Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Skrzynia 5 biegowa w 2,5 tdi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od niedawna jestem na tym forum oraz posiadam A4 z 1998 roku 2,5 tdi. Cóż zdziwiła mnie jedna sprawa: mianowicie skrzynia biegów. Dlaczego? Ponieważ jest to pięciobiegowy manual. Cóż być może ktos to przerabiał po awarii 6 biegowej bo moze było taniej, a być może to seryjnie wstawiona skrzynia (osobiście myślałem zawsze, ze w tych silnikach to juz tylko 6 biegowe). Pogrzebałem troche na forum i znalazłem ciekawą stronkę (http://www.dieselschrauber.de/Getriebe_Main.html). Co się okazało przy moim silniku AFB możliwe skrzynie to : DQS, DQT, DSE i ELQ. Sprawdziłem kolejną tabelkę i okazało się, że 5 biegowa jest tylko skrzynia DSE. Czyli prawie sam sobie odpowiedziałem na pytanie, że możliwym jest iż moja 5 biegowa skrzynia w 2,5 v6 tdi jest skrzynią seryjnie zamontowaną. Jednak mimo wszystko proszę o fachową opinię na ten temat :) tak dla świętego spokoju :) z góry dzięks i pozdro

Opublikowano

Z ciekawości? Ile pójdzie na trójce...?

Opublikowano
możliwym jest iż moja 5 biegowa skrzynia w 2,5 v6 tdi jest skrzynią seryjnie zamontowaną

nie tyle możliwym co polegającym na prawdzie - to jedyny 5-cio biegowy manual zakładany do tego silnika w latach 1998 -2001 w A4 8D2, zakładano ją również w Avancie 8D5 w tych samych latach jak i w A6 4B2 i 4B5 w latach 1998 - 2002,

wszystkie pozostałe skrzynie to 6-cio biegowe manuale i 5-cio biegowe automaty.

Opublikowano
  • Autor

no proszę ile to się mozna dowiedzieć :) zdziwienie moje było gdyż pierwszy raz sie spotkałem z takim rozwiązaniem, cóż człowiek całe życie się uczy i tak gupi umiera :P

dzięki za wyjaśnienie :hi::good:

Opublikowano

Nie mniej jesteś pechowcem,bo ominęła cię ekonomia szóstego biegu.Pewnie za to masz normalną jedynkę... :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

no ekonomia swoją drogą, ale nie jest tak źle nieco ponad 9 litrów w mieście mi wyszło teraz na krótkich odcinkach przy temperaturze -5 do -8 (28litrów/310kilometrów), generalnie spokojna jazda, jednak jak widziałem z daleka zielone światło no to starałem się szybko do niego dolecieć i skorzystać z przywileju zeby nie czekać :kox: