Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 t bład silnik p0012

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

przeszukałem forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi i mam nadzieję że w dobrym miejscu pisze ( pierwszy post ) -  audi a4b6 1.8 t + gaz avj 150 km 

a więc

ubywało mi oleju mechanik wymienił kruciec od odmy i wymienił uszczelkę pod pokrywą , niestety dalej ciekło i ostatnio okazało sie że leje pod napinaczem paska - wymienił uszczelkę natomiast po wymianie po kilku km zaświecił mi sie bład p0012 camshaft position timing over retarded bank 1 - jest to błąd napinacza lub łańcuszka z info co znalazłem

objawów jako takich nie ma - tzn. chodzi ładnie jak wcześniej nie słuchać stuków łańcuszka - raczej normalnie, nie ma falowania obrotów, co do wycieków to nie wiem bo za krótko a i olej valvolin 5w 40 maxlife- zalany jest i dolane tak ze na całej miarce pokazuje 

pytanie co robić

- czy to może być jakiś czujnik padnięty lub niedopięte kable 

- czy można z tym jeździć  z tym czy coś może się poważniejszego stać

- czy mechanik mógł coś zepsuć ( wcześniej tego nie było a robił przy tym więc innej wersji nie biorę pod uwagę ) 

jak macie jakieś pomysły lub ktoś miał podobną sytuację proszę o info 

Opublikowano

Zapewne chodziło o uszczelkę pod napinaczem łańcuszka, a nie paska :P Sprawdź vagiem wartość w bloku 93. Mechanik przy wymianie uszczelki mógł przestawić rozrząd. Sprawdź jeszcze wtyczkę od nastawnika przy napinaczu czy jest dobrze wpięta.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

Ja kolego walczę z błędem p0010- P0010 - nastawnik wałka rozrządu po stronie ssania/lewa/przód, rząd cyl. 1 - nieprawidłowe działanie obwodu prądu 

Brakuje delikatnie mocy przy 2-3tys obrotów. Zamówiłem zawór N205 i zobaczę. Ale u Ciebie może kończyć się już napinacz. Jest na ten temat obszerny wątek https://a4-klub.pl/topic/254579-napinacz-łańcuch-rozrządu-bex-avj/?page=44 .

Opublikowano
  • Autor

przem8 - tak oczywiście nie paska tylko łańcuszka za szybko pisałem :) a tak wracając do tematu vaga nie mam muszę gdzies podjechać wtyczkę sprawdzę jeszcze 

Opublikowano
  • Autor
57 minut temu, erka napisał:

Ja kolego walczę z błędem p0010- P0010 - nastawnik wałka rozrządu po stronie ssania/lewa/przód, rząd cyl. 1 - nieprawidłowe działanie obwodu prądu 

Brakuje delikatnie mocy przy 2-3tys obrotów. Zamówiłem zawór N205 i zobaczę. Ale u Ciebie może kończyć się już napinacz. Jest na ten temat obszerny wątek https://a4-klub.pl/topic/254579-napinacz-łańcuch-rozrządu-bex-avj/?page=44 .

możliwe że się kończy ale to mu pomógł ktoś bo tego przed uszczelnieniem nie było wiec spartolił ktoś robotę w takim razie