Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Siemanko,

niestety w krótkim czasie moja Niunia została dwa razy naruszona. Obie szkody delikatne, parkingowe. Pierwsza to uderzenie w tył przez kogoś na parkingu, oczywiście uciekł, a że tego dnia byłem w 4 centrach handlowych to machnąłem ręką. Szkodę zobaczyłem dopiero na myjni. Pęknięty delikatnie zderzak z tyłu. 

Druga to już wina kobiety - przytarła słup na parkingu. Uszkodzony prawy błotnik z wgnieceniem ( tam gdzie oznaczenie s-line). 

Pytanie - jak zgłoszę teraz dwie szkody to pójdą mi zniżki x2? Będzie to potraktowane jako jedna szkoda czy jako dwie? No i jak samochód był ubezpieczony na zniżkę dealerską to czy po szkodzie będzie jakaś delikatna podwyżka ubezpieczenia za szkodę (np. te 10%) czy od razu nie dość, że poleci wzwyżka to dodatkowo utracę zniżkę dealerską? Miał ktoś doświadczenia z podobną sytuacją? Zastanawiam się czy nie zrobić tego z gotówkę normalnie - bo jak ubezpieczenie pójdzie x2 to nie opłaca się tego zgłaszać.. Z góry dzięki. pzdr

Edited by Kosmita
Posted

Nie wstawiłeś fotek uszkodzeń, więc trudno powiedzieć, czy można z tego zrobić jedną szkodę. Jeśli masz uszkodzony zderzak tył i błotnik przód, to z pewnością będą to dwie szkody. 

55 minut temu, Kosmita napisał:

Pęknięty delikatnie zderzak z tyłu.

Pod skorupą zderzaka są wzmocnienia, które z pewnością też uległy uszkodzeniu. Taka szkoda to już minimum 3 tyś kosztów naprawy. Na wizytę rzeczoznawcy warto umówić się w warsztacie, gdzie można zdjąć zderzak do oględzin.

59 minut temu, Kosmita napisał:

nie opłaca się tego zgłaszać

To po co płacić składkę AC? Wykup sobie mini pakiet (od kradzieży, włamania i pożaru), wtedy składka jest o połowę mniejsza. 

Posted
9 minut temu, hak64 napisał:

Nie wstawiłeś fotek uszkodzeń, więc trudno powiedzieć, czy można z tego zrobić jedną szkodę. Jeśli masz uszkodzony zderzak tył i błotnik przód, to z pewnością będą to dwie szkody. 

Pod skorupą zderzaka są wzmocnienia, które z pewnością też uległy uszkodzeniu. Taka szkoda to już minimum 3 tyś kosztów naprawy. Na wizytę rzeczoznawcy warto umówić się w warsztacie, gdzie można zdjąć zderzak do oględzin.

To po co płacić składkę AC? Wykup sobie mini pakiet (od kradzieży, włamania i pożaru), wtedy składka jest o połowę mniejsza. 

Dzięki za odpowiedzi. Tak jak napisałem - zderzak tył, błotnik prawy przód przy znaczku s-line. A jak się zgłosi, że przy jednym manewrze zostały wykonane dwie szkody? Przy cofaniu obtarty błotnik i z nerwów uderzone auto z tyłu? Co ze zniżką dealerską?

Ja nie chce płacić mniej za AC, bo często się przydaję. Ale jak naprawa by wyszła przykładowo 5 tysięcy, a ubezpieczenie 7 więcej to siłą rzeczy w tym konkretnym przypadku nie będzie opłacało mi się zgłaszać.. Chodzi o kalkulacje. Nie znam się na ubezpieczeniach.

Posted (edited)

Ale to zgłaszasz jako jedną szkodę. Będziesz tylko musiał to tylko ładnie opisać w oświadczeniu.

Edited by Buba
Posted
2 minuty temu, Buba napisał:

Ale to zgłaszasz jako jedną szkodę. Będziesz tylko musiał to tylko ładnie opisać w oświadczeniu.

No właśnie się zastanawiam. Jak zgłoszę dwie od razu to rozumiem, że idą mi od razu dwie zniżki? Może zgłoszę jedną, a drugą dogadam się z ASO żeby zrobili w ramach jednej po preferencyjnych warunkach drugą..

Posted
Teraz, Kosmita napisał:

No właśnie się zastanawiam. Jak zgłoszę dwie od razu to rozumiem, że idą mi od razu dwie zniżki? Może zgłoszę jedną, a drugą dogadam się z ASO żeby zrobili w ramach jednej po preferencyjnych warunkach drugą..

Nie wiem jakie masz zapisy w OWU i jak do tego podjedzie TU. Generalnie lepiej opisać jako jedną szkodę. ASO i tak robi fotki, kosztorys i wysyła do TU do akceptacji wiec to już kwestia dogadania między wami

Posted
12 minut temu, Buba napisał:

Nie wiem jakie masz zapisy w OWU i jak do tego podjedzie TU. Generalnie lepiej opisać jako jedną szkodę. ASO i tak robi fotki, kosztorys i wysyła do TU do akceptacji wiec to już kwestia dogadania między wami

No ok, będę działać. Dzięki.

Posted

Dowiedz się czy Twoje ASO ma umowę z TU na naprawę szkód a AC i najpierw jedz do ASO pogadać ;)

Posted
2 minuty temu, Buba napisał:

i najpierw jedz do ASO pogadać ;)

I tak zrobię. Musi mieć bo przez ASO się ubezpieczałem. Więc z nimi załatwię wszystko. Przed tym chciałem mniej więcej rozeznać się w temacie. Przed BT autko musi być zrobione ;)