Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5 AFN] Pytanie-przeładowanie czy niedoładowanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Uprzejmie proszę o odpowiedź, czy w moim logu dynamicznym grupy 11 jest przeładowanie czy niedoładowanie? Obie kolumny mają identyczną nazwę "Absolute Pres." i nie wiem która z nich dotyczy ciśnienia aktualnego, a która oczekiwanego.

http://vaglog.com/log-011_d42H2Am.html

Opublikowano

kolego niedoładowanie szukaj nieszczelności

zobacz czy gruszka nie zgniła

Edytowane przez wyzyk83

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za wyjaśnienie. Właśnie jestem po regeneracji turbo. Gruszka nowa, przepływka nowa, a nieszczelności nie ma. Jutro będę zaślepiał EGR bo może tam spaliny uciekają i przez to turbo mało pompuje. A jak nie, to turbo znowu na stół i do sprawdzenia.

Opublikowano

od razu tak po regeneracji?

Opublikowano

i czemu regenerowałeś?

Opublikowano
  • Autor

Mój mechanik miał za zadanie zdemontować turbo, zanieść do regeneracji i zamontować ponownie. Zaraz po zdemontowaniu stwierdził, że wirnik się zacina i ma luzy. Ponad to, auto na trochę wyższych obrotach kopciło i brało trochę oleju (sądzę, że przez turbo bo teraz na nowej nie kopci nawet przy 4000 obrotów z butem w podłodze), a samo turbo gwizdało. Zatem zdemontował, zawiózł do serwisu regeneracyjnego, gdzie mieli przeczyścić, a jak będzie tragedia to zregenerować. W serwisie rozebrali, stwierdzili tragedię i dali nowe turbo po regeneracji (nie dziwię się, dla nich to zarobek, ale już nie wnikam, przebolałem i najwyżej jak turbo padnie za pół roku to wtedy kupię na forum używkę w dobrym stanie od zaufanego sprzedawcy). W każdym razie rozchodzi się o to, że mechanik po zamontowaniu nowego turbo stwierdził, że za słabo pompuje bo cytuję "przewody powinny puchnąć na wysokich obrotach, a nie puchną wcale".  Szukał  nieszczelności dwa razy, i nic nie znalazł. Wtedy okazało się, że jest uszkodzony przepływomierz (zapewne był uszkodzony już wcześniej). Po wymianie przepływki na nową auto odzyskało bardzo dużo mocy, jedzie obecnie naprawdę bardzo fajnie i ciągnie od samego dołu, ale nadal "przewody nie puchną". Mechanik powiedział, że "pompuje 0,6 bara a powinna około 1,1", czy jakoś tak. Nie wiem do końca co to oznacza, ale sam stwierdziłeś po moim logu niedoładowanie, więc coś w tym jest. Dodatkowo pojawia się błąd 575.

Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś może powiedzieć, w jaki sposób zdiagnozować czujnik ciśnienia atmosferycznego i czujnik ciśnienia doładowania? Słyszałem, że w grupie 10 vag są dwie kolumny do porównania, jedna z nich to właśnie ciśnienie atmosferyczne wskazywane przez czujnik, ale co oznacza druga kolumna?

Opublikowano

Trzeba zrobić próbe dynamiczną silnika na grupie 011, masz wtedy zdane i zmierzone cisnienie, 3bieg 1500-4200obr z pedałem w podłodze, złapiesz jakieś 120km/h jak zdrowy

Opublikowano
  • Autor

Robiłem tak jak mówisz i u mnie w tym logu wskazuje niedoładowanie. Chciałbym sprawdzić, czy nie jest to wina chociażby niesprawnego czujnika ciśnienia atmosferycznego (bo przecież wskazania tego czujnika mają bezpośredni wpływ na całkowite ciśnienie doładowania).

Opublikowano
  • Autor

Wygląda na to, że czujnik ciśnienia atmosferycznego jest sprawny, bo na wyłączonym silniku w grupie 10 pokazuje wartość bardzo zbliżoną do aktualnego ciśnienia atmosferycznego. Podczas jazdy też nie wykazuje żadnych anomalii. Samego czujnika ciśnienia doładowania też nie podejrzewam o niesprawność, bo okazał się być szczelny, a jego wskazania są liniowe.  Natomiast wymieniłem N75 na nowy Pierburga.  Stary N75 rozebrałem i okazał się być nieszczelny (gumowy grzybek wprost rozleciał mi się w palcach). Po tej wymianie nie robiłem jeszcze logów, ale auto dużo lepiej ciągnie i jak na razie nie wpada w tryb awaryjny.  Dodatkowo, znacznie wzrosło podciśnienie na wężyku do gruszki. Mam nadzieję, że to jest finał tego problemu :) Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za rady.