Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzynia 1.8tQ HELP!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chłopaki mam niemały problem.  Dokładałem u siebie w AVJcie quattro. Zestaw do przekładki kupiłem na forum, wszystko miało byc pięknie i super działać ale okazało się że skrzynia miała rozj..... torsen i po kilku miesiącach udręki i odchodzenia od zmysłów czy nie sknociłem czegoś przy przekładce, za namową mechanika kupiłem drugą skrzynie o tym samym oznaczeniu. Po montażu ulga, w aucie w końcu cisza ale niestety wysypany był synchronizator drugiego biegu. Po jakimś czasie wysypał się jeszcze III i IV. Przy damskiej zmianie biegów nic nie zgrzyta ale przy takim męskiej redukcji jest gorzej. Zastanawiałem się nad złożeniem tych dwóch skrzyń w jedną ale nie będzie to raczej opłacalne.  Moje dwie skrzynie mają oznaczenie FTZ. Chodzi mi po głowie kupno skrzyni z wersji amerykańskiej ANB o oznaczeniu FTP. Niby ma to samo przełożenie 35/9 tylko czy wszystko będzie P&P?? U mnie prędkość leci po impulsatorze ze skrzyni. Przerabiał ktoś kiedyś taki temat?? Proszę o pewne i sprawdzone info a nie o gdybanie.

Zależy mi na jak najdłuższej skrzyni bo w planach mam kolejny stage do samochodu.

Opublikowano

Chyba mówisz o skrzyni z AMB o oznaczeniu FPT.  Odwdzięczę się za  ostatnią pomoc. Z tego co kiedyś ustalał dla mnie kolega Bromchit elsa podaje, że skrzynie FNU, FPT, GBT były zamiennie montowane w AMB i AVJ

AMB:

skrzynie FNU, FPT, GBT  dyfer ETS

AVJ:

skrzynie FNU, FPT, GBT  dyfer ETT

Były tylko różne dyfry, ale tu nie ma problemu, bo oba ETS i ETT mają przełożenie 35:9 oraz etka pokazuje, że mają  takie same wymiary  obudowy 

Tutaj masz też skrzynie http://workshop-manuals.com/audi/a4_cabriolet_mk2/power_transmission/6-speed_manual_gearbox_02x_four-wheel_drive/technical_data/gearbox_identification/code_letters_allocation_transmission_ratios_capacities/

Wchodzisz na skrzynie pięciobiegowe 01A i masz poniżej kody skrzyń. Obie te skrzynie czyli FTZ i FPT mają prędkość po impulsatorze.

Opublikowano
  • Autor

Dziękować :)

Opublikowano
Dnia 14.02.2017 o 20:14, Marcin850527 napisał:

ale okazało się że skrzynia miała rozj..... torsen i po kilku miesiącach udręki i odchodzenia od zmysłów czy nie sknociłem czegoś przy przekładce, za namową mechanika kupiłem drugą skrzynie

możesz zdradzić co się działo po dołożeniu Q zanim doszedłeś że torsen poległ ?

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano
  • Autor

Budę rozbierało:) drgania,  buczenie,  huk,  ból głowy..  Szkoda gadać ogólnie 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Chłopaki kupiłem skrzynie FPT i lipa. Nie podchodzi do moich półosi. Moje pólosie maja oznaczenie 8E0407271AJ i 8E0407272AJ i bez problemu pasowały do skrzyni FTZ.  Pytanie co teraz? Jak dopasować półosie albo czy jest możliwość wyciągnięcia flanszy ze skrzyni FTZ i wsadzenia do skrzyni FPT?

Opublikowano

zobacz czy da się podmienić flansze, wedłyg etki są wciskane czyli na końcach mają pierścień rozprężny tak jak w przegubach zewnetrznych. Powinno raczej problemu nie być bo w etce patrząc po łozyskach nie ma wyszczególnienia co do skrzyni tylko te wielkości flansz czyli FPT 88mm a FTZ 130mm

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano
  • Autor

Skoro tak to może przegub da się zamienić? Z takiego jak mam na aucie 130mm na taki który ma skrzynia FPT. Tylko nie mogę znależć takiego na 88mm. Są tylko na allegro na 130mm i na 124.:/

Opublikowano

Nie wiadomo czy wieloklin bedzie taki sam w tych przegubach oraz kształt tej flanszy do kształtu przrgubu. Sprawdz jeszcze ile wystaje flansza w obu skrzyniach żeby się nie okazało ze półoś za krótka albo za dluga. Jak dla mnie szybciej jest flansze podmienic.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie, skrzynia z a4 b6 1.8T FTP ma 5 czy 6 biegów

Opublikowano
  • Autor

5