Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Syf w filterze paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Udzczelkab51bc402b47b6bce3f7c403da99abf85.jpgd7f9d3c8770dafb6ad15bb860220377a.jpg4f1f1c8deb95a3698fc598597bd08e86.jpg064c8347d08601ac9f02b4fa9aa02ceb.jpg

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

wymiana uszczelki między pompą a głowicą nic nie da olej dostaje się przez uszczelnienie wałka ( z tego co pamiętam ) 

jeszcze raz , radzę wyjąć pompę ze zbiornika ( chwila pracy ) i będziesz wiedział ,że to olej -ostatnio jak to robiłem to pompa w zbiorniku była cała czarna od oleju -

i stąd mogą być te spadki obrotów .

Jak będzie olej na pompie to tandem do wymiany  .

Edytowane przez Bodek66

Opublikowano

co do zdjęć pompy ........ to dramat 

Opublikowano
  • Autor

Tak było tam trochę oleju

Opublikowano
  • Autor

Czy telepanie silnika na wolnych też może to powodować ??

Opublikowano
3 minuty temu, Ditomee napisał:

Tak było tam trochę oleju

gdzie ???? wyjąłeś już pompę ze zbiornika ??????

dramat mam na myśli  silikon dużo silikonu ... :)

Edytowane przez Bodek66

Opublikowano
  • Autor

A myślałem o pompie tandemowej ,)

Opublikowano

Jakby olej z silnika się przedostawał do paliwa to nie było by ono ładne, żółciutkie , tylko czarne jak czarny kocur :decayed:

Zrób takie zdjęcia by te zanieczyszczenia w paliwie było widać, puki co to ja nie widzę powodu by wyciągać pompkę ze zbiornika :hi:

Opublikowano
  • Autor

Robiłem taka operacje że odpiolem wąż paliwa co idzie do filtra paliwa przy filterze przekraczając kluczyk napelnilrm pół słoika i paliwo było czyszciutkie

Opublikowano

Jakby olej z silnika się przedostawał do paliwa to nie było by ono ładne, żółciutkie , tylko czarne jak czarny kocur

błąd i nie prawda , robiłem kilka takich przypadków po wyjęciu pompy ze zbiornika on sprawiał wrażenie czystego a pompa była cała czarna 

tak jakby plastykowy korpus przyciągał olej :) no tak to wyglądało

Opublikowano
  • Autor

Te kropeczki czarne to syf ,)a9b76ffe39e29aa7a5edd5f1cdc1a29b.jpg63e5d982dbc0e481b2ecac1faea58060.jpg4ed8d85370f6d1b00346b2a9d337b7a3.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Bodek66 napisał:

Jakby olej z silnika się przedostawał do paliwa to nie było by ono ładne, żółciutkie , tylko czarne jak czarny kocur

błąd i nie prawda , robiłem kilka takich przypadków po wyjęciu pompy ze zbiornika on sprawiał wrażenie czystego a pompa była cała czarna 

tak jakby plastykowy korpus przyciągał olej :) no tak to wyglądało

Puki co to według mojej wiedzy olej się pięknie miesza z paliwem i taki efekt jak opisujesz nie może być spowodowany zawartością oleju w paliwie , bo dotyczył by całej  objętości paliwa w układzie paliwowym.

Bardziej mi to wygląda na zawartość cząstek stałych w paliwie , które na zasadzie elektrostatyki mogą do części plastikowych przylgnąć , albo z powodu swoich rozmiarów po prostu obkleić smok pompy:hi:

2 godziny temu, Ditomee napisał:

4ed8d85370f6d1b00346b2a9d337b7a3.jpg

Coś tam teraz widać , to paliwo jest złapane ze zbiornika , czy za filtrem paliwa ?

Jak ze zbiornika to nie ma się czym martwić , filtr to powinien wyłapać, gorzej jakby takie wychodziło z filtra i zasilało tandempompę :decayed:

P.S.

Jak spoglądam na zdjęcia tego silikonu na uszczelce tandemu to mi się za każdym scyzoryk w kieszeni otwiera :facepalm:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

To paliwo wylalem z filtra paliwa

Opublikowano
  • Autor

Tu paliwo z weza przed filtrem , przekrecony kluczyk stacjyjki i spuszczone do sloika , czysciutkie e74b8303ca5f2f7604c6526f9852db72.jpg2f2dbf72817c6aa81476e7c5829a0762.jpg36cc50ccd49532bbaffca4cfa5349216.jpg

Opublikowano

No filtr jest po to by zanieczyszczenia wyłapywać i jak z niego wylewasz to te większe mają prawo z filtra razem z paliwem wypłynąć, tak że nie róbmy paniki bo to tak być powinno.

Ciekawe tylko z jakich elementów silnika te zanieczyszczenia pochodzą, jakbym miał zgadywać to jako źródło ich pochodzenia obstawił bym uszczelniacze pompek :decayed:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Za namową kolegi Bodek66 dziś sprawdziłem pompę , już po odpieciu przewodów widoczna była na moje oko ropa 538b28ff2a7587033eb910423ed5bcc8.jpga6185dd8de401065ff6f225b58b9d9d6.jpg9fe50aa8f4e6b146d5e1c47177fcb75c.jpg006b888359922c76ddc0547644bd4a4e.jpg8d734530c6c124f1618ad1298533f8d5.jpgebad8c2872ce996615b5aedbe763ffda.jpg7fd5594f69d61eb54c61bbc8df439428.jpg

Opublikowano

Tak sobie myślę te czarne drobinki w paliwie to mogą być też drobinki sadzy, jeżeli silnik by dmuchał spalinami do szyny w głowicy zasilającej pompki w paliwo :decayed:

Mogło by to też być przyczyną zakłóceń dawkowania paliwa , a w efekcie powodować właśnie problem z obrotami biegu jałowego .:hi:

Opublikowano

nie ropa tylko olej silnikowy , najważniejsze,że wiesz co dalej z tym zrobić bo gdybanie doprowadziło by cię do rozstroju nerwowego i remontu silnika :)

Pozdrawiam Serdecznie

Edytowane przez Bodek66

Opublikowano
  • Autor
Tak sobie myślę te czarne drobinki w paliwie to mogą być też drobinki sadzy, jeżeli silnik by dmuchał spalinami do szyny w głowicy zasilającej pompki w paliwo :decayed:
Mogło by to też być przyczyną zakłóceń dawkowania paliwa , a w efekcie powodować właśnie problem z obrotami biegu jałowego .:hi:

Czyli co to za sugestia i jak się ich pozbyć ?

Opublikowano

Najpierw to by trzeba sprawdzić czy faktycznie w powracającym z tandempompy paliwie jest dużo pęcherzyków gazów .

Na wężyku powrotnym założył bym dłuższy przeźroczysty wężyk, jego pętle wystawił z pod maski na szybę  i poobserwował w czasie jazdy co wraca do zbiornika :hi: