Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

VAG od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Potrzebuje pomocy odnośnie "VAG-a". 

Mianowicie chciałbym wiedzieć co to ogólnie jest VAG, gdzie się go podłącza, jakim programem się diagnozuje, jakie aspekty elektroniki samochodowej pokazuje i jeżeli coś jeszcze powinienem wiedzieć to chętnie przeczytam. 

Jeżeli powielam temat to przepraszam ale nie zauważyłem podobnego. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Już spieszę z nieocenioną pomocą.

VAG to Volkswagen Audi Group. Tadam.

Aha, miałeś na myśli VAG-COM? ;)  bądź też VCDS i inne tego typu? Aha.

Podłącza się go z jednego końca do komputera a z drugiego do gniazda OBDI/II w samochodzie. ;)

Jakim programem? Odpowiednim, ale przy takim poziomie zaawansowania to zostań przy darmowym VCDS Lite albo VAG-COM.

Jakie aspekty? Hmm, a jakie chcesz? Na co pozwalają sterowniki w samochodzie to takie pokaże.

Opublikowano
54 minuty temu, soulmaster3m napisał:

VAG to Volkswagen Audi Group. Tadam.

Volkswagen Aktiengesellschaft (Volkswagen AG) - taaaa daaaam :hi:

Opublikowano
7 godzin temu, Undisclosed napisał:

Volkswagen Aktiengesellschaft (Volkswagen AG) - taaaa daaaam :hi:

A nie czasem Volkswagen AG czyli Volkswagenwerk Aktiengesellschaft czyli Volkswagen Group a polsku Grupa Volkswagena? - taaaa daaaam :hi:

Ehh, ten język drutem kolczastym pisany. ;)  Ja tam jednak wolę wmawiać sobie, że tam jest Volkswagen Audi Group, jakoś to lepiej brzmi.

I tak lepiej jak "dobry samochód - niemiecki, ale przecież masz Opla, czyli pseudo amerykański a tak naprawdę francuski" XD

Edytowane przez soulmaster3m

Opublikowano
  • Autor

Świetnie, dziękuję bardzo za nieocenioną pomoc! ?

Dopiero rozpocząłem "przygodę" z Audi stąd brak wiedzy na ten temat. 

Opublikowano

Proszę bardzo :hi:

aha, i jeszcze dodać trzeba, że nie da się pomylić końców kabla ;)

No i nie napisałeś jeszcze jakich to "aspekty elektroniki samochodowej" oczekujesz zobaczyć.

Zobaczysz błędy w poszczególnych modułach i masę, ale to naprawdę masę innych rzeczy, ale to się nie da tego wypisać.

Opublikowano
14 godzin temu, soulmaster3m napisał:

A nie czasem Volkswagen AG czyli Volkswagenwerk Aktiengesellschaft czyli Volkswagen Group a polsku Grupa Volkswagena? - taaaa daaaam :hi:

Ehh, ten język drutem kolczastym pisany. ;)  Ja tam jednak wolę wmawiać sobie, że tam jest Volkswagen Audi Group, jakoś to lepiej brzmi.

Bez werk, na pewno :) Ja wolę mówić poprawnie i to szerzyć,  bo potem wyrastają kwiatki typu Turbo Diesel Intercooler (sic!) :P 

Edytowane przez Undisclosed

Opublikowano

Naprawdę bez? Nie to żebym nie mógł bez tej wiedzy zasnąć, ale widzę raz tak, raz tak.

Serio TDI to nie Turbo Diesel Intercooler? :kox: Całe życie w kłamstwie ;)

Opublikowano
  • Autor
19 godzin temu, soulmaster3m napisał:

Proszę bardzo :hi:

aha, i jeszcze dodać trzeba, że nie da się pomylić końców kabla ;)

No i nie napisałeś jeszcze jakich to "aspekty elektroniki samochodowej" oczekujesz zobaczyć.

Zobaczysz błędy w poszczególnych modułach i masę, ale to naprawdę masę innych rzeczy, ale to się nie da tego wypisać.

Odsyłam do swojego innego postu. Dokładnie chodzi mi o klime. 

Edytowane przez Headi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. :) Podłączam się pod temat - potrzebuję kabel i soft żeby porządnie przebadać swoje A4 B5 po zakupie (obecnie walczę z samopoziomowaniem reflektorów) - co polecacie? ewentualnie ktoś z Rzeszowa lub okolic ma VAG-a i pomógłby mi za dobre browarki? :) Pozdrawiam

Opublikowano
Dnia 26.07.2017 o 14:57, notturnomarco napisał:

Witam. :) Podłączam się pod temat - potrzebuję kabel i soft żeby porządnie przebadać swoje A4 B5 po zakupie (obecnie walczę z samopoziomowaniem reflektorów) - co polecacie? ewentualnie ktoś z Rzeszowa lub okolic ma VAG-a i pomógłby mi za dobre browarki? :) Pozdrawiam

Ja nabyłem kabelek od  Krakowskiej firmy Viaken https://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2.html 

Natomiast mam pytanie do znawców, wyszło mi że kąt wtrysku mam poniżej 49, jesli się dobrze nagrzeje to jeszcze mniej. W związku z tym mam pytanie czy jest to kąt przyspieszony czy opózniony, bo jesli opózniony to bym specjalnie nie ruszał bo pali od strzała jak i nie kopci., ale jesli przyspieszony to wiadomo że występuje wówczas "twarda" praca silnika.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dnia 28.07.2017 o 09:57, Janiko napisał:

Ja nabyłem kabelek od  Krakowskiej firmy Viaken https://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2.html 

Sprawdza też poziomowanie przednich lamp?

Opublikowano
Dnia 28.07.2017 o 09:57, Janiko napisał:

Kolego, sprawdza Ci się ten kabel?...