Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana sprzegla i kola dwumasowego o czym jeszcze pamietac? Tdi 130Km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Przymierzam sie do wymiany kompletnego sprzegla i kola dwumasowego luk w a4 b6 1.9tdi 131km , chcialbym was zapytac co przy okazji wymeinic zeby pozniej dwa razy nie robierac , slyszalem ze sa tam jakies uszczelniacze walu ale nie wiem czy to jest jeden uszczelniacz od strony silnika , czy dwa uszczelniacze od strony silnika i skrzyni biegow i czy sa to same gumy czy guma z korpusem i czy jskies uszczelki tez wymeiniac miedzy skrzynia a silnikime , cos takiego znalazlem :

https://katalog.mroauto.pl/tecdoc-produkt/1397762-pierscien-uszczelniajacy-walu-wal-korbowy-corteco-20020383b/

https://katalog.mroauto.pl/tecdoc-produkt/3123017-pierscien-uszczelniajacy-walu-wal-korbowy-corteco-19030094b/

Edytowane przez kami050

Opublikowano

Bierz ten z pierwszego linku corteco to dobra firma. Poza tym z kompletem sprzęgła dostaniesz uszczelniacz na wałek skrzyni biegów. Jedynie o czym jeszcze warto pamiętać to przesmarowac łożysko igiełkowe na wale 

Opublikowano

a najlepiej wymienić te łożysko i będzie spokój ducha ;)

Opublikowano
3 godziny temu, elektryk88 napisał:

dokładnie, bo koszt niewielki, a ten uszczelniacz wału to jak nie ma oznak pocenia czy wycieków ja bym zostawił w spokoju bo przejedzie jeszcze sporo kilometrów

Opublikowano

To polecacie mu wymianę łożyska które tak na prawdę się nie psuje a odradzacie wymianę uszczelniacza który jest gumowy i jest termicznie obciążony? Już nie mówię o tym że pewnie ma parę lat a wiadomo jak jest z guma po kilku latach. Wymieniaj uszczelniacz bez względu czy jest sucho czy nie a łożysko wystarczy przesmarowac jeżeli jest dobre ale wymienić też mozesz. 

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, elektryk88 napisał:

niestety nie odtwarza mi tego zdjecia:(, jaki jest numer tego lozyska?

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Lu-Gi napisał:

To polecacie mu wymianę łożyska które tak na prawdę się nie psuje a odradzacie wymianę uszczelniacza który jest gumowy i jest termicznie obciążony? Już nie mówię o tym że pewnie ma parę lat a wiadomo jak jest z guma po kilku latach. Wymieniaj uszczelniacz bez względu czy jest sucho czy nie a łożysko wystarczy przesmarowac jeżeli jest dobre ale wymienić też mozesz. 

auto jest z konca 2001r i ma przebieg prawie 160tys km, bylbym wdzieczny jesli udalo by sie numer tego lozyska pozyskac:)

Opublikowano

026 105 3131 lub 056 105 313 C

Edytowane przez Lu-Gi

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, Lu-Gi napisał:

Od czego zalezy ten numerek?

Opublikowano

Nie wiem może od lat produkcji wcześniej był inny poniżej inny a łożysko jest cały czas to samo 

Opublikowano
  • Autor

Czyli defakto oba nunery powinny spasowac

Opublikowano
Właśnie tak, wiele razy u siebie pomijałem wymiane uszczelniacza i do tej pory nic się nie działo a łożysko dostaje zawsze po d*pie gdy zdejmujesz i wkładasz skrzynie wiec ta część jest tania i dla mnie ważniejsza niż ta na której jest susza i nie widac ani śladu wycieku
Sam miałem przyjemność u siebie targać dwa razy skrzynie z auta ponownie pomijajac ten uszczelniacz bo tego łożyska nie wymieniłem i po wymianie sprzęgła zaczęło coś hałasować i na forum są też takie przypadki

Wiadomo podpowiadać można a klient zadecyduje sam [emoji4]

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 13.01.2018 o 12:13, kami050 napisał:

Hej,

Przymierzam sie do wymiany kompletnego sprzegla i kola dwumasowego luk w a4 b6 1.9tdi 131km , chcialbym was zapytac co przy okazji wymeinic zeby pozniej dwa razy nie robierac , slyszalem ze sa tam jakies uszczelniacze walu ale nie wiem czy to jest jeden uszczelniacz od strony silnika , czy dwa uszczelniacze od strony silnika i skrzyni biegow i czy sa to same gumy czy guma z korpusem i czy jskies uszczelki tez wymeiniac miedzy skrzynia a silnikime , cos takiego znalazlem :

https://katalog.mroauto.pl/tecdoc-produkt/1397762-pierscien-uszczelniajacy-walu-wal-korbowy-corteco-20020383b/

https://katalog.mroauto.pl/tecdoc-produkt/3123017-pierscien-uszczelniajacy-walu-wal-korbowy-corteco-19030094b/

Mam zestaw do sprzedania

https://www.olx.pl/oferta/nowy-zestaw-sprzegla-dwumas-luk-do-audi-skoda-vw-CID5-IDrDD5W.html