Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Duże spalanie LPG ..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@jozefackik To bardzo dobre spalanie.

Mój rekord to 12.5l/100km, przez Słowację (wysokie mandaty tam mają). W zeszłym tygodniu pokręciłem się jakieś 100km po mieście i wychodziło mi jakieś 18l/100km (wskazanie FIS+28%). Po zrobieniu 100km z tempomatem 150km/h po autostradzie ostatecznie na stacji wyszło 14.9l/100km.

Reasumując - sorry, ale to nie jest samochód do miasta, tylko do walenia w trasy :) Do miasta, według mnie, dużo lepiej 1.8T FWD manual - sporo lżejszy i zwinniejszy, moment w szerokim zakresie, przyjemnie się tym jeździ, a skrajne spalanie wychodzi gdzieś pod 15l/100km, ale to już serio miasto + korki + klima. No albo 1.9 jak ktoś lubi wibracje, hałas i smród z wydechu...

Edytowane przez matmac

Opublikowano
  • Autor

@matmac

Niestety ale na smierdziucha się nie zamienię nigdy ;) nie trawię ropy.. 

Tylko widzisz w trasie okej a w mieście tragedia z oszczędna jazda.. lecz w trasie nie oszczędzalem az tak bo 180-200 obwodnica to nie schodzilo z licznika. W trasie jestem zadowolony :)

Opublikowano

Co zrobisz? Nic nie zrobisz.

Ja po mieście staram się jeździć w miarę "delikatnie". Na ogół wrzucam 3 na skrzyni, bo ma denerwującą przypadłość, że przy toczeniu się 50-60km/h w ruchu potrafi wrzucić 4-ty bieg i silnik ma wtedy 1100obr/min, a żeby z powrotem zrzucił na 3 trzeba mu dość mocno, impulsowo "uderzyć" w gaz. Wk***ia mnie to strasznie, bo ewidentnie zamula. Miałem kiedyś czterobiegowego lenia bez tiptronica i zachowywał się dużo lepiej, nie próbował na siłę wrzucić najwyższego możliwego biegu tylko trzymał na tych rozsądnych 1500obr/min. To było z 1.8T, a on dodatkowo ma nisko moment. W tej skrzyni współczynnik adaptacji mam na poziomie 30-40 w skali od 0 do 255, gdzie 0-emeryt, a powyżej 100 coś się zaczyna dziać :/. Jeszcze nie wymyśliłem co z tą skrzynią zrobić, dlatego manualnie staram się żeby trzymał takie obroty jakby jeździć w manualu, koło 2000obr/min, a nie cisnąć jak debil na tych 1200obr/min.

Edytowane przez matmac

Opublikowano

Jak sprawdziłeś ten współczynnik adaptacji? Ja mam wrażenie że skrzynia dość szybko się przestawia bo mieszkam w górach i widać jak czasem ciągnie do 3.5k z gazem na np 10% a czasem gaz na 30-40% a ona zmienia biegi przy 2k rpm. Swoją drogą pytanie offtopowe do Josefa, mierzyłeś moze czas 0-100kmh? Jestem ciekaw jak u innych to wygląda bo mam wrażenie że mój to straszny muł w sprincie do setki.

Edit: Jeśli matmac też mierzyłeś to chętnie się dowiem jaki uzyskałeś wynik ;) 
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Shan

Opublikowano

@Shan Można to zobaczyć w blokach pomiarowych 002 na pozycji pierwszej jakimś zwykłym VAG-COMem. Próbowałem przekodować skrzynię i wyłączyć DSP, ale w praktyce nie odczułem żadnej różnicy... Chyba założę temat w odpowiednim dziale.

Sam nie mierzyłem przyspieszenia, ale według danych katalogowych ma być około 9.3 sekundy i zgodziłbym się z tym, o ile nawet nie jest jeszcze gorzej... to nie jest auto do zapierdalania, nie jedzie tylko hałasuje :D. Ale nie ma się co dziwić, bo to waży swoje, dużo tego żelastwa trzeba targać, a poza tym skrzynia ma dosyć długie przełożenia. Przy 160km/h jest 3000obr/min na ostatnim biegu, a to w trasie robi robotę. Ten silnik jest taki dostojny i taki pewnie miał być, bo do ostrzejszej jazdy jest chociażby 1.8T, albo S4, który urywa d*pę w okolicach kolan.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 25.01.2018 o 21:13, megafaka napisał:

Tdi - nie jest niezawodny ( ogromny minus np. to fabrycznie wadliwa pompa olejowa w tych modelach ) Pisząc swoją opinię wyrażam tylko swój pogląd - do którego tutaj nikogo nigdy nie nakłaniam

Przebieg 1/3 z tego co 1.9,u mnie 732 tyś  i to z programem.

Edytowane przez Leopold27

• 2 lata później...
Opublikowano
W dniu 19.01.2018 o 01:34, jozefackik napisał:

Witam wszystkich.  A4 B5 2000r, 2.8 v6, quattro, tiptronic.

Ile powinno wynosić spalanie gazu ? 

Posiadam sekwencje od sierpnia. Auto w tym momencie pali mi 20-22 L po mieście . Wynik tragiczny, oczywiście normalną jazdą. Od czego to jest zależne? Jeżdżę co chwilę do gazownika, ponieważ mam na gwarancji instalacje. Za każdym razem mówi, że mapy okej. Zero błędów wszystko w porządku i jest  na pewno dobrze . Posiadam butlę 55L przy tankowaniu wchodzi jakieś 40-41 L. Po mieście z 41 L robię jakieś 170 km.

Zawsze czekam aż spadną obroty przed jazdą. 

Pozdrawiam, Z góry dzięki..

Udało Ci się ogarnąć instalację ? Jak wygląda teraz spalanie? Mam identyczny problem od 2 lat.