Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AAH] Wycieka olej z pod silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam :)ostatnio zauwazylem pod silnikiem dosc niepokojacy wyciek oleju i troche plynu chlodniczego?ja sie nie znam ale z tago co widzialem to wyglada ze olej wycieka z pod glowicy lub zaworow,czy to moze byc tylko jakas uszczelka czy cos gorszego :mysli::wallbash:

Opublikowano

to moze byc uszczelka pokrywy zaworow moze cos wiecej opiszesz w ktorym miejscu ?

Opublikowano
  • Autor

jak stane przodem do silnika to po prawej stronie :mysli:[br]Dopisany: 03 Luty 2009, 20:50_________________________________________________bylem u mechanika i mi nagadal ze mam juz pierscionki do wymiany i uszczelniacze na zaworach,ale chyba kase chcial wyciagnoc :angry:.Robilem analize spalin i niby jest idealnie, nie wiem czy to cos zmienia ale moze w czyms pomorze? :wallbash: [br]Dopisany: 03 Luty 2009, 21:33_________________________________________________zdiolem oslone i to jest umocowane na 6 lub 8 srob?od tego miejsca az pod samom miske olejowa silnik jest mokry, a na calej misce az sie skrapla ;(

Opublikowano

płyn chłodniczy moze ci walić z lewego króćca tego przy silniku, może puszcza na opasce. Sprawdz wszystkie opaski na weżach i obejzyj zbiorniczek.. co do oleju to trza osłony posciagać i poszukac.. :(

Opublikowano

płyn chłodniczy z reguły wycieka na wężach gdzie ingerowano przy podłączaniu instalacji gazowej :przebiegly:

Opublikowano

płyn chłodniczy z reguły wycieka na wężach gdzie ingerowano przy podłączaniu instalacji gazowej :przebiegly:

kolega RYSIU188 z tego co widze nie ma gazu

Opublikowano

kolega RYSIU188 z tego co widze nie ma gazu

sorki pomyliłem z Tom A4

Opublikowano
  • Autor

jutro zobacze dokladnie i sprobuje jakies fotki wstawic jak mi ktos powie jak to sie robi? z gory dziekuje za pomoc :hi:

Opublikowano

Sprawdz dokladnie skad olej sie wydobywa, jezeli spod uszczelki pokrywy zaworow to nie ma tragedii, jezeli spod uszczelki glowicy to nieciekawie. :confused4:

Opublikowano
  • Autor

silnik ma przejechane 250000km,jest w automacie.[br]Dopisany: 03 Luty 2009, 22:31_________________________________________________zdiolem pokrywe zaworow i tragedia,pod nia znajduje sie jakis filter kompletnie zapchany czyms co wyglada jak maslo przez przewody nawet nic nie widac takie zapchane,czy to nie jest zwiazane z odma?pomozcie!co robic? :wallbash:[br]Dopisany: 04 Luty 2009, 21:59_________________________________________________juz wiem ze to odma :)wszystko dokladnie wyczscilem i sa juz zamowione uszczelki z obu stron :)wiem ze olej walil najbardziej z pod pokryw zaworow.Teraz tylko sie zastanawiam czy przez ta zapchana odme jeszcze sie cos nie uszkodzilo?jesli tylko ktos cos wie na ten temat to prosze piszcie :confused4:[br]Dopisany: 05 Luty 2009, 11:28_________________________________________________ :disgust:

Opublikowano

A odkrec korek oleju i zobacz czy nie ma pod nim bialego osadu, wyglada jak mleko,

bo cos mi sie wydaje ze walnela ci uszczelka pod glowica i woda dostaje sie do oleju.

Opublikowano

Cześć. Ja od pewnego czasu też zaobserwowałem wyciek oleju u siebie tylko że u mnie olej nadmiernie wydobywa się odmą? Nawet odłączyłem ją od kolanka który usytuowany jest przed przepustnica by tej nie zasyfiać olejem (kolanko oczywiście szczelnie zatkałem by uniknąć falujących obrotów). Z żadnego innego miejsca olej mi nie wycieka? Silnik pracuje równo nie szarpie nie zamula no chyba że po zapaleniu po kilkudniowym postoju. Nie wiem co robic i za co sie zabrac. Jezdze na oleju Mobil 1, 10 w40. Po przejechaniu ok 1500 km dolewam +/- 200ml żeby na bagnecie wskazywało troche powyżej połowy. Do mechanika też nie chce jechac bez pogłebienia swojej wiedzy w tym zakresie gdyż nie chce zeby mnie naciagnął na kase. aczkolwiek wyieram sie do niego. A czy filtr oleju może odgrywać tu jakąś rolę? Bardzo was proszę o poradę i wskazówki. A i zamierzam sprzedawac w niedługim czasie moje Audi A4 wiec tez nie chce ładować w niego sporo kasy (w tamtym roku wymieniłem całe przednie zawieszczenie, cały rozrząd wraz z wszystkimi paskami, płynami, napinaczami itp. na lożyska do kól i klocki kasy tez nie szczedziłem o wydechu nie wspomnę, wiec troche kasy poszło) Bardzo prosze o porady. Pozdrawiam i dziękuje.

Opublikowano
  • Autor

Juz zalozylem uszczelki i narazie jest dobrze :)Sprawdzalem zbiorniczek wyrownawczy i nie z niego nie dmucha i plyn jest czysty to chyba uszczelka pod glowica jest dobra :):hi:

Opublikowano

A ja nadal borykam się z tym problemem :wallbash:

Opublikowano

witam mam problem leci mi olej z korka, nie wiem co zrobić słyszałem że najprawdopodobniej jest to zapchany wąż (odmy)podciśnienia oleju, dlatego wywala olej górą? czy ktoś wie na czym problem polega ?? z góry dzieki pzdr S_N_O_P_Y

Opublikowano

A olej cieknie i cieknie- masakra

Opublikowano
  • Autor

mozesz sobie odkrecic odme i sprawdzic sam to nic trudnego i wtedy bedziesz wiedzial czy jest zapchana ,a sprawdzic nie zaszkodzi :naughty:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja u siebie zauważyłem wyciek oleju ale z góry jest wszystko suche. Wydaje mi się że wydobywa się z tyłu silnika. Czy to możliwe że może się olej wydobywać z pod aparatu zapłonowego? A jak nie to skąd?

Opublikowano

mozliwe ze olej wydobywa ci sie z podstawy filtra oleju lub miedzy filtrem a podstawa ja mialem podobny problem

Opublikowano

Może się wydobywać spod dekla zaworów - są tam jeszcze dwa oringi, przez zapchaną odmę, z pod chłodniczki, z kroćcy, przez nieszczelny oring filtra oleju.. :gwizdanie:

Najlepiej podjechać na kanał - do mechanika na podnośnik - zdjąć osłonę silnika - latarę w łapę i obejżeć wszystko dokładnie. W razie wycieków łatwo dostrzec w którym miejscu się poci.. :good: