Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 ADR kilka problemów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, kornel napisał:

No tak, to prawda. Chyba, że jeszcze do tego walnięty regulator napięcia? Po prostu nie bardzo widzę jaka może być zależność pomiędzy ogrzewaniem a wysokoscią obrotów....

Jakby ładowanie nie domagało było by więcej objawów. Tutaj raczej chodzi o samo ciepło z nagrzewnicy. Według mnie na wolnych obrotach pompa wody nie gania płynu tak szybko jak na wyższych obrotach silnika stąd i wolniejsze odbieranie ciepła przez nagrzewnicę.

Edytowane przez Przemek.1997

Opublikowano
13 minut temu, Przemek.1997 napisał:

Jakby ładowanie nie domagało było by więcej objawów. Tutaj raczej chodzi o samo ciepło z nagrzewnicy. Według mnie na wolnych obrotach pompa wody nie gania płynu tak szybko jak na wyższych obrotach silnika stąd i wolniejsze odbieranie ciepła przez nagrzewnicę.

Tak, możesz mieć rację. Pompa wody, ewentualnie może jeszcze być przytkana nagrzewnica. A co do punktu 2 z pierwszego postu, to jestem praktycznie pewny, że to aku.

Opublikowano
9 godzin temu, kornel napisał:

Tak, możesz mieć rację. Pompa wody, ewentualnie może jeszcze być przytkana nagrzewnica. A co do punktu 2 z pierwszego postu, to jestem praktycznie pewny, że to aku.

Przytkana nagrzewnica cały czas by słabiej grzała. 

Opublikowano

A słychac u ciebie przy właczaniu i wyłaczaniu dmuchawy pukniecie z okolic schowka u mnie dopóki nie zaczął sie odzywać ten dźwięk był ten sam problem. A po drugie odkręcaj zbiorniczek i korek podwiąż go pod otwarta maskę i niech ci tak pochodzi trochę może masz zapowietrzony układ. BTW jeśli nagrzewnica ci grzeje dobrze w jakimkolwiek momencie tzn ze jest ok.

Edytowane przez Pawelz23

Opublikowano

Czyli ma nie być słychać tego puknięcia?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

1.Co do grzania tak jak podejrzewałem - Pompa wody. Nie goniło płynu,tak jak to opisał jeden z kolegów. Problem zniknął całkowicie po jej wymianie na nową.. Do tego termostat też był już leciwy i również wleciał nowy. Nadmuch działa, teraz grzeje prawidłowo nawet na jałowych obrotach. Co do klap, to wszystkie prawidłowo się otwierają ;)
Podobno można podejrzeć też błędy dot. nawiewu na panelu klimatronika, prawda to ? 

2. Abs.
Po diagnostyce pokazało uszkodzenie sterownika abs, wszystkie czujniki hulają jak trzeba. Teraz najważniejsze pytanko - Gdzie w a4b5 jest ten wredny sterownik od abs ?? w B6 jest chyba przy pompie od abs'u, a w B5 ?? Może ktoś podpowiedzieć, bo na necie nic o tym nie ma :P 
Panowie co do aku, to jest nówka sztuka, bo stary był tak dopełniony wodą destylowaną, że aż się niego wylewało. Miałem nówkę,to od razu podmieniłem. Był naładowany na full ;)

Opublikowano

Jaką kupiłeś pompę wody - pytam z ciekawości.

Nie wiem czy w A4 B5 jest sterownik ABS, po prostu koło piasty są czujniki ABS po lewej i po prawej stronie.

Opublikowano
  • Autor

Nawet nie wiem jakiej firmy ta pompa. Będę się widział z moim mechanikiem, to zapytam.  
Sterownik musi być, jak by inaczej odczytywało impulsy z czujników i zarządzało całym systemem  ?
jak wpiszę frazę sterownik abs a4b5 to wyskakują takie puchy : 

s-l1000.jpg

Opublikowano

Opublikowano
  • Autor

Podniosłem dziś kanapę i tam za ciorta nic nie ma.. Chyba, że odkręca się te plastikowe nakrętki i one trzymają jakąś osłonę,  pod którą jest ta zguba. Było trochę za zimno by się dalej grzebać, jutro zobaczę dokładnie

Opublikowano

Taka mała puszeczka to musi być gdzieś przykręcona :)

Opublikowano
  • Autor

Właśnie nie jest taka mała :P mam już drugą na podmiankę.  Nie dawało mi to spokoju, poszedłem dzis jeszcze raz zajrzeć :P
Podniosłem kanapę do góry a tam nic. Tylko wiązka przewodów w ciemnym plastikowym korytku.. 
Żadnej maskownicy, osłony itp. A może jest pod wykładziną zaraz przy czole siedziska ?

Opublikowano

Szczerze mówiąc, nigdy nie przerabiałem tego tematu, najlepiej jak byś założył temat w dziale elektrycznym to może ktoś się znajdzie i Ci na jakimś schemacie pokaże, ewentualnie jedź jutro do elektryka i Ci powie gdzie jest :)

Opublikowano
  • Autor

Taki mały paradadoks. Sam jestem elektrykiem :D Dobra założę. Dzięki za wszelką pomoc, pozdro !

Opublikowano

Hahaha nawet się nie przyznawaj!

Opublikowano

Pany a sterownik ABS to nie jest bezpośrednio przy pompie ABSu? Taka duża kostka wpięta.? Tutaj rysunek poglądowy, nawet z Passata B5 

imageproxy.jpg

Edytowane przez Przemek.1997

Opublikowano
  • Autor

Zgadza się Przemku. Dziś kolega rozwiał wszelkie moje wątpliwości po telefonicznej rozmowie. Zdjęcia sterownika, które krążą po google to ściema :P 
temat do zamknięcia ;)