Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Doważanie kół

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam lekkie bicia  na kołach zwykłe przy około 80 - 90 km/h   wyważanie nie pomaga za wiele.

Dlatego chce zrobić doważanie na samochodzie.

W związku z tym mam dwa pytania.

Pierwsze czy ktoś to robił w qauttro  a drugie czy nie szkodzi to skrzyni- torsenowi a w szczególności przy automacie?

Opublikowano

Za nim zrobisz dowazanie na aucie  poszukaj zakładu który dysponuje maszyna "hunter gsp". Zrobia test drogowy kol i dopiero wtedy je dowaza. W moim przypadku dopiero za czwarta  proba wywazenia ( za kazdym razem w innym warsztacie ) wlasnie dzieki tej maszynie okazalo sie, ze wystarczy przesunac opone wzgledem felgi by rozwiazac problem na dobre.  W Twoim jednak przypadku winowajca może być co innego. Bicie źle dowazonych kol objawia się przy większych prędkościach niż 80 km/h.   

Edytowane przez Onyks

Opublikowano

Dokładnie tak jak wyżej kolega opisał. Trzeba pewnie przesunąć oponę względem felgi, bo może źle siedzieć.

Ja jak zmieniałem koła zimowe na letnie (na wiosnę,) to dodatkowo zerwałem wszystkie ciężarki, żeby zacząć od "zera", bo co poniektórzy partacze tylko dokładają odważników...

Gość na wulkanizacji założył po ok. 8g na felgę, czyli bardzo mało, ale musiał kilka razy przesuwać oponę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja bym sprawdził same fele czy nie sa krzywe.

Potem wymiana opon.

Po tej operacji nic nie powinno bić.

Opublikowano
  • Autor

Fele nie są krzywe są po kompleksowej renowacji w zeszłym roku plus lakierowanie..

Poza tym zamiana przodu z tyłem nic ale to nic nie zmieniła.

Tarcze łożyska piasty zaciski klocki i inne końcówki i pierdoły w zawieszeniu nowe na początku miesiąca zmienione, geometria niemal idealna i z przodu i z tyłu wsio się dało ustawić   a bicia nadal są..

Już się zastanawiam czy istnieje możliwość aby biła półośka lub przegub Ktoś się z tym spotkał ?

I jeszcze jedno czy dynamiczne doważanie kółek można robić w automacie i w Q   ?????