Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Błąd 19586 EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Podczas jazdy zapalila mi się kontrolka silnika. Po sprawdzeniu wyskoczył błąd 19586. Zawór EGR był nowy pół roku temu.

Co zrobiłem:

Podczas dodawaniu gazu optycznie zawór nie jest otwierany i zamykany. Nie widać zadnego ruchu na tej gruszce. Zdjąłem wąż podcisnienia, który łatwo zszedł z tego stożka. Podczas dodawania gazu zatykałem go palcem i też nie czułem zadnego zasysania aniu ruchu powietrza.

Zatem co może być uszkodzone ? Czujnik N18 ?

Opublikowano

EGR nie działa na zasadzie dodawania gazu... masz dostęp do VAG-a żeby zrobić test podstawowy grupy 003 ? Wtedy możesz przyłożyć palca i czuć kiedy cyklicznie zasysa - puszcza zawór. 

Druga sprawa odpal silnik, ściągnij wężyk i poczekaj trochę, wtedy po jakimś czasie na jałowym powinno zacząć zasysać. 

Na gruszce ruch jest dopiero po gaszeniu silnika - bo to jest cięgno od klapy gaszącej. 

Opublikowano
  • Autor

OK dzięki za podpowiedź.

Zrobiłem test grupy 03. Wg wskazań zawór EGR otwiera i zamyka się cyklicznie. Przy 64,5% jest ON a przy 19.9% jest OFF mg/str między 431 a 451 niezależnie czy jest ON lub OFF.

Jak wyjąłem ten przewód w oplocie (idący do tej gruszki z cięgnem) to nie ma zadnego zasysania podczas przykładania palca a w tescie i tak co chwilę zmienia się na ON lub OFF.

Co to jest za gumowy wąż idący do tej metalowej (błyszczącej obudowy) od góry obudowy silnika ? Może to ten miałem wyjąć i zatkać co ?

Opublikowano
3 minuty temu, olivier85 napisał:

st za gumowy wąż idący do tej metalowej (błyszczącej obudowy) od góry obudowy silnika ? Może to ten miałem wyjąć i zatkać co ?

Ten miałeś wyjąć ;)

Ten drugi ma zasysać tylko w momencie gaszenia samochodu... 

Opublikowano
  • Autor

Byłem sprawdzić. Czuć zasysanie. Co teraz ?

Zauważyłem też, że to cięgno delikatnie jest uwalone od oleju. Mimio, że jest EGR ma może z 5 miesięcy w tym aucie. Mechanik zamontował mi EGR QAP (quality auto parts).

Opublikowano

Weż sobie strzykawkę z kawałkiem wężyka i załóż na ten metalowy krócic i zasysaj i zobacz czy trzyma ciśnienie... 

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzę jutro bo nie mam takiego wężyka.

Robiłem jeszcze raz ten test i gdy zasysa na ekranie pojawia się ON a gdy nie zasysa to OFF, ale to podcisnienie jest dosyc delikatne (czuc trochę na opuszku palca). Tak to powinno wyglądać ?

Może odkręcić ten EGR i go przeczyścić, ale czy w pół roku by się tak zawalił ?

Jeszcze podczas robienia BS grupy 003 to wartość MAF praktycznie nie zmienia się dla ON i OFF i oscyluje między 420 a 450.

Edytowane przez olivier85

Opublikowano
  • Autor

Dzieki. Sprawdze.

Wg mnie cos nie otwiera tego zaworu bo ilosc powietrza jest taka sama przy off i on. Moze to egr jest zawalony (chociaz ma 5 miesiecy wiec nie wiem) albo za male podcisnienie podaje. Mam jeszcze stary egr, ktory wymienial mi mechanik bo auto nie mialo mocy i podlacze waz podcisnienia do niego i sprawdze czy na odpalonym i tescie sie otworzy. Dobrze mysle ? 

Opublikowano

Możesz tak zrobić, sam EGR w rękę, założyć wężyk (ten z auta) i obserwować czy podnosi grzybek ;) 

Opublikowano
  • Autor

O ile w starym dzialal bo jest niezle zasyfiony. Ale jak wciskalem reka i otwieralem zawor wczoraj to lecialo powietrze z krucca.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzone.

Na starym zaworze otwiera i zamyka zawor egr. Więc podcisnienie i czujnik ok. Wnioskuję, że uszkodzony jest EGR.

Warto ten stary regenerować ? Przeciekał. Wystarczy zamówić uszczelki i oringi ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Odświeżę temat, bo i mnie dopadł problem z EGR (bład 19586). Podmieniłem zawór EGR, wymieniłem N!8, ale błąd nadal sie pojawia. Chcę jeszcze wymienić wężyki i zobaczę czy to pomoże.

Moglibyście mi powiedzieć dokładnie jakie mają one wymiary? Gdzieś to widziałem na forum, ale za chol..ę nie mogę tego znaleźć. O ile dobrze kojarzę to ten gumowy idący od grzybka ma chyba wymiar (śr. wewn. 5mm, zewn. 10mm), a ten szmaciany (śr. wewn. 3,5 zewn 7mm), ale prosiłbym kolegów o potwierdzenie;)

Opublikowano

Dzięki wielki?

Opublikowano

Wymiana wężyków podciśnienia też nie pomogła? Wymieniony zawór EGR, N18, wężyki i dalej nic...nadal pojawia się błąd EGRa 19586.

Sprawdziłem 3BS i zarówno w pozycji On jak i OFF pokazuje wartość 420-480.

Po skręceniu wszystkiego "do kupy" i podpięciu vaga pokazał sie jeszcze błąd G70 (16485), ale sam juz nie wiem czy to przez to, ze poodpinałem te wężyki itd., czy faktycznie jest jakiś problem z G70.

Opublikowano

Włącz tryb BS, zdejmij rurę powietrza i lusterkiem, czy telefonem zobacz czy w ogóle podnosi grzybek do góry...

Opublikowano

Sprawdziłem i zero reakcji grzybka, nie podnosi?

Opublikowano

Weź kawałek wężyka i strzykawy (dużej) załóż na króciec od grzybka EGR i zobacz czy jak zaciągasz to wtedy się podnosi... Możesz też wykorzystać króciec od pompy vacum i bezpośrednio z niego dać wężyk na króciec przy EGR.

Jak się podnosi - to coś nie tak ze sterowaniem - N18, źle podpięte wężyki

Jak się nie podnosi - dziurawa membrana EGR'a