Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Regeneracja gąbki na klapach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Robiłem tak, że ustawiłem nawiew ze wszystkich możliwych otworów i czuć wyraźną różnicę (wiem, że najlepiej termometrem było by to zmierzyć) między szybą (najcieplejsze), kratkami (dość ciepłe), a na nogi zdecydowanie zimnie jednak czasami po dłuższej jeździe zdarzało się, że na nogi też leciało ciepłe... Myślę, że nie ma już co kopać tematu, robi się ciepło więc w najbliższym czasie wyciągnę mieszalnik i dam znać o co chodziło.

Tutaj dodatkowe pytanie, jest możliwość jakoś dobrać się do mieszalnika, żeby były widoczne wszystkie silniczki i odpalić w VCDS output test? Czy już wtedy będzie wszystko na tyle rozebrane, że lepiej nie włączać zapłonu?

Opublikowano

Nie odpisałeś na moje pytanie, jak ustawisz na samą szybę/kratki/nogi to leci ciepłe czy nie?
U mnie też jak ustawię wszystkie kierunki nawiewu to na nogi leci chłodniejsze, a najcieplejsze ze środkowych kratek - dzieje się tak że względu na to że ogrzane powietrze z nagrzewnicy trafia na wprost przez klapę centralną do tych kratek a zatem najmniejsza linia oporu + najkrótsza droga.
Sam wgląd do silniczków masz nawet teraz, wystarczy że schylisz się pod schowek a nad plastikiem nawiewu na nogi masz silniczek.od regulacji klapy temperatury (cięgno koloru białego) i klapy centralnej (niebieskie cięgno)
Jak się schylisz od strony kierowcy to zobaczysz klapę od szyba/nogi, cięgno koloru czerwonego.
Metalowy profil troszkę przeszkadza no i jest dość głęboko ale da się go zobaczyć.
Na Output Test przecież czuć czy wszystko jest w porządku jak testujemy tylko dany silniczek (daną klapę), idzie obczaić czy na pozostałe kratki jest przedmuc**je czy go nie ma a to świadczy o szczelności klapy.
Ale tak jak pisałem na nogi delikatnie zawsze będzie dmuchać bo tak jest już to rozwiązane przez niemiaszków - tą klapa nie jest idealnie szczelna.
Dorzuciłem fotki klapy szyba/nogi, jak idzie zauważyć pianka jest tylko od "czoła" klapy a po bokach niczym nie jest oklejona i te szczeliny po bokach powodują że tam zawsze coś tego powietrza przedmucha.1465644386.0.jpg-1193656831.0.jpg

Wysłane z OP3T

Opublikowano
  • Autor

No jak jest nawiew na kratki ustawiony to leci ciepłe na tyle, że bez problemu ogrzewa ręce i zagrzewa budę. W momencie zmiany nadmuchu na nogi leci po prostu zimne powietrze... Tak znacząca różnica w temperaturze może być związana z ogólnym problemem dość niskiej temp nawet na ustawieniu Hi. 

edit: Dopiero gdzies po przejechaniu 20km zaczyna normalnie ciepłe na nogi lecieć więc dziwna sprawa.

Edytowane przez Shan

Opublikowano

Jeśli po przejechaniu kilkunastu kilometrów jest w porządku to masz najprawdopodobniej zapowietrzoną nagrzewnicę.
Dolej trochę płynu do zbiorniczka i przygotuj sobie jakieś stare szmaty na płyn chłodniczy. Zagrzej silnik (węże mają być gorące) a potem maska do góry i wrzucasz szmatę na podszybie przy wężach nagrzewnicy, zsuwasz wąż powrotny nagrzewnicy tak żeby z dziurki leciał płyn.
Nie zawsze płyn z niej leci więc kładziesz następną szmatę na węże i przytrzymaj kilkanaście sekund silnik na 2000-2500rpm.

Jak odpowietrzenie nagrzewnicy nie pomoże to spróbować przepłukać lub odkamienić nagrzewnicę. W najgorszym przypadku sprawdzenie w jakim stanie są klapy ale to zostaw na sam koniec, jak na razie spróbuj dobrze odpowietrzyć.

Wysłane z OP3T

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Po wielu miesiącach odkopuję z odpowiedzią dla potomnych, winna okazała się być nagrzewnica, teraz zawsze grzeje jak szalona :) przy okazji parę fotek:

Czujnik temperatury na nogi

Spoiler

1 czujnik temp nogi.jpg

Czujnik temperatury z kratek

Spoiler

1 czujnik temp kratki 2.jpg

Spoiler

1 czujnik temp kratki.jpg

Oraz jak się okazało, klapy są w całości gumowe :) 

Spoiler

1 klapy.jpg

Robiłem to przy pomocy godzinnego filmiku na youtube jednak w wielu miejscach miałem dodatkowe wyciszenia, których na filmie nie było, w niektórych momentach wręcz utrudniały odkręcanie śrub, zwłaszcza nawiewu na szybę, który koniec końców odpuściłem i jakoś "wyszarpałem" ;)