Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sprężarka przestała działać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

kilka dni temu klima przestała mi chłodzić. Myślałem, że może czynnik  się skończył ale nabiłem w warsztacie klimę do pełna + sprawdziliśmy szczelność i jest ok. Po oględzinach i wpięciu się w układ padło na kompresor - czasem na chwilkę słychać jak zacznie pracować i przez chwilkę chłodzi ale po chwili przestaje pompować. Wentylatory kręcą się normalnie, VAG błędów nie wypluł. 

Czy faktycznie kompresor do wymiany czy może to coś jeszcze innego?

Opublikowano

Sprawdź czujnik ciśnienia co jest na chlodnicy, u mnie szeankowal, klima nie działała błędów nie było,

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mowa o tym? Przechwytywanie.png

Jak go sprawdzić?

Opublikowano

Ten, sprawdzisz go vagiem, jest przedział w którym klima działa, poniżej i powyżej nie wywali błędu a nie zalaczy, wartości i która grupa ci nie podam bo nie pamiętam, gdzieś było chyba a jak nie czekaj aż ktoś napisze

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Przetestowałem, wartości takie jak poniżej. High Pressure Signal cały czas na 23%, a Refrigerant Circuit Pressure stale 6 bar.  Kompresor nie włączył się.

Edytowane przez rogigor
Opublikowano

Jak econ nie świeci się na stałe to czujnik jest ok. Sprawdź sprzęgło sprężarki, pewnie się zerwało

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No nie, econ się nie świeci. Dziś sprężarkę sprawdzałem rano w serwisie (chciałem się upewnić że to ona) i sprzęgło całe, nie urwało się a przynajmniej tak mi mechanik powiedział.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Możesz jeszcze odłączyć czujnik oraz zawor na sprezarce i sprawdzić co vag pokaze. Jesli skraplacz nie robi się ciepły a rurka za dyszą zimna to wg mnie i tak coś ze sprężarką.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No ja też uważam że sprężarka padła, ale szukam ewentualnych rozwiązań. Postaram się sprawdzić co piszesz, ale po weekendzie szukam sprężarki :/ Dam znać jak już ogarnę.