Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Dziwne zachowanie rozrusznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie w sprawie rozrusznika, mianowicie:

Przy uruchamianiu silnika, zwłaszcza zimą i po dłuższym postoju podczas pracy rozrusznika i tak z 1 sekundę po tym jak zaskoczy silnik rozrusznik wydaje z siebie taki rodzaj "buczenia", nie pisku, nie trzasku ani zgrzytu tylko takie tępe, głuche buczenie. Dodam, że poza tym buczeniem nic się nie dzieje, rozrusznik szybko kręci, silnik zaskakuje bezproblemowo. Gdy chwilę pojeżdżę i zgaszę silnik i chcę go znowu uruchomić to rozrusznik pracuje idealnie, bez żadnych niepotrzebnych odgłosów. Ale gdy auto postoi z 2 - 3 godz. na mrozie to znowu ten dźwięk się pojawia. Gdy jest ciepły silnik to choćbym go uruchamiał z 1000 razy to nic nie słychać i rozrusznik pracuje cichutko.

Wyczytałem już w tematach problemów z rozrusznikiem, że to najprawdopodobniej wina bendiksu w rozruszniku, który na czas nie odbija i silnik go kręci jeszcze chwile po uruchomieniu.

Tylko mam jedno zasadnicze pytanie: dlaczego dzieje się to tylko w zimie, późną jesienią..ogólnie wtedy gdy są niskie temperatury?

W lato, wiosną u mnie w ogóle ten problem nie występuje i rozrusznik nigdy nie wydaje z siebie niepotrzebnych dźwięków. Problem pojawia się właśnie tylko zimą i późną jesienią.

Pytam o tą kwestię dlatego, że wydaje mi się na tzw. "chłopski rozum", że gdyby był uszkodzony bendiks to chyba takie buczenie czy inny odgłos pojawiałby się zawsze a nie tylko na zimnym silniku.. :mysli:

Ktoś wie o co w tym chodzi?

Będę wdzięczny za odpowiedź :notworthy:

ps. można z tym jeździć czy trzeba już naprawiać?

Opublikowano

Należy wymienic na tychmiast,można uszkodzić koło zamachowe :naughty: a dlazcego gdy jest zimny ,bo smar robi się twardy i nie pozwala na odbijanie go :) Tak myślę