Jump to content
IGNORED

jak podłaczyć kamerę cofania do chińskiego radia

Recommended Posts

Posted (edited)

Kupiłem radio takie jak w podanym niżej linku.Wszystko OK ale nie wiehttp://www.ebay.pl/itm/7-inch-2DIN-Bluetooth-Car-Dash-MP5-Player-GPS-NAVIGATION-Audio-Radio-St7156G-16ereo-NEW-/112567710086?hash=item1a358ef186:g:fUIAAOSwIINZvy5-m jak podłączyć kamerę cofania.Bardzo proszę biegłych w sztuce o pomoc w tym zakresie.Pozdrawiam.

Edited by rysuchom
  • 2 weeks later...
Posted

A jaka kamerę kupiłeś? Ja mam + podpięty do światła cofania, masę to byle gdzie z karoserii i zostaje ci tylko jeden kabel z czinczem do radia.

Posted

Rear camera input tu wepnij czincz od kamery.

Posted

niestety wpiąłem w rear camera input i nic,ale działa jak wpiąłem w CVBS (RCA) input???

Posted

A radio przełącza się automatycznie po wbiciu wstecznego czy przełączasz ręcznie

Posted

Jakim cudem ma się przełączyć automatycznie niby co wróżbita ?????

Chinole  z reguły nie mają Cana z resztą nawet ori radio nie załącza wejścia z kamery z automatu po CAN ie  tylko trzeba podać zasilanie na odpowiedni PIN w radio.

Tak samo masz w chinolu żeby załączyło Ci się wejście z kamery to po pierwsze musisz mieć ją zasiloną

Może być ze wstecznego  bo blisko

Druga rzecz to samo zasilanie musi być podane na odpowiedni Pin w radiu żeby się załączyło wejście kamery na monitorze...

Posted
13 godzin temu, Robero321 napisał:

Jakim cudem ma się przełączyć automatycznie niby co wróżbita ?????

Chinole  z reguły nie mają Cana z resztą nawet ori radio nie załącza wejścia z kamery z automatu po CAN ie  tylko trzeba podać zasilanie na odpowiedni PIN w radio.

Tak samo masz w chinolu żeby załączyło Ci się wejście z kamery to po pierwsze musisz mieć ją zasiloną

Może być ze wstecznego  bo blisko

Druga rzecz to samo zasilanie musi być podane na odpowiedni Pin w radiu żeby się załączyło wejście kamery na monitorze...

Mam chinola i przełącza się automatycznie, sygnał bierze chyba po canach bo podpięty jest tylko czincz pod odpowiednie wejście i nic więcej. Dlatego pytam kolegi jak ma to wszystko podpięte.

Posted

Kamerę mam zasilaną z lampy światła cofania,mam system bezprzewodowy więc nie musiałem prowadzić kabla przez całe auto .Niestety obraz z kamery nie wyświetla się automatycznie po wrzuceniu wstecznego. Muszę ręcznie wcisnać przycisk AV IN.Jednak nie rozumiem dlaczego nie działa po podpięciu do rear camera?

Posted

Może coś z tym systemem bezprzewodowym nie halo. Spróbuj podpiąć czincz do rear camera input i puść jeszcze tymczasowy kabel + od wstecznego do różowego przewodu w radiu " Parking sensor control wires" Tam powinien iść sygnał do automatycznego przełączenia radia na kamerę.

Posted
6 godzin temu, rysuchom napisał:

.Jednak nie rozumiem dlaczego nie działa po podpięciu do rear camera?

Jak nie rozumiesz to przeczytaj to co napisałem wyżej

Musi być wyzwolone poprzez podanie napięcia na odpowiedni PIN w radiu !

Jak dalej nie rozumiesz to w skrócie na radio musi być podany (+) z żarówki wstecznego lub z modułu  który się znajduje przed fotelem kierowcy(bliżej=mniej ciągnięcia kabla)

Posted

Czy napiecie na ten różowy można dać  z obojetnie jakiego plusa?

Posted

Tak ale daj na początek przez jakąś probówkę bo z chinolami różnie bywa a na schemacie do Twojego radia nie jest to jednoznaczne..

Jak załączy Ci wejście to będziesz mieć 100% pewności że tak ma być wtedy podepniesz pod zasilanie wstecznego- najbliżej masz w module pod nogami kierowcy a jak nie to ciągniesz od żarówki wstecznego...

Jak dalej nie rozumiesz to w skrócie na radio musi być podany (+) z żarówki wstecznego lub z modułu  który się znajduje przed fotelem kierowcy(bliżej=mniej ciągnięcia kabla)

Posted

czy zasilanie musi iść z lampy cofania, czy objętnie z jakiego plusa?

Posted

Pierwsze słowo poprzedniego mojego posta jest odpowiedzią na Twoje pytanie

Posted

z tym że tylko ze wstecznego będzie się załączało wtedy kiedy potrzeba

Posted

Wielkie dzięki Robero 321,szczególnie za cierpliwość, ale pisałem, że jestem laikiem w tej dziedzinie.Pozdrawiam.

Posted

Spoko jak podepniesz i zadziała to napisz..

Posted

Hej Robero321, zrobiłem wszystko jak napisałeś,zasilanie (plus) z lampy cofania na różowy ale nic to nie dało, nadal nie ma obrazu z kamery NO VIDEO.

Posted

a jaka kamera w jakim systemie przekazuje obraz  ?

ori chinol jaki ma system jaki system obsługuje radio ?

Posted

Kamera uniwersalna, ma czujniki cofania i kamerę,chinol oryginal system Windows CE . Symbol radia RK-7156 G.

stacja multimedialna 2 din.jpg