PatryK940913 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam mam następujący problem. W zeszłym tygodniu wymieniłem w swoim ADR rozrusznik na używany. Błąd był taki ze zapomniałem jak był podłączony i dałem czerwony do elektro i kabelek na wsówke w lewy pin a czarny kabel do masy auta!!! Po podłączeniu akumulatora zorientowałem się , że jest jakieś zwarcie, gdyż z okolicy rozrusznika zaczął wydobywać się dym. Efektem tego było zwarcie przewodu i praktycznie przepalenie masowego kabla u dołu auta łączący rame z silnikiem ( chyba) w ciagu 4 sekund zorientowałem się że idzie dym i zrzuciłem kleme. Ponownie skręciłem przewody na nowo i wtedy dalem oba przewody na elektro i cienki kabelek na wsówce w ten pin. Założyłem nowy kabel tej masy. Podjąłem próbę uruchomienia silnika. Po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie odezwał się. Ma ktoś z was pomysł na to co mogłem zepsuć?? Czy spaliła sie wiązka a może jakiś przekaźnik gdzie i czego szukać?? Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez PatryK940913
mat994 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Sprawdź przekaźnik. Sprawdź rezystancję kabla masowego. Sprawdź rezystancje kabla plusowego. Sprawdź wgl rorusznik na krótko. Sprawdź czy Dochodzi napięcie. Ja bym tak zrobił. Ja też jestem zielony i zrobiłem tak samo. Na szczęście w porę zauważyłem . ;D tylko ze przy 1.9 1z.
mat994 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Albo lepiej poczekaj na kogos doswiadczonego bo roznie bywa jak zielony zielonemu doradza ;D
PatryK940913 Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Ok najpierw sprawdzę czy dochodzi napięcie. Jeżeli nie, to zobaczę przekaźnik tylko gdzie on jest i który to?
PatryK940913 Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zamykam temat. Przepalił sie kabelek od napięcia, juz wszystko działa..
Rekomendowane odpowiedzi