskie i czarne, oraz reszte z czoła kolektora ssącego 

8 odkrecamy śruby od podstawy filtra oleju 

9 odkrecamy milion śrubek od dekla który ukarze sie po zdjęciu kolektora - jest duzo płaskich srubek na T30 trzeba najpierw dobrze oczyscic zeby je dojrzec i nie obrobić!

10 Delikatnie wyjmujemy dekiel i uszczelke

11 wyjmujemy zaworki - troche mocno siedza ale powoli puszcza z oringu

12 wkładamy zaworki i wiskamy az bedzie "klik"

13 myjemy wszystko co sie da ale tak zeby nie nabrudzic do silnika :D 

14 składamy

dodam ze u siebie mialem jakis syf \ sylikon w zaworku dlatego był cały czas otwarty i olej leciał w dół aż huczało. Jak sprawdzic zaworki na oko czy sa dobre pozdjeciu dekla?

dobry zaworek bedzie cały zanużony w oleju - będzie go "do pełna" w kanale gdzie jest zaworek - u mnie jeden był pełny a drugi pusty kompletnie. 

Jak sprawdzic czy mamy dobre zaworki? bez rozmontowania?

Odkrecamy filter oleju - jak wyglada ze jest mokry to mamy zaworki ok - jak jest suchy - tak jak w moim przypadku to cos jest cały czas otwarte i olej nie zostaje w komorze filtra. 

Wymiana zaworków nie jest trudna, jesli macie troche pojecia i czasu to mozna spokojnie to samemu zrobic. 

warto odrazu kupic uszczelke 079103161D (na foto widac jak od starości odkleja sie farba)  żeby zrobic wszystko za jednym zamachem - wtedy nie zapomnimy gdzie co było :D 

******kupcie też z 3-5 zmywaczy do hamulców aby wykąpać wszystkie brudy 

Lubie miec auto TOP no ale od silnika trzeba zacząć :)
Mam nadzieje ze komus jakos pomogłem :) 

Podsumując co należy mieć:
- dwa zaworki 079103175c

-uszczelka metalowa 079103161D

- 2x uszczelka kolektora ssącego dostepna np w Inter Carsie 

- 5 x zmywacz do hamulcy

-magnes do wyjecia śrubek 

i pozostałe narzedzia - ale żadnych dziwolągów 

Pozdrawiam

IMG_3715.JPG

IMG_3718.JPG

img-3711_1.jpg

img-3712_1.jpg

img-3713_1.jpg

img-3714.jpg

img-3716_1.jpg

img-3717_2.jpg

img-3720.jpg

Opublikowano

Dokładnie są tam trzy zaworki ;-) 

Opublikowano

A gdzie jest jeszcze trzeci jeśli to nie tajemnica? ;-)

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Podwadzasz płaskim śrubokrętem ;-) 

IMG_20170215_043710.jpg

Opublikowano
Dnia 15.02.2017 o 04:40, niebieski708 napisał:

Podwadzasz płaskim śrubokrętem ;-) 

IMG_20170215_043710.jpg

A mógłbyś ogarnąć jego numer?

kupiłem 2 zaworki oil check valve": 079103175C i "oil spray jet" 079115540A Jeszcze co tam ma być??

Opublikowano

To masz trzy, czyli wszystkie :-) 

2x 079103175C

1x 079115540A

Edytowane przez niebieski708

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie!

Pierwszy post po długim czasie przeczesywania forum, yada, yada, yada :). Dużo informacji i duża wiedza. Bardzo wiele wyników wyszukiwania na Google prowadzi właśnie tutaj.

Porównując fora angielskie to tam sugerują kupić te zaworki, ale też zestaw uszczelek. W załączniku dla porównania cały zestaw z cenami amerykańskimi (o wiele drożej niż u nas). Czy Wy te uszczelni też kupowaliście czy wykorzystaliście stare? Wydaje się, że lepiej wydać 100zł i nie ryzykować wkładania starych uszczelek, ale z drugiej strony Amerykanie to panikarze i kupują wszystko, jak leci bo jakaśfirma wypuści "repair kit".

A swoją drogą, czy ktoś kupował tą przekładkę izolacytyjną firmy JHM? Nie wiem czy można linki wklejać, jakoś że to mój pierwszy post i mogę zostać uznany za bota, więc wpiszcie sobie w Google: "JHM Intake Spacers". Nie jest to tania impreza (koszty przesyłki, bo nie widziałem tego w Europie, więc dochodzi cło 3.5% i VAT!), ale niby trzyma niskie temperatury zasysanego powietrza - izoluje ciepło z bloku silnika przewodzone na obudowę kolektora.

Dajcie znać co o tym myślicie.

Dodano: Bartek, swoją drogą wspaniały post. Ciężko jest znaleźć takie instruktażówki. +1

Zestaw.JPG

Edytowane przez Hoogon

Opublikowano

Ja zmieniłem z podkładka, zreszta jak ja wyjmiesz zobaczysz dlaczego :). Co do kanapek napisz do pawelosinski83, wykonuje je z teflonu lub od Sid’a z laminatu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Hej Piotr,

masz na myśli podkładka = ta największa uszczeka płaska (jak poniżej)?

Screen1.JPG

Opublikowano

Tak , nie mam zdjęcia swojej ale wyglądała jak na foto w tym poście , połowa czarnego pokrycia uszczelki była w kawałkach.

Opublikowano

Dzięki, a powiedz mi jeszcze, bo JHM sprzedaje "kit" z dodatkowymi uszczelkami (jak w załączniku) - te też wymieniałeś?

No i nie mogę znaleźć Oil Spray Valve (079115540A), pamiętasz skąd zamawiałeś?

H.

JHM-B6-B7-S4-Top-End-Oil-Check-Valve-Kit.jpg

Opublikowano

Zamawiałem Ori, były bez tych uszczelek.

Opublikowano

Bez jaj, szukam Oil Spray Valve (079115540A) z godzinę już i tylko amerykańskie strony wyskakują. Nie będę przecież $50 za przesyłkę płacił. Gdzie kupiliście ten zawór?

Opublikowano

W ASO

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

• 7 lat później...
Opublikowano

Cześć.

Czy problemy związane ze zużyciem zaworków i uszczelki, oprócz dwu sekundowego tyrkotania po odpaleniu silnika, mogą również mieć związek z zatykaniem się odmy? 

Po zakupie zauważyłem że po chamowaniu silnikiem i dodaniu gazu puszcza chmurę z wydechu. 

Wymieniłem zawór odmy (pcv) dalej puszcza ale mniej, dołożyłem również łapacz oleju. 

Jak tydzień temu mocniej przyspieszyłem na autostradzie wyskoczył mi bagnet i zawór odmy buczy na wolnych obrotach, jakby ciągle puszczał ciśnienie, korek wlewu oleju jest lekko zasysany, również łapacz oleju zasysa powietrze po wykręceniu bagnetu z jego obudowy.

Podczas wymiany zaworu odmy zauważyłem że na osłony silnika po ciekło około 100 ml oleju. 

Dodatkowo na dystansie niecałych 3 tyś zrobiłem dwie płukanki 

Tec 3000, plus antykoks 

Za drugim razem 

Płukanka Lm dlugodystansowa przejechałem 250 km, plus toptec Carbon X.

Za każdym razem nowy filtr i olej Lm top tec 4100 5w40.

Poprzedni właściciel miał wlany jeżeli dobrze pamiętam motul x-cess 15 lub 20w60. 

Post naprawdę dobry i pomocny, na wiosnę przymierze się do wymiany. :D

Z góry dziękuję za odpowiedź.