Jump to content
IGNORED

Duże spalanie LPG ..

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich.  A4 B5 2000r, 2.8 v6, quattro, tiptronic.

Ile powinno wynosić spalanie gazu ? 

Posiadam sekwencje od sierpnia. Auto w tym momencie pali mi 20-22 L po mieście . Wynik tragiczny, oczywiście normalną jazdą. Od czego to jest zależne? Jeżdżę co chwilę do gazownika, ponieważ mam na gwarancji instalacje. Za każdym razem mówi, że mapy okej. Zero błędów wszystko w porządku i jest  na pewno dobrze . Posiadam butlę 55L przy tankowaniu wchodzi jakieś 40-41 L. Po mieście z 41 L robię jakieś 170 km.

Zawsze czekam aż spadną obroty przed jazdą. 

Pozdrawiam, Z góry dzięki..

Posted

Gdzie kolego zakładałeś instalacje? Z 5l to za dużo pali. 

Posted

W zakładzie LPG u znajomego. No tragedia z tym spalaniem.  

Za każdym razem co podjadę na podlaczenie pod kompa to : 'mapy są idealne, po prostu tyle pali w zimie i w ogóle. Jest wszystko dobrze ' lecz i tak wiem że nie tak coś jest ...

Posted

Podjedź do innego gazownika, niech Ci podłączy, zobaczysz co Ci powie. 50zł zapłacisz i będziesz wiedział co jest. :)

Posted

Miałeś to w ogóle strojone w czasie jazdy?

Posted

Jak pojadę do innego gazownika, stracę gwarancje.. Czy była strojona nie mam pojęcia. Sprawdzałem jak ludzie mają ustawiany gaz w 2.8 I jest to samo. 

No co za każdym razem słyszę że to 'zima+ quattro+automat to i tak dobre spalanie '

Posted

To dopytaj jak było strojone. Możesz podejrzeć korekty długoterminowe na vagu tylko nie wiem na którym kanale w tym silniku. Jak znajomy nie potrafi wystroić to lepiej podjechać do kogoś kumatego i zrobić jak trzeba. Prawidłowe wystrojenie nie powinno wpłynąć na gwarancję, takie moje zdanie. Napisz jeszcze jakie graty masz od lpg.

U siebie, chwilę po założeniu lpg, miałem robiony program, gaz ustawiał tuner i też mnie gazownik postraszył utratą gwarancji na przeglądzie i na gadce się skończyło. Stwierdził, że wszystko jest elegancko i powiedział, żeby cieszyć się jazdą. Zależy od podejścia :D

Posted

Reduktor: AC R01 

Zbiornik: 630/225 55L

Układ sterujący: STAG QMAX BASIC 

Listwa wtryskowa: AC A503 

Tyle mam w książce serwisowej .

Posted

Poszukaj innego przedstawiciela stag-a w twojej okolicy,to nie stracisz gwarancji,tylko niech wbije ci wszystko w książkę,kazde podpięcie komputera rejestrowane jest.

• Upvote 1
Posted

Myślisz że nie zniknie gwarancja jak zobaczy że inny komp był podpięty ? 

Posted

Tylko stag,pisałem wyżej.

• Upvote 1
Posted

Rozumiem. A myślisz, że co może być na rzeczy z tak wysokim spalaniem.?

Posted

Trzeba to porządnie wystroić to spalanie na pewno spadnie kolega pisał wyżej.

• Upvote 1
Posted

A z resztą auta ok? Przepływka, sonda, czujnik temp? Od początku tak pali czy od jakiegoś czasu?

Posted

Przepływka Okej, czujnik też, sonda źle pracuje ale w instalacji jest ominieta sonda. Założyłem w lecie to paliła z 16-17 .A teraz to tragedia normalnie..  kolezka ma a8 d3 4.2 to mu pali normalną jazda po mieście 18-21 L .  

Posted
1 godzinę temu, jozefackik napisał:

sonda źle pracuje ale w instalacji jest ominieta sonda

To może tu trzeba szukać przyczyny. Tak się raczej nie robi.. :P

Posted

Sonda nie powinna być omijana a powinna być sprawna bo to ona decyduje o dawce paliwa . I benzyny i gazu.

Posted

No wiecie. Ja się na tym nie znam na gazie... tak zrobił tak jest, lecz no mówię co się dzieje i co mi nie pasuje . W tym momencie przecież jak nie jest sonda podłączona to i tak do spalania LPG nic nie ma.. 

Posted

Jeżeli sondę masz nie sprawną to ciężko jest ustawić dawkę LPG Mapy może i są idealne (chociaż lepsze by było korekcje po vagu) ale skoro sterownik benzynowy pobiera informacje z niesprawnej sondy czy tam odlaczonej to jego "mapa" jest zła więc i strojenie LPG do mapy benzynowej mija się z celem.

Posted

Sonda ma dużo do spalania. Sterownik gazu to tylko czyta czasy wtrysku benzyny i w zależności od mnożnika ustawia swoje czasy. A czasy benzyny zależą tez od sondy.