choodinho Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Witam, Zapaliła mi sie kontrolka silnika po podłączeniu do kompa wyskoczył błąd sondy lambdy. Czy u mnie w aucie jest jedna sonda lambda czy więcej? co mówicie kupić używkę na allegro czy lepiej nówkę? Mozecie mi pomoc i szukam na allegro i nie wiem która będzie pasowała pod moje auto? Moje auto to :kombi Audi a4 b8 2.0 tdi 143km kod silnika to CAGA z góry wielkie dzięki 1
aiwer Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Opublikowano 11 Sierpnia 2017 Od EURO 2 lub 3 w samochodzie muszą być conajmniej 2 sondy więc u ciebie na pewno są min. 2 bo B8 ma normę emisji EURO 4 (od 2005 roku).
greg_s Opublikowano 21 Marca 2018 Opublikowano 21 Marca 2018 Pytanie jaki konkretnie błąd CI się zapalił, czy taki który informuje o uszkodzeniu lambdy, czy ten który wskazuje na nieprawidłową mieszankę. Jeśli błąd mówi o elektrycznej usterce/zwarciu do masu itp. to wykręć sondę, sprawdź ją jeszcze wizualnie jak wygląda i potrząśnij aby sprawdzić czy nic w niej nie lata ale na 99% jest ona uszkodzona. W przypadku, gdy mowa o nieprawidłowej mieszance to do sprawdzenia masz wtryski, EGR i czy nie ma jakiej nieszczelności itp. Musisz to zrobic jak najszybciej ponieważ awaria ta może skutkować zapchaniem albo uszkodzeniem DPF ;-)
Rekomendowane odpowiedzi