Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B6 problem z kodowaniem ABS/ESP po wymianie modułu kierownicy, różne taśmy??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Postanowiłem wymienić dziś moduł kierownicy na taki obsługujący tempomat, wszystko robiłem zgodnie instrukcją na forum, i szło ładnie do momentu gdy trzeba ponownie zakodować sterownik ABS/ESP i skalibrować czujnik skrętu, u mnie jest taki problem że mój sterownik nie przyjmuję żadnego loginu i kodowania, co bym nie wklepał to i tak za chwilę są same zera 00000.

załączam filmik obrazujący mój problem

Edytowane przez wasiesto

Opublikowano

Spójrz w prawy górny róg: "Login Lost due to dropped session"

Opublikowano
  • Autor

widzę właśnie, co to może oznaczać, sterownik gubi pamięć??

Opublikowano

Spróbuj VCDS Lite i zmniejszyć latency time (czas opóźnienia) na 1-2 ms, bo strasznie muli coś połączenie, spróbuj też zalogować innym loginem 09455 - masz wlepkę w bagażniku ? tam jest podany kod PR... byłbyś pewny czy dobry login wklepujesz...

Opublikowano
  • Autor

login na 100% dobry, przed wymianą modułu kierownicy spisałem go sobie, upewniłem się też właśnie i kod z wlepki również się zgadza :/ (PR-1LB)  wpisywałem różne loginy i to samo

też zwróciłem na to mulenie połączenia, co ciekawe w innych modułach nie zauważyłem tego problemu.

właśnie ściagam vcds lite i będę próbował

Opublikowano

W sumie to masz vcds'a zmniejsz tylko Latency, powinno ustabilizować połączenie... 

Posprawdzaj jeszcze raz, czy wszystko dobrze powpinane, czy dobrze taśmy dociśnięte... Tempomat już zakodowałeś w Engine ? 

Opublikowano
  • Autor

gdzie się to latency zmienia bo nie widzę nigdzie takiej opcji.

Tak tempomat jest zakodowany i działa już. tylko ten abs mi został

przed chwilą sprawdziłem wszystkie połączenia które ruszałem, spróbowałem z innym komputerem, podłączałem prostownik, wypinałem wtyczkę ze sterownika abs i dalej to samo bez rezultatu

vcds.jpg

Opublikowano

Hmmm to masz klona, myślałem, ze zwykły KKL... A nie masz zwykłego fejsa po K Line ? Wtedy można by VCDS Lite spróbować...

Opublikowano
  • Autor

mam kkl 409.1, niebieski, tylko coś mi się nie łączy, niby sterownik wgrany a vcds lite go nie widzi.

jeszcze coś pokombinuję i spróbuję

Opublikowano
  • Autor

kamil wiszę Ci silodne piwo za wskazówki :) 

kkl + vcds lite dał radę bez problemu, udało się zakodować sterownik i skalibrować czujnik skrętu :)

tak przy okazji, z modułem przyszła mi taśma pod mf, ale niestety różni się jedną wtyczką od mojej taśmy bez mf, chciałem w sobotę zamontować kierownicę z mf.

od tego ta żółta wtyczka jest, i jak najlepiej rozwiązać ten problem??

IMG_20171019_141411.jpg

mfsw21.jpg

Edytowane przez wasiesto

Opublikowano

Z tymi klonami jest właśnie różnie :/ raz działa, raz nie... 

Ta wtyczka to jest połączenie Airbag. Jaki masz numer tego zawijaka ? Z tego co pamiętam da się te taśmy poprzekładać, wystarczy rozebrać na części pierwsze... i spróbować przełożyć tą część różniącą się... 

Albo dołożyć pasującą wtyczkę z B7

Opublikowano

Widzę, że problem rozwiązany miałem ten sam dylemat i widzę, że nawet skomentowałeś mój filmik na yt czy sobie z tym poradziłem. Chciałbym dodać, że moim vagiem nie szlo tego ruszyć więć pojechałem do serwisu i koleś zaczął kodować jakimś boshowskim programem, też nie szło... gdzieś zadzwonił poklikał i ostatecznie weszło, nie drążyłem tematu, ważne że zatrybiło :D teraz jestem bogatszy o wiedzę... że nalezy probować różnymi programami i kabelkami :D A jeśli chodzi o wtyczkę airbag jak masz kiere z b7 taśma też musi być z b7.

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, kamil-vag napisał:

Ta wtyczka to jest połączenie Airbag. Jaki masz numer tego zawijaka ? Z tego co pamiętam da się te taśmy poprzekładać, wystarczy rozebrać na części pierwsze... i spróbować przełożyć tą część różniącą się... 

Do tej pory nie miałem żadnego problemu z tym właśnie klonem, ale coś go w końcu pokonało :)

Nr taśmy pod MF to 4E0-953-541A , teraz mam 4E0-953-541C

A masz może nr tej pasującej wtyczki??

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, teraz już wszystko wiem i kumam, w poniedziałek podjadę do serwisu i spróbuję tą kostkę dokupić

Opublikowano
Wszystko działa w tym przypadku tak jak w oryginalnym vcds. Gdy kodowanie są same zera to każdy interfejs się tak zachowuje. Trzeba adaptacje skrętu wraz z kodowaniem jednocześnie i jest ok

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, Kefiro napisał:

Wszystko działa w tym przypadku tak jak w oryginalnym vcds. Gdy kodowanie są same zera to każdy interfejs się tak zachowuje. Trzeba adaptacje skrętu wraz z kodowaniem jednocześnie i jest ok

Ale ja to wszystko robiłem, i powiedz mi dlaczego robiąc te same czynności na jednym kablu nie szło a na drugim poszło od strzału?? 

Na górze jest filmik, wydaję mi się że robiłem poprawnie

Opublikowano
W dniu 21.10.2017 o 20:05, wasiesto napisał:

Dzięki, teraz już wszystko wiem i kumam, w poniedziałek podjadę do serwisu i spróbuję tą kostkę dokupić

Jak chcesz taką wtyczkę to pisz na pw

Opublikowano
Ale ja to wszystko robiłem, i powiedz mi dlaczego robiąc te same czynności na jednym kablu nie szło a na drugim poszło od strzału?? 
Na górze jest filmik, wydaję mi się że robiłem poprawnie
Odpiałes tego vcdsa co masz na filmie za minutę przypiales drugiego i zadziałało? Nie uwierzę. Musiałeś w międzyczasie przejechać się autem i tu jest sęk [emoji6]

Opublikowano

Kefiro, ale tak się zdarza. Sam tego nie raz doświadczyłem, mam VAG 002 z e-service, który pod B6, Passatem B5 FL działa idealnie, natomiast w Polo 9N3 z 07r wysypuje mi się na ECU i ABS, zrywa połączenie podczas próby kodowania, adaptacji... Natomiast zwykły KKL na VCDS Lite robi wszystko i w B6 i w tym Polo, także coś jest na rzeczy z tymi klonami...

Poza tym dyskusja chyba zbędna skoro autorowi udało się rozwiązać problem...