Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zarysowane nadkole oraz zderzak, delikatne odkształcenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj na parkingu w jednym z centrum handlowych w Warszawie puknęła mnie w bok babka i zarysowała tablicą rejestracyjną. Zarysowane tylne lewe nadkole oraz tylny zderzak z lewej strony. Do tego delikatne odkształcenie. Zastanawiam się, czy da się to spolerować, ile może kosztować lakierowanie + czy da się coś zrobić z tym odkształceniem. Babka chce się dogadać(ale spisaliśmy na wszelki wypadek oświadczenie) i zastanawiam się, czy nie lepiej zgłosić szkodę w ubezpieczalni - PZU. Niestety w miejscach gdzie są jaśniejsze rysy, lakier jest zarysowany/zdarty. Z tego co widziałem na kosztorysach to PZU potrafi takie coś wycenić na 800-900 zł, w Warszawie u dobrego lakiernika ciężko za tyle polakierować dwa elementy, a do tego te odkształcenia... Najlepiej będzie chyba zrobić to bezgotówkowo i wstawić do ASO. Nie zależy mi na tym, żeby zarobić na naprawie. Chcę mieć to po prostu dobrze zrobione.

IMG_20170808_174513.jpg

IMG_20170808_175526.jpg

IMG_20170808_175534.jpg

Edytowane przez mashet

Opublikowano

Masz dwa elementy do lakierowania.To co nazywasz nadkolem jest błotnikiem (nadkole to plastikowy element we wnęce błotnika). Ubezpieczyciel zakwalifikuje zderzak i błotnik do naprawy, natomiast w ASO błotnik będę chcieli wymienić (wtedy koszt naprawy wyniesie około 5 tyś). Dla mnie jest to szkoda na nieco ponad 2 tyś.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 9.08.2017 o 16:18, hak64 napisał:

Masz dwa elementy do lakierowania.To co nazywasz nadkolem jest błotnikiem (nadkole to plastikowy element we wnęce błotnika). Ubezpieczyciel zakwalifikuje zderzak i błotnik do naprawy, natomiast w ASO błotnik będę chcieli wymienić (wtedy koszt naprawy wyniesie około 5 tyś). Dla mnie jest to szkoda na nieco ponad 2 tyś.

Nie wiem jakie masz doświadczenie z ASO, że twierdzić że wymieniać będą tylny błotnik, który ma ryski :D Znajomy oddał BMW do ASO z naprawy OC, błotnik przedni był cały pognieciony jeszcze na rancie i mu to wyszpachlowali... Nie powiem byłem w szoku i to niezłym bo na moje oko nie podjęliby się wyklepania tego w żadnej lakierni a co dopiero ASO. Także każdy tu ubóstwia ASO itd, a nie jest tak idealnie jak się by mogło wydawać.

Opublikowano
14 minut temu, BlackRider napisał:

Nie wiem jakie masz doświadczenie z ASO,

Wiem, że ASO ani żaden inny warsztat nie podejmie się naprawy bez akceptacji kosztorysu przez likwidatora szkody (ubezpieczyciela). W ASO nagminną praktyką jest naciąganie kosztów i wymiana części na nowe. I tak dla przykładu jeden z moich klientów odwrócił kolejność wyceny szkody i najpierw pojechał do ASO. Tam oszacowano, że koszt naprawy wyniesie 10690 zł, co było bliskie szkodzie całkowitej (wartość pojazdu 12 tyś). Wycena ubezpieczyciela była skromniejsza i koszt naprawy oszacowano na 3240 zł (zastosowano tanie zamienniki i dodatkowo 30% rabatu w sieci naprawczej (to akurat jest bezprawne).

25 minut temu, BlackRider napisał:

Znajomy oddał BMW do ASO z naprawy OC, błotnik przedni był cały pognieciony jeszcze na rancie i mu to wyszpachlowali.

Jest możliwe, że pracownik ASO dorabiał na boku i nowy błotnik trafił do kogoś innego (znane mi są takie przypadki).