szczuraz Opublikowano 3 Lipca 2017 Opublikowano 3 Lipca 2017 Szukam schematu podłączenia ori modułu. W symfonii działał bez zarzutu natomiast po przejściu na RNS-D telefon łączy się z modułem ale radio na niego nie reaguje. Jeżeli jakimś cudem podłączenia się zgadzają to proszę mnie nakierować na kodowanie. Może tam popełniłem błąd. Pozdrawiam.
MariuszKK Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 A miałeś/masz BNS 4.2 ? Taka navi między zegarami i czytnik w bagazniku?
Arturoo Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 Przecie pisał , że siedziała symfonia , a nie bns.
MariuszKK Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 A co za różnica jakie radio? Ja mam BNS 4.2 i Sympohny II To jest dodatkowy moduł w bagażniku.
szczuraz Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Różnica jest taka że mogą być np wiązki do modułu inne. Symfonia lata na 3 przewodach a RNS-D potrzebuje już 7 żeby się częściowo odpalić. Dlatego szukam kogoś kto dobrze ogarnia RNS-D. Do BNS i RNS-D jest kupa materiałów na forum. Edytowane 12 Lipca 2017 przez szczuraz
MariuszKK Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Miałem na myśli, że jeśli miałeś fabrycznie BNS 4.2 i już go nie chcesz/nie podpinasz bo nie ma do czego, to tracisz Bluetootha. Trzeba zrobić mostek w bagażniku, przy czytniku, żeby zaczęło to chodzić. Wtedy kabelki o oznaczeniu nav od strony samochodu wpiąć trzeba w miejsce tel po stronie radia. Tu przykład z RNS-E http://audiforum.us/threads/replacing-bns-4-2-with-rns-e-cable-issue.15696/
Tom A4 Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 rns-d nie potrzebuje 7 przewodów do uruchomienia wystarczy +12V , Safe i gnd i masz w 100% odpaloną navi. Do tego antena gps impuls ze świateł i można to byle gdzie zamontować co prawda potrzebny jest sygnał gala do poprawnego działania ale żeby odpalić i słuchać radia wystarczą 3 przewody.
szczuraz Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Opublikowano 12 Lipca 2017 Mam wersję z TMC. 49 minut temu, MariuszKK napisał: Trzeba zrobić mostek w bagażniku, przy czytniku, żeby zaczęło to chodzić. Wtedy kabelki o oznaczeniu nav od strony samochodu wpiąć trzeba w miejsce tel po stronie radia. RNS-D ma czytnik navi wbudowany. Zmieniarka jest urządzeniem peryferyjnym.
szczuraz Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Opublikowano 12 Lipca 2017 24 minuty temu, Tom A4 napisał: żeby odpalić i słuchać radia wystarczą 3 przewody. Ja mam jeszcze zewnętrzny TMC. Ale wracając do tematu... Macie może jakiś schemat do podłączenia modułu bluetooth i kodowanie?
Tom A4 Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 zewnętrzny tmc jest tylko do komunikacji z zegarami nie ma nic wspólnego z bt i z uruchomieniem navi.
szczuraz Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Opublikowano 12 Lipca 2017 Muszę się wpiąć i sprawdzić. Tam komunikacja z bt idzie tylko po can czy coś jeszcze powinno być?
Rekomendowane odpowiedzi