Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Felgi 19' a przegląd techniczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat z pozoru błahy jednak ostatnio dało mi to do myślenia. Zmieniłem felgi na 19' et33 9J opona 225/35 przód na równi z błotnikiem (może 1mm poza), zaś tył kilka mm schowany. Niedawno miałem kontrolę policyjną oczywiście było zainteresowanie felgami jednak po wnikliwych oględzinach mogłem jechać dalej. Gorzej już było na przeglądzie w miejscu, gdzie wykonuję co roku badanie usłyszałem, że felgi wystają poza auto i niestety nie podbito mi dowodu. Argumenty nic nie dały zostałem odesłany na powiatową stację tam usłyszałem jeszcze coś innego: nie mogę założy innych felg niż te wymienione na wlepce producenta. Ku mojemu zaskoczeniu max wymiar felg w tym miejscu wynosi 17 cali.

Czy faktycznie nie mogę założyć większych felg? Orientuje się ktoś jak to jest z przepisami? Ktoś miał podobnie na przeglądzie z kołem 19 cali?

Opublikowano

Ja mam felgi 8.5j i et29 też lekko wystają ale opona 225 ,bieżnik się chowa w nadkole i nic nie mają prawa się czepiać. Ja 2 razy już byłem na przeglądzie i bez uwag podbili,felga nic nie wyrzuci podczas jazdy ,bieżnik tak

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Z jednej strony masz racje ale tu konkretnie czepiali się o felgę bo opona chowa się ładnie w nadkole.

Opublikowano

Zmień diagnostę ;) Im mniejsza stacja, tym lepiej.

Opublikowano

We wlepkach często brakuje pełnej listy większych felg. Wiec z ta wklepka to jakiś farmazon. Ale to ze nie pobili jak wystaje felga to niestety. Takie przepisy. Felga nie moze wystawac :(

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przepisy w tym temacie nie określają precyzyjnie, jest tylko podane, że błotnik powinien być szerszy niż opona, nie ma nic o feldze, ani jak określa się szerokość opony - czy po bieżniku, czy po rancie ochronnym, czy górny wierzchołek opony ma być węższy czy dolny przy asfalcie też. A w razie niejasności przepisów i wątpliwości rozstrzyga się na Twoją korzyść. W Niemczech przy ich służbistości na tuv przechodzą wystające felgi pod warunkiem chowania się bieżnika opony.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Bruuuum napisał:

Przepisy w tym temacie nie określają precyzyjnie, jest tylko podane, że błotnik powinien być szerszy niż opona, nie ma nic o feldze, ani jak określa się szerokość opony - czy po bieżniku, czy po rancie ochronnym, czy górny wierzchołek opony ma być węższy czy dolny przy asfalcie też. A w razie niejasności przepisów i wątpliwości rozstrzyga się na Twoją korzyść. W Niemczech przy ich służbistości na tuv przechodzą wystające felgi pod warunkiem chowania się bieżnika opony.

Też uważam, że diagnosta powinien zawrócić uwagę  na oponę, a nie felgę i zastanawia mnie skąd oni biorą swoją wiedzę na ten temat. Na przyszłość biedę już pamiętał, że nie należy szybko zmieniać kół zimowych, a przynajmniej nie przed przeglądem :)

Opublikowano

witam

mam takie same felgi jak m-nokian przeglad sie powoli konczy to zobacyzmy co powiedza :) ale przod troche wystaje hehe, tyl jest wciagniety :/ przydalby sie jakis dystans 

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, majty2009 napisał:

witam

mam takie same felgi jak m-nokian przeglad sie powoli konczy to zobacyzmy co powiedza :) ale przod troche wystaje hehe, tyl jest wciagniety :/ przydalby sie jakis dystans 

Tak kolego ale masz inna budę i zupełnie inaczej wyglądają felga 19 cali kolejna sprawa to u mnie trochę niże auto siedzi. Musiał byś 20' wrzucić wtedy pewnie na przeglądzie też byłby problem.

IMG_3237.jpg

IMG_3239.jpg

Opublikowano

Mnie również interesuje jak to jest z tymi homologowanymi rozmiarami opon i felg. Jak sobie dobrze wylicze zamiennik koła z fabrycznym rozmiarem i np. 205/55 R16 zastąpie 225/45 R17, czyli różnica średnicy 0,38% to nie bedzie żadnych problemów na przeglądzie, kontroli policji przy kolizji lub u ubezpieczyciela? Musze tylko zmieścić się w różnicy średnicy do 1% tak?

Gdzie jest wlepka o której mówicie?

Edytowane przez Tamley

Opublikowano
1 minutę temu, Tamley napisał:

Mnie również interesuje jak to jest z tymi homologowanymi rozmiarami opon i felg. Jak sobie dobrze wylicze zamiennik koła z fabrycznym rozmiarem i np. 205/55 R16 zastąpie 225/45 R17, czyli różnica średnicy 0,38% to nie bedzie żadnych problemów na przeglądzie, kontroli policji przy kolizji lub u ubezpieczyciela? Musze tylko zmieścić się w różnicy średnicy do 1% tak?

Jeśli chodzi o OC to nie ma to na nic wpływu, jeśli chodzi o AC, to rozmawiałem z PZU i uznali, że problem z kołami zaczyna się wtedy, kiedy są one czynnikiem, który bezpośrednio wpłynął na szkodę, np łyse opony do wpadnięcia w poślizg lub popękane opony do wpadnięcia do rowy (bo mogła np strzelić) itd.

Opublikowano

To w PZU może jakoś rozsądkowo podchodza zamiast wymiksować sie za wszelką cene od wypłaty i znaleźć wine po drugiej stronie. Ostatnio słyszałem o świrach którzy czepiają się diod led w postojówkach bo reflektor nie jest przeznaczony do ledów tylko do halogenowych żaróweczek W5W. Tak samo zastanawiam się czy odmówią wypłaty odszkodowania za niewystarczającą przepuszczalność światła w bocznych, przednich szybach.

Myślałem, że z kołami są jakieś wytyczne typu dopuszczalna różnica w średnicy i rozstawie kół. Wtedy wystarczyłoby sie zmiescic w tolerancji ;)

W ogóle to wszelkie zamienniki liczyć od najmniejszego fabrycznego rozmiaru, czyli dla B6 to chyba 195/65 R15 czy od tych tzw. homologowanych z wlepki?

Czy jest jeszcze inaczej i jakiś rozmiar uzależniony jest od wersji silnikowej i do liczenia bierzemy pod uwage tylko ten? Pytam bo np. wolałbym dać 215 opone zamiast 225 (opory toczenia), ale to juz wieksza rozbieznosc w srednicy no i nie chce jakichs przeklaman miec bo przeciez komp tez to zczytuje, system ESP itd.

Edytowane przez Tamley

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, Tamley napisał:

Słupek od strony drzwi kierowcy.

Opublikowano

wrzuć zimową rolkę, podbij przegląd i potem załóż lato. Robią z igły widły to trzeba inaczej z nimi się zabawić ;)