Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Falowanie obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Drodzy Forumowicze, borykam się od jakiegoś czasu z falującymi obrotami, wcześniej problem był mniejszy, teraz się pogorszyło, od czasu założenia gazu. Przy tej operacji był wymieniony kolektor dolotowy, bo u mnie poleciał wkład, natomiast przepustnica została moja stara, a mechanik ją dodatkowo przeczyścił.Obroty falują i na benzynie i na gazie.

Co może być powodem i jak moge się z tym uporać? Bo przyznam, że to martwi..

Zamieszczam linki do filmików ukazujących problem.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wina może być źle ustawiony gaz, czy to jego wina sprawdzisz jeżdżąc tylko na pb przez około 100 km

Opublikowano
  • Autor

Czyli musze jezdzic na samej benzynie przez ok. 100 km i wtedy sie dowiem czy sie uspokoi? Bo teraz przelaczajac nie ma roznicy czy benzyna czy gaz, a to falowanie jest dosc intensywne i czeste. Praktycznie caly czas wystepuje. Gazownik powiedzial, ze powinienem przeprowadzic adaptacje przepustnicy, bo on ja czycil, ale nie adaptowal jej. Czy to mozliwe? Jak to mozna zrobic ewentualnie?

Opublikowano

VCDS-em lub po około 100km sama się ustawi. Problem może też leżeć w nieszczelność od dolotu powietrza jak ci tam grzebali mogli ułamać jakoś rurkę które jak wiadomo po tylu latach są kruche. Nieszczelność można zdiagnozować w trochę ryzykowny sposób mianowicie psikając plakiem lub czymś podobnym w okolicach grodzi za silnikiem tak aby leciało na wężyki od odmy i dolotu oczywiście trzeba mieć podpięty VCDS lub VAG i sprawdzić korekty krótko terminowe jak się zmienią pod wpływem psiknięcia to sprawa jasna a najlepiej to zapytaj kolegę @damian92x on robił taką operację i namierzył u siebie nieszczelność nawet gdzieś to opisał 

Opublikowano
  • Autor

To może lepiej powymieniać te wężyki od razu wszystkie? Na pewno pojeżdżę na benie teraz te około 100 km. Mam też się okazało problem z wypadaniem zapłonu i otwartym obwodem na 5 cylindrze (podejrzewam naruszenie konstrukcji kabelkow), bo cewke wymienilem na nowke z Beru i nie pomoglo. Dzis jezdzac problemu z przerywaniem i miganiem checka nie mialem, ale 2 dni temu jak najbardziej.

Opublikowano

Może być pęknięta odma, są bardzo kruche , nowe majątek a używane też ciężko dostępne bo pękają, choć mnie się udało dorwać , bo swoja połamałem,

Opublikowano
  • Autor

Pojezdzilem troche wczoraj na benzynie, zrobilem tez adaptacje przepustnicy, teoretycznie jest lepiej, choc obroty dalej potrafia falowac, zauwazylem tez, ze po wcisnieciu sprzegla nie ma takiego falowania, a gdy je puszczam (oczywiscie bez wbijania biegow) to silnik lekko przykuca i zaczyna jakis czas falowac.. czy od srzegla tez moze cos tp znaczyc?

Opublikowano

@spectrum89

Skasuj błędy, nawet jeśli żadnych nie masz, odpal auto i wejdź w grupy 030,032,033. Zrób screena i wyślij mi go najlepiej na PW.

Opublikowano

Tutaj róbcie kontynuacje a nie PW, więcej ludzi się dowie w czym tkwi problem :)

Opublikowano
  • Autor
@spectrum89
Skasuj błędy, nawet jeśli żadnych nie masz, odpal auto i wejdź w grupy 030,032,033. Zrób screena i wyślij mi go najlepiej na PW.

Ok, jutro postaram się to ogarnąć.
Opublikowano

Wrzuć screena w temacie i oznacz mnie w poście żebym wiedział.

Opublikowano
  • Autor
Dnia 22.08.2017 o 23:37, damian92x napisał:

Wrzuć screena w temacie i oznacz mnie w poście żebym wiedział.

Wrzucam pare screenow, natomiast zostały wykonane jak obroty przestały falować. Zrobiłem adaptację przepustnicy i pojeździłem łącznie 100 km na benzynie, teraz dopiero zaczynam na gazie, zobacze dziś czy auto dalej faluje, natomiast zdażyło mi się w ostatnim dniu tylko raz podczas jazdy, falowanie było mniejsze niż dotychczas.

Sprawdzę jeszcze dzisiaj.

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

6.png

Opublikowano

Jeśli screeny były robione po skasowaniu błędów to nieszczelności w układzie dolotowym nie masz.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
23 godziny temu, damian92x napisał:

Jeśli screeny były robione po skasowaniu błędów to nieszczelności w układzie dolotowym nie masz.

Screeny robiłem po wykasowaniu błędów. Wczoraj jeżdżąc nie miałem efektu falowania silnika, może jedynie minimalne drgnięcia . Jedyne, co zwróciło moją uwagę to to, że czasem obroty były wyższe niż standardowo. Zazwyczaj mam 680-700 a czasem miałem jakoś koło 900 (wskazówka bliżej 1000), nie miałem wtedy podłączonego kompa, więc dokładnie nie wiem. To pewnie przepustnica się jakoś dostraja?

A powiedz mi, w momencie kiedy byłaby nieszczelność, to jakie wskazania by były? Więc wymienić wężyki podciśnień nie am w takim razie potrzeby?

Opublikowano

W grupie 33 miałbyś 10-27%% przy korektach krótkoterminowych lambdy. Przepustnica była czyszczona czy tylko adaptacja? Jakieś błędy miałeś wcześniej?

Opublikowano
  • Autor
W grupie 33 miałbyś 10-27%% przy korektach krótkoterminowych lambdy. Przepustnica była czyszczona czy tylko adaptacja? Jakieś błędy miałeś wcześniej?

Była czyszczona przy okazji wymiany kolektora i od tamtej pory był błąd. Przeprowadziłem adaptacje, jeszcze czasem coś się działo ale teraz póki co jeździ bez falowania. Dzisiaj tez sprawdziłem.
Błędy jakie miałem i mam to te związane z rozrządem i wypadanie zapłonow, otwarty obwód wtrysku i czasem błędy z sondami lambda, zamiana miejsc czy coś w tym stylu, bo wywaliłem katy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano
  • Autor
Dnia 27.08.2017 o 08:47, damian92x napisał:

Mam kolejny zrzut ekranu.. obroty póki co ustały, bo zrobiłem adaptacje przepustnicy (z tym, że raz na kanale 001 a drugi raz, dzisiaj na kanale 060, dobrze zrobiłem??)

Natomiast sprawdziłem ponownie te korekty krótkoterminowe, screena zamieszczam poniżej. Czy to znak, że mam problem z podciśnieniami?

Dzisiaj też przewiozła się też jedna osoba, która ma 1.8T i stwierdziła, że jego auto znacznie lepiej przyspiesza... prócz zmiennych faz rozrządu siadło coś więcej?

Faktycznie jakoś mało żwawe mi się wydaje auto, ale nie mam z kim porównać, bo musiałoby być w manualu i z Q.

Wyniki.png