Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Trzęsie buda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki problem- w drodze do Chorwacji przez pierwsze 400 km wszystko było Ok, problem zacząć się później, praktycznie przy każdej prędkości jak silnik nie ciągnie ani nie zwalniam(hamowanie silnikiem) trzęsie, drga cała buda-ciężko zlokalizować miejsce bo trzęsie całym samochodem... nie wiem co to może być może ktoś z was miał podobny problem? Dodam jeszcze ze powyżej 140 km/h to trzęsienie ustaje. Po za tym żadnych innych dziwnych objawów nie mam. Dodam tylko ze na Węgrzech zaliczyłem prawym kołem dość spory dołek przy małej prędkości (wjazd na rondo). Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu bo już się martwię o 1200 km drogi powrotnej...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
2 godziny temu, Pawci_o napisał:

Witam, mam taki problem- w drodze do Chorwacji przez pierwsze 400 km wszystko było Ok, problem zacząć się później, praktycznie przy każdej prędkości jak silnik nie ciągnie ani nie zwalniam(hamowanie silnikiem) trzęsie, drga cała buda-ciężko zlokalizować miejsce bo trzęsie całym samochodem... nie wiem co to może być może ktoś z was miał podobny problem? Dodam jeszcze ze powyżej 140 km/h to trzęsienie ustaje. Po za tym żadnych innych dziwnych objawów nie mam. Dodam tylko ze na Węgrzech zaliczyłem prawym kołem dość spory dołek przy małej prędkości (wjazd na rondo). Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu bo już się martwię o 1200 km drogi powrotnej...

raczej bym obstawiał dwumas 

Opublikowano
  • Autor

Wymieniałem jakieś 50-60tys temu dwumas. To są drgania jak by coś było Krzywe, nie wyważone....

Opublikowano

a jak wciśniesz sprzęgło to nie zmniejszają się drgania budy? a jak gałka od zmiany biegów?

Opublikowano
  • Autor

Gałka drgania są tylko jak jadę i silnik nie ciągnie ani nie hamuje gałka się zachowuje dobrze, drga cały czas tak samo. Dziś jechałem na przejażdżkę i nie było tego drgania- wczoraj ta sama trasa i było...

Opublikowano
  • Autor

No nic sprawdzę czy opony są Ok, podniosę i ręka sprawdzę czy nie ma żadnego wybielenia i sprawdzę czy koła są dokręcone i będę wracał do polski. Po powrocie i tak będę rozdzierał wszystko bo będę montował Q Wiec zobaczę w jakim stanie jest tarcza i dwumasa... oby mi się po drodze nie rozkraczyła...

Opublikowano

drgania budy to bardziej dwumas i poduszki silnika są powodem, jakby to było koło czy opona to po to amortyzator jest żeby tłumić, ale to tylko moja teoria, sprzęgło też może być źle wyważone i powyżej np 3 tyś wchodzi w wibracje, daj znać jak dojdziesz co i jak, chociaż kiedyś ktoś miał problem i była chyba plecionka dziurawa i też trzęsło budą

Opublikowano
  • Autor

No będę szukał przyczyny na pewno napisze jak dojdę do przyczyny problemu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dziś oglądałem dokładnie silnik, zastałem taki widok
a3c4718b138caec37df7a128b082b8c6.jpg
Czy ta poduszka będzie przyczyna drgań ? Czy może zalać to jakimś klejem tylko po to żeby dojechać do domu?

Opublikowano

To jest poduszka gumowo-olejowa, to nie klej tylko wykrwawiła się biedulka na śmierc :), może być :)

Opublikowano
  • Autor

No nie wiem co z nią zrobić- musi wytrzymać 1300 km drogi to domu i szukam sposobu aby jej w tym pomoc

Opublikowano

Wytrzyma, tam jest więcej gumy niż oleju, także spokojnie dojedziesz. W poduszce owej jest zaworek i olej,  w zależności od potrzeb jest ona dzięki temu twardsza lub miękciejsza :)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedz, najgorsze są te drgania budy...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

odgrzewam kotleta, bo:

- założyłem Quattro - wszystkie tuleje i wahacze z tyłu nowe, wymieniłem wszystkie wahacze z przodu po za końcówkami drążków kierowniczych, nowe koła 16" z oponami 225/55/R16, ustawiona zbieżność, wymieniona poduszka silnika ta z czujnikiem, ta po prawej stronie jest w stanie idealnym - oceniane wizualnie.

dziś przy około 100 km/h drgania wróciły - ale bardzo delikatne - pewnie trzeba będzie jeszcze te końcówki wymienić...

Opublikowano
  • Autor

jechałem na wakacje to w Miszkolc przed samym wjazdem na rondo wpadłem w dziurę - miałem 20 może 30 km/k na liczniku - dziura była na tyle duża że myślałem że zderzakiem uderzyłem- od tej pory przy większych prędkościach trzęsie mi budą ( jak by coś się zgięło) - po tym wydarzeniu wymieniłem całe tylne zawieszenie ( dołożone Q), skrzynia biegów, komplet wahaczy z przodu ( po za końcówkami drążków kierowniczych), nowe koła 16" - wymieniona poduszka silnika ta z czujnikiem - druga w super stanie i jej nie ruszałem - dodatkowo byłem na zbieżności i przedniego zawieszenia nie ruszali - tylko sprawdzili i powiedzieli że wszystko jest ok - nie wiem co to może być  - teraz mam delikatniejsze te wibracje przy prędkościach 60 w górę, no i ciekawostka raz jest tak że drży a raz nie - zastanawiam się czy czasem półosi nie uszkodziłem - nie ugiąłem... sam nie wiem gdzie szukać przyczyny - dziś pojadę jeszcze raz sprawdzić koła - może jakoś mi się uda sprawdzić czy półoś jest prosta - i ta końcówka drążka kierowniczego... może ktoś miał taki przypadek lub może przypuszczać co jest przyczyną takiego drżenia ? 

Opublikowano
  • Autor

Wszystko sprawdzone, okazało się że to wina opon, zmieniłem na stare poczciwe 15 i wszystko śmiga. teraz szukam opon do nowych felg i padło na SP SportMaxx RT 225/55/R16