Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Ogrzewanie tylnej szyby nie działa - włącznik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z ogrzewaniem tylnej szyby (Audi A4 B5 1995 sedan). Wydaje mi się, że sprawa tkwi we włączniku na desce rozdzielczej, bo bezpiecznik jest cały, ścieżki na szybie też są ok. Zeszłej zimy wszystko działało, ale na wisonę tego roku wymieniałem nagrzewnicę (co wiązało się z demontażem deski rozdzielczej - robiono to w serwisie ofkors) i może mechanik coś schrzanił, ale trudno powiedzieć. Tak czy inaczej nie działa mi nawet podświetlanie tego przycisku (np. po włączeniu świateł), przycisk naciskam, ale wraca do pozycji neutralnej(nie ma "klik"a i przycisk nie pozostaje w pozycji wciśniętej). Wymieniłem nawet włącznik na inny, ale jest dokładnie to samo. Dodam, że stary włącznik miał oznaczenie 4D0 941 503 EHS, a nowy ma oznaczenie 4D0 941 503 EHS+ZR. Kolory kabli we wtyczce są następujące:

1- pusta 
2- podwójny kabel brązowo-niebieski 
3- żółty 
4- podwójny kabel brązowo-biały 
5- niebiesko szary 
6- brązowy 

Dodam, że nie jestem elektrycznym specjalistą, ale może bedzie ktoś umiał mi pomóc, bo zima się zbliża :-)

Pozdrawiam, Konrad

Opublikowano

Wyjmij przycisk. Zmierz napięcie na brązowo-niebieskim na włączonym zapłonie, jeśli jest +12V to git, wyjmij bezpiecznik odpowiedzialny od ogrzewania szyby, powinno być 0V. Jeśli tak jest to wiemy że napięcie dochodzi. Jesli mnie pamięć nie myli to brązowo-białe idą w kierunku szyby, tak więc zrób "zworkę" między brązowo-białym a brązowo-niebieskim i powinna się zacząć grzać szyba, jeśli nie to uszkodzona instalacja między szybą a wtyczką przełącznika.