Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Piszczenie paska, przycinanie sprężarki, spadek mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z moją klimatyzacją. W gorące dni, po włączeniu klimy zaczyna piszczeć niemiłosiernie pasek. Po podniesieniu maski widać, jak pasek co chwila zatrzymuje się - wtedy następuje wściekły pisk bo silnik dalej kręci.

Wniosek taki, że sprężarka daje bardzo duży opór. Ponadto spada moc silnika po włączeniu klimy w gorące dni i to dość drastycznie, ledwo rusza spod świateł, dolny zakres obrotów w ogóle nie ma mocy. Wiem, że to normalny objaw ale na pewno nie do tego stopnia że samochód ledwo ma siłę wystartować. 

Wymieniłem dyszkę rozprężną - byłą trochę zapchana i było w niej trochę opiłków. Czynnik napełniony. Myślałem jeszcze żeby wymienić napinacz paska ale chyba nie ma co się oszukiwać i trzeba wymienić sprężarkę.

Da się jeszcze jakoś pomóc obecnej sprężarce aby nie wywalać od razu kilkuset zł?

Opublikowano

Pasek i tak będziesz potrzebował nowy więc warto się mu przyjrzeć. Ile było czynnika i ile jest go teraz. Ciśnienia były mierzone?

Opublikowano

Witam. Mam podobnie w moim b5 90km. Piski ustaly po wymianie i odpowiednim napieciu paska. Z mocą jest podobnie jak u kolegi wyzej, ake nie zawsze. Nieraz startuje od zera jakby klima w ogole nie chodzila a pozniej na drugim biegu muł. Miał moze ktoś podobnie jak z tym mozna z tym sobie poradzić?

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak spręża odpowiednio czynnik to trzeba wymienić łożyska i uszczelnienia.
To jedyne lekarstwo na opory kompresora.

Wysłane z OP3T

Opublikowano

Jak kompresor "dobrze" spręża do 20 bar, bo skraplacz jest zasyfiony, to też bedzie stawiał opór. Fizyki nie oszukasz. Równie dobrze rzeczony kompresor może się już przycierać.

W TDI sterownik silnika odłącza kompresor przy gwałtownym przyspieszaniu więc faktycznie na 1-ym lub nawet czasami drugim biegu auto idzie jak bez oporu.