Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Wymiana rozrzadu - co wymienić dodatkowo ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

przymierzam sie do wymiany rozrzadu.

z mechanikiem ogladalismy typ noi padlo na :

http://allegro.pl/item534636953_rozrzad_vw_audi_seat_skoda_1_9_tdi_oryginal_nowy.html

tu mamy komplet + oczywiscie pompa wody, przebieg autoa 170 tys. raczej prawdziwy udokomuentowany.

ale........

mechanik zaleca rowniez wymiane

1. napinacz paska wieloklinowego klimatyzacji http://allegro.pl/item518374934_napinacz_paska_wieloklinowego_audi_a4_a6_sklep.html

2. napinacz kolejny http://allegro.pl/item514326101_napinacz_paska_wieloklinowego_audi_skoda_vw_tdi.html

3. dwa paski wieloklinowe

aukcje sa przykladowe zeby zobaczyc jak to wyglada, twierdzi ze te napinacze leca razem z rozrzadem i ze trzeba to wymienic, pokazywal nawet taki zuzyty jak klekocze i co niby sie moze stac...

i co koledzy na to powiecie ?

* stosuj proszę właściwy prefix [Musashi]

Opublikowano

kupuj ori napinacze i do roboty.

Opublikowano

oprocz kompletu rozrzadu, z pompa wody, należy wymieniać kompler pasków oraz napinaczy.

warto rowniez wymienic kolo pasowe alternatora ze sprzeglem jednokierunkowym

zakupy dokonalbym w ASO, sa zestawy naprawcze lub w InterCars - zadnych podrob, a jedynie części firm: ina, ruville, skf, paski conti.

Opublikowano

Dodatkowo przypomnę o wymianie termostatu - kupuj tylko ORI w ASO.

Opublikowano

i płynu chłodzącego

Opublikowano
  • Autor

no to zakup prawie zrobione

rozrzad kompletny w aso koszt 400 zl, (co dziwne skladany z skf contitech itp wychodzi po cenach katalogowych 500 ! )

pompa wody w serwisie 600 zl ( jak zwroce stara oryginalna VW korekta cenowa -400 zl wiec pompa = 200 zl )

napinacz ten drozszy 310 zl na allegro INA ( w serwisie 450 )

paski contitech po 49 i 25 (serwis 60 i 90 )

tylko narazie brakuje mi napinacz paska klimatyzacji, na allegro wynalazki po 80 zl, w serwisie oryginal 200... szukam jeszcze.

Opublikowano

no to zakup prawie zrobione

rozrzad kompletny w aso koszt 400 zl, (co dziwne skladany z skf contitech itp wychodzi po cenach katalogowych 500 ! )

pompa wody w serwisie 600 zl ( jak zwroce stara oryginalna VW korekta cenowa -400 zl wiec pompa = 200 zl )

napinacz ten drozszy 310 zl na allegro INA ( w serwisie 450 )

paski contitech po 49 i 25 (serwis 60 i 90 )

tylko narazie brakuje mi napinacz paska klimatyzacji, na allegro wynalazki po 80 zl, w serwisie oryginal 200... szukam jeszcze.

sprawdzałeś w intercarsie?

płynu chłodzącego nie kupujesz??

przecież w czasie wymiany pompy trzeba go spuścić. a nie wolno wlewać ponownie spuszczonego. poza tym płyn wymienia sie co 3 lata.

gdy bedziesz miał spuszczony płyn, warto skorzystać z okazji, tak jak pisał łukasz i wymienic termostat.

Opublikowano

a jaki i ile tego płynu trzeba kupic? bo tez bede wymieniał przy rozrzadzie termostat

Opublikowano

a jaki i ile tego płynu trzeba kupic? bo tez bede wymieniał przy rozrzadzie termostat

Wystarczy, że kupisz 2 bańki 1,5L koncentratu płynu HEPU G12 - wystarczy do rozrobienia i wymiany.

Opublikowano

rozrob 3L konentratu na 4,5 L wody destylowanej

polecam G12+ z ASO

Opublikowano

polecam G12+ z ASO

Chyba G12.

Opublikowano

Jak ja kupowałem to w ASO był tylko G12+

Opublikowano

Jak ja kupowałem to w ASO był tylko G12+

G12 różni się tym od G12+, że jest niemieszalny z innymi i jak się zmienia płyn na nowy to można spokojnie lać ten (czerwony/różowy).

Opublikowano
  • Autor

a co tam sprawdzac niby w tym intercarsie, zlodziejskie ceny katalogowe jak wszedzie, kupilem w aso i w krakowie w jakims sklepie wszystko, plyn mieli w warsztacie, termostat zostal stary. ja wlasnie dzis juz po wymianie, troche sie trzeba bylo z tym pochrzanic, ale u znajomego w warsztacie mialem wszystko na oku i wiem ze ani jedna srubka nie zostala po rozlozeniu i zlozeniu... dodatkowo wymienili mi filtr paliwa, powietrza i simering cyba na wale, bosie tam zaczynalo pocic lekko.

Opublikowano

termostat zostal stary.

Szkoda, mogłeś to za jednym zamachem wymienić - obyś potem nie żałował, bo to też dodatkowy, niepotrzebny koszt :wink4: