Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny hałas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko :a4fan:

Panowie jakieś pomysły mam dziwny dźwięk CHYBA z zawieszenia... No a więc tak, najbardziej to słychać uwaga na prostej, równej drodze... Niezależnie czy skręcam, hamuje, wrzucę na luz, jest on zawsze. Czy to dopiero ruszam czy jeżdżę już z 30km to, to słyszę. Najbardziej to słyszę od 0km/h do 70km/h, potem nie wiem czy go nie słychać, czy po prostu ustaje... Jest to takie hmmm jakby skrzypienie pomieszane z stukotem (ciężko to bardzo do jakieś dźwięku przykleić) taki pusty stuk przypomina. Byłem z 5 dni temu na przeglądzie, majster coś tam sprawdzał zawieszenie, znalazł drążki kierownicze i amorki tył. Oczywiście już zmienione objawy oczywiście takie same cały czas. Ta stacja diagnostyczna ma też warsztat, byłem na zbieżności to zaczepiłem tam szefa, był się ze mną przejechać i nie ma pojęcia co to może być. W poniedziałek umówiłem się z nim że weźmie mi ją na podnośnik... Może mu się coś uda wyszukać. Chociaż ja siedziałem z 30 min w kanale w garażu szukałem i ch*ja ... Miał ktoś podobne objawy ?

PS tego dźwięku raczej nie nagram.

Opublikowano

A na kostce też tłucze tak jakby metal o metal?

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, Brzeziak napisał:

A na kostce też tłucze tak jakby metal o metal?

Raczej nie, nie zauważyłem, ale jak dziś będę przejeżdżał to się wsłucham, a co podejrzewasz ?

Opublikowano

U mnie też coś dzwoniło, na kostce, na dziurach, na końcu już nawet jak jechałem na prostej równej drodze.
Zawieszenie rozebrane w mak, sprawdzone i lipa, nic nie znalazłem. Takich akcji miałem jeszcze dwie.
Co się później okazało, za słabo miałem powyginane blaszki które trzymają wewnętrzny klocek hamulcowy w tłoczku. Klocek latał i dzwonił o jarzmo.

Opublikowano
  • Autor

To raczej inny dźwięk, no ale w sumie nie wykluczone. Podejrzewam też stabilizator ... Zobaczę w poniedziałek, najgorzej jak majster rozłoży ręce. Wtedy chyba dobiorę się do niego i zobaczę co dalej.

Wymiana łączników nic nie dała. Szukamy dalej :)

Edytowane przez A4CCH

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zerknij bo może walczymy z tą samą rzeczą :wink:

Opublikowano
  • Autor

Mechanik znalazł dwa zużyte wahacze. Siedzą nowe lemy, bez zmian :)

Opublikowano
  • Autor

Teraz zauważyłem że podczas skrętu niezależnie czy w lewo, czy w prawo hałas znacznie ustaje po powrocie do jazdy prosto od razu wraca.

Opublikowano
  • Autor
Dnia 9.06.2017 o 08:55, Brzeziak napisał:

U mnie też coś dzwoniło, na kostce, na dziurach, na końcu już nawet jak jechałem na prostej równej drodze.
Zawieszenie rozebrane w mak, sprawdzone i lipa, nic nie znalazłem. Takich akcji miałem jeszcze dwie.
Co się później okazało, za słabo miałem powyginane blaszki które trzymają wewnętrzny klocek hamulcowy w tłoczku. Klocek latał i dzwonił o jarzmo.

... Najprawdopodobniej to będzie też klocek, w jednym mam ułamaną tą sprężynkę. Uff... Ile pieniędzy niepotrzebnie wydanych. Zmienie to na dniach i dam znać czy to było jednak to.

Opublikowano

No extra, oby to było to:wink:

Opublikowano

W moim przypadku bardzo długo szukałem przyczyny głuchego stukania spod auta, jakby ktoś gumowym młotkiem stukał w podłogę. Aż pewnego dnia wyjeżdżając ze stacji paliw zacząłem słyszeć to pukanie i skojarzyłem sobie z paliwem. Okazało się, że pływak puka o zbiornik, nie wiadomo dlaczego. Po otwarciu pokrywy pływaka diagnoza się potwierdziła.

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, Arek8888 napisał:

W moim przypadku bardzo długo szukałem przyczyny głuchego stukania spod auta, jakby ktoś gumowym młotkiem stukał w podłogę. Aż pewnego dnia wyjeżdżając ze stacji paliw zacząłem słyszeć to pukanie i skojarzyłem sobie z paliwem. Okazało się, że pływak puka o zbiornik, nie wiadomo dlaczego. Po otwarciu pokrywy pływaka diagnoza się potwierdziła.

Mam nadzieje że na klockach się to skończy, fura w powietrzu jak z 3,4,5 (biegu) puszczałem był hałas, po wyjęciu tego klocka jak ręką odjął także mam nadzieje że to to :)

Opublikowano

Skoro tak, to wszystkie znaki na niebie wskazują na klocek :) Trzymam kciuki aby to było to,  bo wiem jak potrafią różne niezidentyfikowane hałasy doprowadzić do szaleństwa :)

Opublikowano
  • Autor

Klocki zmienione, no i samochód chce się bawić dalej... Tak jak było tak jest dalej :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Po konsultacji z ASO w Toruniu, pewien miły Pan w rozmowie telefonicznej poinformował mnie że podejrzewa przegub wewnętrzny, po sprawdzeniu z kanału ma on delikatny luz... Idzie trochę nim ruszyć, a ten od strony kierowcy nic sztywno. A więc chyba zadziałamy i zobaczymy co dalej. Ogólnie polecam te ASO, bo chociaż ktoś się zaangażował. Oraz również udzielili mi porady " Sieńko i Syn".

Edytowane przez A4CCH

Opublikowano

Często zaopatruję się w części u Sieńko i Syn i również polecam ich obsługę. Co do stuków, to warto sprawdzić też przekładnię kierowniczą.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Arek8888 napisał:

Często zaopatruję się w części u Sieńko i Syn i również polecam ich obsługę. Co do stuków, to warto sprawdzić też przekładnię kierowniczą.

Masz jakiś sposób aby ją sprawdzić ? Czy jedynie dobranie się do niej ? I hałasuje mi to na 100% przednie koło pasażera gdzieś tam. To przekładnia by mogła być ? Bo ona chyba jest pod nogami kierowcy tak bardziej z przodu nie ?

Edytowane przez A4CCH

Opublikowano

Rozumiesz, że można tylko gdybać, ale na pierwszy rzut oka proponuję na wyłączonym silniku zakręcić w miejscu energicznie kierownicą, tak z pół obrotu aby pokonać luz jałowy kierownicy, może wówczas usłyszysz jakieś stuki.  Dokładniejszego sposobu nie znam i przekazuję tylko co doradził mi mechanik, gdy ja szukałem przyczyny stukania. Wtedy jednak zauważyłem, że to pływak w zbiorniku.

Opublikowano
  • Autor

Jest zabawa ... -_- pół biedy z "robotą" bo większość samemu działam, ale koszta spore ... Leci " stówka za stówą " a tu zmienisz coś i rozczarowanie ...

Edytowane przez A4CCH

Opublikowano

Kolego czy to może taki dźwięk?

Głos_002[1].m4a